В Китай ситуацията с коронавируса се влошава, нови градове блокират активността и затварят бизнесите.

Последно обновена: 12.01.2021

Блокираните части в Китай продължават да се увеличават непосредствено преди посещението на  СЗО.

Местните власти в региони близо до Пекин засилват социалните ограничения  след  нарастването на новите случаи на коронавирус.

 Нарастването на случаите на Covid-19 и по-строгият държавен контрол идват броени дни преди екипът на Световната Здравна Организация да пристигне в Китай за проучване на произхода на вируса.

„Влошената ситуация с вируса ще повлияе на икономическата активност“, според Тинг Лу, главен китайски икономист в Nomura.

Град Лангфанг, разположен на около 1,5 часа южно от центъра на Пекин заяви на своите близо 5 милиона жители във вторник да останат у дома през следващите седем дни. Градът се намира в Хъбей, същата провинция като Шиджиажуан, град с 11 милиона души, който е заключен от края на миналата седмица след скок в случаите на коронавирус.

Shijiazhuang съобщи за 39 нови потвърдени случая за понеделник, докато Langfang разкри за един. Това доведе до общ брой потвърдени и асимптоматични случаи в провинция Хъбей над 500 души.

Отделно това два региона на най-северната провинция Хейлундзян в Китай обявиха карантина на своите жители и блокиране на социалните дейности във вторник. Провинцията съобщи за един нов потвърден случай и 36 безсимптомни за понеделник.