В какво и как да инвестираме в очакване на спад в инфлацията и нестабилните финансови пазари.

Последно обновена: 11.09.2022
Според Том Лий от Fundstrat необузданата инфлация може да не продължи дълго. “През изминалата седмица получихме някои данни, които според мен наистина показват, че инфлацията може да спада много по-бързо от очакваното“, каза стратегът пред CNBC по-рано този месец. 

„Цените на Индекса за управление на доставките се сринаха за месец август и това сочи, че Индексът на цените на производител потенциално ще достигне почти нула процента след няколко месеца“, казва той. „И мисля, че третото нещо, което е доста обнадеждаващо е, че ако погледнете състава на Индекса на потребителските цени, 42% от кошницата всъщност сега е в пълна дефлация.“

Какво означава това, и как ще повлияе това върху цените на имотите и инвестициите в тях?

Понижението на инфлацията ще се отрази негативно в цената на недвижимите имоти, които се приемаха като място за застраховка на парите ни. Когато инфлацията се понижава и е много вероятно да преминем в дефлация ще видим  понижение в ценитена всички суровини и енергийни източници, което ще доведе до по-ниска себестойност на новите имоти.

Понижаване на себестойността и по-малката нужда от съхранение на паричните ни средства ще задържи ръста на цените на имотите в следващите  месеци и дори 1-2 години, дори може да видим лек  спад от около 5%, заради по-голямото последващо предлагане.

В такъв сценарий много хора и строителни компании ще предпочетат да пуснат за продажба тези имоти, които са задържали в очакване на по-високи цени и продължаваща инфлация, което ще повиши краткосрочно предлагането и ще успее да задоволи търсенето и няма да може да натисне цената им нагоре.

Това повишава малко риска от инвестиции в недвижими имоти в момента за инвестиционна цел, защото може да трябва да изчакаме години, докато спечелим малко от нея, заради очакванията ни за задържане на цените им и незначителното им поскъпване в следващите 1 или 2 години.

От друга цена повипаване на размера на месечните наеми в градове като Варна, Бургас и София, заради Украинците влезли в България в избягване на войната, все пак ще задържи на средно ниво търсенето на жилища за инвестиционна цел, което няма да позволи спад в цената им в следващите 8-12 месеца.

При тази ситуация покупката на имот за инвестиционна цел ще носи много малка доходност. В какво тогава може да се инвестира, кои инвестиции ще ни носят доходност и къде да инвестираме част от паричните ни средства.

Все още избягваме възможността за инвестиции в спекулативни активи, като акции или криптовалути, заради нестабилността на пазарите и очакванията за продължаване на спада им.

Реалните активи също споменахме, че ще задържат цените си, заради очакванията за спад в инфлацията.

Не случайно един нов вид начин на инвестиране бележи зашеметяващи темпове на развитие последните 10 години, който позволява да се инвестират малки средства във високодоходни инвестиционни проекти, а метода се казва crowdfunding ( споделено финансиране).

При този метод много хора инвестират (финансират) определен инвестиционен проект  със сравнително малки суми и след определения времеви интервал си получават инвестираните средста и доходността от него.

Едно такова място за инвестиции в недвижими имоти е платформата SpotiFinance.com, която използва най модерния и набиращ все по-голяма сила метод crowdfunding.
 
В платформата Spoti Finance също може да диверсифицираме средствата си в различни проекти за строителство на недвижим имот и ВЕИ проекти.

Инвестирането през Spoti Finance има и редица предимства през директното инвестиране в недвижим имот, като например:
 
  • Купувайки имот, Вие правите допълнителни разходи, които намалят доходността Ви като брокерска комисионна, такси за нотариус, имотен данък, месечни такси за поддръжка, данък сгради, смет и други. Тоест купувайки имот вие веднага сте на минус с около 5-6% и повече. Така трябва да чакате доста време за да избиете и тези разходи. При инвестирането през Spoti Finance в недвижими имоти нямате никакви комисионни и допълнително разходи, започвате да печелите от първия ден.

  • За да инвестирате в недвижим имот Ви трябват много пари, а през Spoti Finance може да го направите дори и с 2000 евро.  Споти Файнънс премахва всички бариери пред хората, за да могат да инвестиратв недвижими имоти.

  • Инвестирайки в имот в момента е много вероятно да трябва да изчакате няколко години, за да си избиете разходите и да спечелите от инвестицията си, защото цените може да се понижат и да чакате много години. Докато проектите на Spoti Finance са малки с продължителност 12-14 месеца, след което си получавате средствата и лихвите веднага.

  • Инвеститорите през Споти Файнънс не се притесняват от спад в цените, тяхната инвестиция не зависи от цените на имотите, защото големият марж на печалбата в строителството дава възможност нашите инвеститори да получават висока възвръщаемост и е буфер за предпазване от риск.

  • Инвестирайки през Споти Вие може да диверсифицирате инвестициите и да участвате във различни проекти и в София и Варна.

  • Чрез Споти Вие получавате фиксирана постоянна доходност – перфектна пасивна инвестиция.

Всичко това води до все повече инвеститори в Spoti Finance и все повече хора разбират ползите и големите възможности да инвестират в алтернативни инвестиционни възможности, с които са спокойни, без да се притесняват и които им носят голяма доходност и то фиксирана.

Инвестирайки през Spoti Finance  Вие съчетавате новите технологии, високата доходност и стабилността на сектора на недвижими имоти.

В момента няма друг клас инвестиция, която да носи висока доходност след срива на акциите и криптовалутите.
Spoti Finance е компания, която има за цел да създаде една по-сигурна среда за инвестиция на всеки, който иска да инвестира в недвижими имоти.


Вижте всички проекти за инвестиране в  spotifinance.com

Посетете нашата facebook страница тук