За Европа и европейските акции е по-добре еврото да е нагоре, а не надолу

Последно обновена: 22.09.2022
Ефектите от енергийната криза в Европа могат да се видят във всички активи, не на последно място във валутите. Еврото се колебае около паритета с долара, най-ниското ниво от две десетилетия. Стерлингът се движи около най-ниските нива, наблюдавани в най-лошата точка на пандемията.
 
Тази сила на долара през последните месеци е отчасти функция на затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв, но е и функция на по-голямата устойчивост на икономиката на САЩ. Или, казано по друг начин, крехкостта на Европа. Средното американско домакинство може да консумира много повече енергия от средното европейско, но за разлика от Европа, САЩ се радват на енергийна независимост.
 
Въпреки това тези валутни корекции могат да имат някои предимства:

 Сривът на европейските валути би трябвало да има положителна страна, особено за международните компании с голяма капитализация. Stoxx 600 получава само 40 процента от приходите си от продажби от самата Европа. Около една четвърт идва от Северна Америка, малко повече от 20 процента от Азиатско-тихоокеанския регион, а останалата част от други нововъзникващи пазари. Наистина, като отделна страна, САЩ са най-голямата експозиция за листнати европейски компании с голяма капитализация, по-голяма от експозицията на продажбите на Германия и Франция взети заедно.
 
За международните компании спадът на валутата означава две неща. Първо, продажбите и печалбите, които правят те от задграничния си бизнес, когато бъдат преведени обратно във преоценени в местна валута, вероятно ще изглеждат много повече. Второ, ако произвеждате в Европа и изнасяте в САЩ (и други пазари в долари), трябва да откриете, че конкурентоспособността на разходите ви се подобрява. В исторически план всеки 10-процентов спад на европейските валути е добавял около 2 до 3 процента към печалбата на акция на Stoxx 600.
 
Видяхме ефекта от движението на валутните курсове върху печалбите на европейските компании тази година. Оценките за печалбите на европейските компании с висока експозиция на продажбите в САЩ са се повишили с 10 процента, значително по-високо от тези на по-експонираните в страната групи. Всъщност задграничните печалби на компаниите с голяма капитализация представляват една от причините европейските печалби на акция да се задържат толкова добре тази година, въпреки рязкото влошаване на бизнес и потребителските настроения.
 
Ако не друго, въздействието е още по-голямо в Обединеното кралство. Компаниите от FTSE 100 реализират три четвърти от своите продажби и печалби извън Обединеното кралство, като значителна част от тях са в долари. Инвеститорите също печелят директно, като се има предвид, че около 40 процента от дивидентите FTSE 100 се изплащат в долари. В допълнение към това валутно предимство, фондовият пазар в Обединеното кралство има относително висока експозиция към компании, свързани със суровините, които спечелиха от скока на цените през последните месеци. Ето защо не е изненадващо, че FTSE 100 надмина повечето други международни бенчмаркове на сините чипове тази година, въпреки че икономиката на Обединеното кралство определено не го е направила.
 
Но не всичко е добре, когато еврото се понижава. Спадовете на европейските валути са функция на загубата на конкурентоспособност, която регионът понася предвид нарастващите разходи за енергия. Еврото отслабна, но това не подпомогна търговската позиция на Германия, която се влошава.
 
Освен това по-малките компании и местните компании страдат от по-високи разходи за вложени ресурси и по-ниски маржове. Цената на вносните стоки за германски бизнес се е повишила с 40% в сравнение с нивото от началото на 2020 г. За американския бизнес цената на вносните стоки е нараснала само с 16% за същия период. Освен това падащите валути означават, че вашите клиенти също страдат от по-високи цени поради всички вносни стоки и енергия в техните пазарски кошници. MDAX, германският индекс със средна пазарна капитализация, е намалял с 26 процента до момента в евро.
 
Правейки крачка назад, когато европейските валути са силни, инвеститорите често се питат дали това ще бъде пречка за печалбите и конкурентоспособността в региона. Истината е, че европейските валути обикновено са силни, когато икономическият растеж е силен и рисковете са ниски, парите текат в Европа и инвеститорите са ентусиазирани от възможностите. В допълнение, силните валути са склонни да поставят инфлацията под контрол. Това обикновено са подходящи моменти за инвестиране на европейските фондови пазари.
 
Обратното също е вярно: когато европейските валути отслабнат, както се случи тази година, положителният ефект върху конкурентоспособността или ефектът от транслацията върху печалбите в чужбина не е достатъчен, за да компенсира причините за валутния спад на първо място. Тези причини обикновено са слаб растеж и повишени рискове, като суверенни или енергийни проблеми. За повечето инвеститори, фирми и потребители в Европа валутите, които си възвръщат част от загубените позиции, биха били добри новини