Защо инфлацията е все още толкова висока и кога можем да очакваме най-накрая да спадне?

Последно обновена: 19.09.2022
До края на 2022 г. инфлацията ще бъде най-популярната дума за годината по целия свят.

Инфлацията в САЩ  леко се понижи за втори пореден месец достигайки 8,3% през август. Това е най-ниската цифра от четири месеца, предшествана от 40-годишен връх от 9,1% по-рано тази година. В България, тя вече достига 19%
 
И все пак американците все още усещат растящи цени почти навсякъде, като някои сектори са засегнати по-силно от други. Разходите за енергия и газ паднаха с 5% на месечна база, но цените на храните отбелязаха значителни скокове.
 
„Хранителният индекс се е увеличил с 11,4% през последната година, най-голямото 12-месечно увеличение 1979 .г“
 
Федералният резерв прие второто си поредно увеличение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта в края на юли с надеждата да облекчи инфлацията. Но какво всъщност кара цените да се покачват и какво ще е необходимо, за да спре?
 
Какви са причините за инфлацията?

Има четири основни причини за инфлацията и това са:
 
  1. инфлация на търсенето
  2. инфлация на разходите
  3. вградена инфлация
  4. увеличаването на паричното предлагане, което се дължи на печатането на повече от Централните банки.
 
Инфлацията предизвикана от търсенето се случва, когато търсенето от страна на потребителите дърпа цените нагоре. Пример за повишаване на цените поради съвкупното търсене е покачването на цените на жилищата, особено в силно желаните райони.
 
Инфлацията на разходите се случва, когато разходите за производство на артикули се увеличат, което повишава цените. Пример за инфлация на разходите е това, което видяхме по време на пандемията.
 
 
Началото на COVID-19 доведе до поредица от прекъсвания на веригата за доставки, недостиг на работна ръка и в крайна сметка нарастващи разходи за производство на артикули и предоставяне на услуги. Световните икономики все още се борят с този ефект и това е една от причините за тази инфлация.
 
Вградената инфлация или спиралата на заплатите и цените е, когато работниците изискват по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот. Това ще накара бизнеса също да повиши собствените си цени, което ще доведе до кръгов ефект.
 
История на инфлацията в САЩИндуцира ли увеличеното парично предлагане инфлация?

Има дебат дали Федералният резерв в САЩ, който печата повече пари, може или не може да причини инфлация.
 
Пауъл все още вярва, че инфлацията и паричното предлагане не са свързани, но има яростни критици, които смятат друго.
 
Стив Х. Ханке – професор по приложна икономика в университета Джон Хопкинс – заяви, че паричното предлагане нараства с 13% годишно.
 
До пандемията предлагането не е нараствало толкова много от края на 70-те години на миналия век. Ханке каза още, че дори ако Фед действа бързо, за да намали това увеличение наполовина, годишната инфлация ще надхвърли шест процента до 2024 г.
 
Федералните власти обаче увеличиха паричното предлагане с над 120% през 2008/09 г. и увеличението не предизвика инфлация.
 
Ефектът от паричната политика

По време на пандемията бяха въведени мерки за стимулиране, за да се помогне на икономиката да бъде стимулирана. С три кръга действия за наливане на стимули правителството на САЩ предостави повече от 472 милиона плащания или 803 милиарда долара общо финансово облекчение на засегнатите от пандемията.
 
За да продължат да стимулират икономическата активност Центъралната банка в САЩ и тези в почти всички икономики понижиха лихвите си.
 
Някои критици обаче твърдят, че макар законопроектите за стимулиране да са били необходими, те са допринесли за инфлацията, която познаваме днес.
 
И това също обяснява защо някои икономисти вярват, че инфлацията е резултат от парична политика.
 
„Инфлацията винаги и навсякъде е паричен феномен, в смисъл, че тя е и може да бъде произведена само от по-бързо нарастване на количеството пари, отколкото на производството“, каза веднъж покойният икономист и лауреат на Нобелова награда Милтън Фридман.
 
Защо инфлацията е толкова висока в момента?

Основните причини за текущата инфлация в САЩ са продължаващите смущения в доставките и недостига на хранителни продукти, които започнаха с пандемията. Освен това инфлацията се влияе и от по-високите цени на енергията. САЩ не са единствената страна, която изпитва това.
 
Инфлацията в Обединеното кралство се понижи от 10,1% през юли до 9,9% през август след спад в цените на бензина. Той обаче все още е висок.
 
Инфлацията в Канада също се забави до 7,6% през юли, но все още е далеч над целта на Bank of Canada от 2%. Цените на бензина падат, но семействата все още усещат въздействието на завишените цени на храните.
 
Някои държави са в много по-тежко положение, когато става дума за инфлация. В Аржентина инфлацията е 64% и се очаква да достигне 95% до края на 2022 г. В Турция тя е близо 80%. Инфлацията не е само резултат от предвидими икономически промени, но и геополитически събития, които причиняват вълнообразни ефекти, като COVID-19 и нахлуването на Русия в Украйна.

В резултат на руската инвазия в Украйна, множество държави наложиха санкции върху руския газ, светът почувства стоковия шок, когато цените на енергията скочиха високо и достигнаха нови рекорди. Това обяснява защо цените на енергията достигнаха рекордно високи нива в много части на света.
 
Кога ще спадне инфлацията?

Като цяло резултатите от август показват, че цените са започнали да се понижават в ключови области, като бензин или самолетни билети, което вероятно показва, че инфлацията е достигнала своя връх. Въпреки това, основните проблеми, причиняващи тази инфлация, все още не са решени.
 
В своите показатели след COVID-19 фирмата за веригата за доставки Flexport заяви, че „общите потребителски предпочитания за стоки пред услуги ще намалеят, но все пак ще останат малко над нивата през лятото на 2020 г. и преди пандемията“.

През август Арт Хоган, управляващ директор и главен пазарен стратег в B. Riley Financial, каза на Forbes, че според него този период на инфлация може да приключи до средата на 2023 г.

„Виждаме, че цените падат и това ще помогне за съкращаване на инфлационния цикъл“, казва той. „Както разходите за доставка, така и времето намаляха значително.“

Въпреки това компанията за финансови услуги Edward Jones спекулира, че инфлацията трябва да започне да се забавя до края на 2022 г.