Започна проектирането на ниско-енергийни и пасивни къщи в село Приселци - Варна

Последно обновена: 19.07.2022

За първи път във Варна се предвижда, изпълнение на ниско-енергийни и пасивни еднофамилни къщи, с възможност за сертификация по стандарта на Пасивхаус институт, Дармщадт, Германия.

Проекта е в затворен комплекс Приселски Рид – с. Приселци на 14 км. от град Варна. Общ, максимален разход на първична енергия  за отопление/охлаждане до 15kWh/(m²a) годишно за пасивна къща и до 30kWh/(m²a) за нискоенергийна къща.

Комплекс „Приселски Рид“ се състои се от 10 къщи еднофамилни жилищни сгради достъпни чрез вътрешна за имота улица като всяка къща разполага със самостоятелно дворно пространство.

В момента се изпълняват 2 от тях и са на фаза между етажна плоча етаж 1 и 2., както и проектирането на 2 пасивни/нисконергийни еднофамилни къщи. Стартирането на строителството им се планира да бъде на 15 септември 2022 г., т.е. след 2 месеца.

Парцелът, на който се намира комплекса е разположен в слънчева живописна местност с лека денивелация -  южен склон в непосредствена близост до пътя към Камчия – Варна - Златни пясъци, което дава възможност за бързо придвижване до Варна и курортите на Северното Черноморие (Камчия, Слънчев ден, Св. Св. Константин и Елена, Златни пясъци, Кранево, Албена).

Вижте целия комплекс тук

Пасивната сграда се характеризира с върхова енергийна ефективност – до ръба на съвременните технологични възможности, като едновременно с това осигурява висок стандарт с  комфортна среда за обитаване у дома през цялата година. Концепцията на Пасивхаус институт, Дармщадт, Германия е чисто научна и се базира на цялостна стратегия за екстремна икономия, постигнати чрез енергийно моделиране на сградата, отлична топлоизолация, високотехнологични дограми и стъклопакети, липса на термомостове в конструкцията и ефективна вентилационна система с филтрация на въздуха + 90-95% рекуперация на енергията.

Цената за отопление и охлаждане на жилище е от 5 до 10 пъти по-ниска от цената за отопление и охлаждане на стандартна сграда.


Строителството се основава на прецизно изчислени слоеве от традиционни строителни материали с безупречно качество, конструкции и сградни инсталации, които покриват изискванията на немския строителен стандарт.

  • Спестената енергия за отопление е 75-90%
  • Срокът за откупуване на допълнителната инвестиция в пасивната къща е много кратък -
  • до 10 години.
  • Висок топлинен комфорт и отлично качество на въздуха
  • По-малък годишен данък сгради - за сгради енергиен клас А
  • Използване на възобновяеми енергийни източници
  • Използване на Европейски програми за финансиране на част от инвестицията: пасивна къща;


Консултант и Проектант по проектите „Пасивна къща“ е арх. Начев: www.nachev.com