Vanguard казва, че има 65% шанс за рецесия – Какво да направим? Къде да инвестираме?

Последно обновена: 22.09.2022
Анализаторите от гиганта за взаимни фондове Vanguard оценяват вероятността САЩ да изпаднат в пълна рецесия някъде през следващите 12 месеца на 25%, а през следващите 24 месеца на 65%.
 
Анализаторите на Vanguard не са сами.
 
Проучване на SmartAsset сред близо 300 финансови консултанти, проведено в началото на август  установи, че 80% смятат, че САЩ или вече са в рецесия, или ще навлязат в такава през следващите 12 месеца. Грубо практическо правило за определяне на икономика в рецесия е, когато тя регистрира две поредни тримесечия на намаляващ икономически растеж. За второто тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се понижи с 0,9% след свиване от 1,6% за първото тримесечие.
 
Но мнозина вярват, че е необходимо повече от просто отрицателен растеж, за да се създаде рецесия.
 
Идва ли рецесия?
 
Други фактори също са част от по-голямата картина за определяне на това дали една икономика е в рецесия. Те включват заетостта, която остава висока въпреки данните за БВП, с ниво на безработица от 3,7% за август, ниво доста под нивото на безработица от 5%, което икономистите традиционно считат за пълна заетост. В допълнение към добавянето на повече от половин милион работни места, инфлацията спря да се повишава между юни и юли. Оттогава цените на газта паднаха, цените на жилищата се понижават в САЩ, а потребителските разходи останаха високи.
 
Дори и с тези признаци на подобрение, цените остават по-високи, отколкото преди пандемията. Дори инфлацията да изчезне утре – спадайки до 0% през останалата част от годината – инфлацията за декември ще бъде 6,5%. Очаква се  Комитетът за отворения пазар на Федералния резерв да продължи да повишава лихвените проценти.
Анализаторите на Vanguard написаха, че очакват Федералният резерв да повиши целевата си лихва по федералните фондове до диапазон от 3,25%–3,75% до края на годината, което ще повиши лихвите по ипотеки, автозаеми, кредитни карти и други потребителски и бизнес заемане. Целта е да се намали количеството налични пари в икономиката, за да се намали търсенето на стоки и услуги, което води до по-ниски цени, за да се намали инфлацията.
 
По-високите ставки ще окажат и негативно влияние, ще увеличат безработицата, ще намалят печалбите на бизнеса и ще изплашат бизнес мениджърите и потребителите да не харчат в полза на пестенето на пари, за да избегнат липсата на пари. Това е имал предвид председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, когато наскоро каза, че предстоящото увеличение на лихвения процент ще донесе „известна болка на домакинствата и бизнеса“.
 
Един индикатор, към който сочи прогнозата на Vanguard, е спредът между доходността на 10-годишните държавни облигация и доходността на 3-месечните държавни облигации. В една силна икономика дългосрочните лихвени проценти са по-високи или спреда е около 1,64%. От края на юни обаче спредът спадна до 0,29% до началото на септември, силен индикатор за потенциална рецесия.
 
Как да подготвите портфолиото си за рецесия
 
Акциите вече падат тази година и може да спаднат още повече, тъй като корпоративните печалби също се очаква да се понижат. Акциите обикновено падат преди рецесия и достигат дъното си преди края на спада. Това означава, че инвестициите в акции в момента е много опасно и рисково.
 
Инвестирането в Злато също е много рисково, защото евентуален спад на инфлацията ще доведе до понижение в цената на благородния метал. Силния долар също оказва негативно влияние.

Покупката имот също е рисково в момента, защото може да се окаже че цените са на върха си и да чакате години, докато цената се пови над тази на която сте купили.

Най-голяма доходност в момента дават платформите за споделено инвестиране, които регистрират вече стотици милиарди евра оборот последните години.

Една такава платформа за инвестиции в недвижими имоти e  Spotifinance.com, която дава възможност на всеки да инвестира в тях без значение на средствата с които разполага. Предимството тук е, че инвестиционните проекти са за строителство на недвижим имот. Инвестирайки в такъв проект дори и с 2000 евро, доходността е 16% за 14 месеца – фиксирана доходност. Така се възползвате от високия марж на печалбата в сектора без да се притеснявате, че цените на имотите може да се понижат. Вие имате фиксирана доходност, а големия марж на печалбите в сектора са буфер за вашата защита.

Ето всички проекти в платформата на Spotifinance.com