Защо акциите на Meta експлодираха с 20% след огромната загуба за тримесечието?

Последно обновена: 02.02.2023
Акциите на гиганта на социалните медии избухнаха с близо 20% в четвъртък след огромен спад на печалбата.
 
Ето как се представи Meta в сравнение с прогнозите на Уолстрийт - на пръв поглед далеч не беше розово:
Приходи за 4-то тримесечие – 32,17 милиарда долара реални срещу 31,65 милиарда долара очаквани
 
Приходи от реклама – 31,25 милиарда долара реални спрямо очаквани 30,86 милиарда долара
 
Коригирана печалба на акция (EPS) – $1,76 реално срещу $2,26 очаквано
 
Ежедневно активни потребители на Facebook (DAUs) – 2 милиарда реални срещу 1,98 милиарда очаквани
 
Ежедневно активни потребители (DAUs) – 2,96 милиарда реални срещу 2,92 милиарда очаквани
 
Оперативна загуба на Reality Labs – -4,28 милиарда долара действително спрямо -3,99 милиарда долара очаквани
 
Инвеститорите отдавна обичат Meta заради способността й да печата пари, но през 2022 г. се отвратиха от името на фона на забавяне на продажбите и нови усилия за преструктуриране. Но сега те може да са готови да пренебрегнат тримесечните дефицити (вижте слабостта на приходите и нарастващите загуби на Reality Labs) поради знаци за по-добри печалби в бъдеще.
 
Тази по-добра траектория на печалбите може да дойде по две направления, и двете от които изпълнителните директори на Meta се възползваха след публикуването на финансовите резултати късно в сряда.
 
Първото е новооткрито оценяване на управлението на бизнеса с поглед върху производителността.
 
Meta уволни 11 000 служители (13% от работната си сила) през ноември миналата година на фона на натиска от страна на големите инвеститори да увеличат маржовете. Главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг казва, че компанията едва започва пътя си към намаляване на разходите, за голяма радост на биковете на Meta.
 
„Затворихме миналата година с някои трудни съкращения и преструктуриране на някои екипи и когато направихме това, казах ясно, че това е началото на нашия фокус върху ефективността, а не краят“, каза Зукърбърг на анализатори по време на разговора.
 
Зукърбърг добави, че „ефективността“ е една от ключовите му теми за 2023 г., заедно с капитализирането на новото движение на ИИ. Кога е поставял ефективността пред иновациите? Никога, и пазара го харесва.
 
След това компанията намали своите разходи и насоки за капиталови разходи за годината съответно с 5 милиарда и 4 милиарда долара.
 
Промяната в тона от страна на Зукърбърг не беше пренебрегната от Уолстрийт.
 
„Въпреки че намалението на разходите беше очаквано, мащабът на промяната беше положителна изненада“, пише анализаторът на Jefferies и бикът на Meta Брент Тил в клиентска бележка.
 
Въпреки че печалбите на Meta получиха рязък удар от съкращаването на разходите, може да има още един тласък, идващ от значително увеличение на обратното изкупуване на акции на компанията. Обратното изкупуване на акции обикновено намалява броя на акциите в обращение, което спомага за увеличаване на печалбата на акция.
 
Meta разкри ново разрешение за обратно изкупуване на акции за 40 милиарда долара, което му дава общ капацитет от 50 милиарда долара.
 
„Увеличението с 40 милиарда долара на разрешението за обратно изкупуване на акции осигурява допълнителна подкрепа за EPS“, каза Тил.
 
Ние не предлагаме други компании да тръгнат по пътя на Meta и да пропуснат прогнозите за печалбите.