Защо последното повишение на лихвите на Фед доведе до скок на акциите

Последно обновена: 31.07.2022
Акциите регистрираха повишение, въпреки покачването на лихвите от ФЕД
 
Когато камбаната за затваряне удари, Nasdaq се повиши с над 4%, S&P 500 се повиши с 2,6%, а Dow се повиши с 1,4%. Това отбеляза най-голямото покачване на Nasdaq от ноември 2020 г.
 
Включвайки скока от сряда, S&P 500 спечели повече от 1% след всяка от последните четири срещи на Фед, всички от които включват повишения на лихвените проценти от централната банка.
 
И след като достигна последното си дъно на 16 юни, S&P 500 вече е нагоре с 10%.
 
Това, което в крайна сметка раздвижи пазарите в сряда, бяха, както винаги, очакванията. По-конкретно: очакванията, че най-агресивните действия на Фед за повишаване на лихвените проценти може да са зад гърба ни.
 
„Председателят Пауъл подкрепи очакванията за обръщане на политиката на своята пресконференция на FOMC през юли“, каза Нийл Дута, ръководител на икономиката в Renaissance Macro. „Той отбеляза, че е „вероятно уместно да се забави [темп] увеличенията в даден момент.“ Важно е, че нарастващата несигурност в икономическите перспективи отблъсна Фед от изрични предварителни насоки към зависимост от данни. Финансовите пазари реагираха по същия начин.“
 
В сряда Федералният резерв гласува да повиши своя референтен лихвен процент с 0,75%, второто поредно заседание на централната банка направи ход от такъв мащаб. В схемата на Пауъл тези агресивни ходове са насочени единствено към намаляване на инфлацията.
 
„От гледна точка на нашия мандат на Конгреса за насърчаване на максимална заетост и ценова стабилност, текущата картина е ясна: пазарът на труда е изключително стегнат, а инфлацията е твърде висока“, каза Пауъл.
 
Федералният резерв не е повишавал лихвените проценти с такава величина на последователни срещи от началото на 80-те години. Инфлацията през юни е 9,1%, най-високата от 1981 г.
 
Както в нейното политическо изявление, така и в коментарите по време на пресконференцията на Пауъл в сряда, инвеститори и икономисти видяха очертанията на централна банка, която ще отслаби педала на газта през следващите месеци.
 
Това е добре дошло развитие за инвеститорите.
 
Пресконференцията на председателя беше много ясна в разпознаването на икономика, която показва някои индикации за забавяне", каза Рик Ридър, ИТ директор на BlackRock за глобален фиксиран доход. „Често сме казвали, че „високите цени са лекарството за високите цени“ и наистина ние гледат тази динамична игра силно и ясно в цялата страна днес."
 
До каква степен Фед ще запази тази гледна точка през следващите месеци обаче остава открит въпрос, докато вървим към есента и след това.
 
И скорошната история предполага, че още една промяна в отношението на Фед - и произтичащата от това промяна на финансовите пазари - може да не е далеч.
 
„Пауъл е същият човек, който през 2018 г. премина от твърдението, че лихвите са „дълъг път до неутрални“, до намаляване на лихвите не след дълго“, каза Дута. „Той е същият човек, който дръпна напред, след като се опита да го изтласка. Същият човек, който до голяма степен изключи повишение от 75 б.п. през май, преди да го направи през юни. Пазарите сега усетиха обрат от ястребовата позиция през юни, подхранвайки очакванията за намаления на лихвите."
 
„Придържам се към идеята, че други 180 са правдоподобни“, добави Дута. — Не го изключвай.