Това може да е повратна точка

Последно обновена: 31.01.2023
Международният валутен фонд повиши перспективите си за глобалния растеж тази година, отразявайки по-голямата от очакваната устойчивост на икономиките по света, като същевременно има по-оптимистичен тон, в сравнение с  докладите от миналата година.
 
Сега МВФ предвижда глобален растеж за 2023 г. да достигне 2,9%, което е с 0,2% повече от предишната му прогноза, публикувана през октомври.
 
„Видяхме голяма устойчивост в редица икономики през 2022 г., въпреки наистина тежките сътресения, кризата с разходите за живот, енергийната криза, която се случи в резултат на пандемията, и след това руската инвазия в Украйна “, каза главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Гуринша пред Yahoo Finance.
 
„По света виждате доста устойчиви пазари на труда; потребление на домакинствата, което е по-силно от очакваното, и бизнес инвестиции. Събирате всичко това заедно и имате малко по-устойчива световна икономика. "
 
МВФ не очаква глобална рецесия тази година, но предупреждава, че балансът на рисковете за глобалните перспективи остава в посока надолу с възможност за по-нисък растеж и по-висока инфлация. Последната прогноза на МВФ все пак ще отбележи забавяне от 3,4% растеж, наблюдаван през 2022 г., тъй като по-високите лихвени проценти и войната на Русия в Украйна продължават да тежат на световната икономика.
 
Международният орган каза, че глобалната обща инфлация изглежда е достигнала своя връх през третото тримесечие на миналата година. Все пак базисната инфлация, която премахва нестабилните цени на храните и енергията, все още не е достигнала своя връх в повечето икономики и остава доста над нивата отпреди пандемията.
 
Очаква се глобалната инфлация да спадне от 8,8% през 2022 г. до 6,6% тази година и 4,3% през 2024 г.; инфлацията преди пандемията е средно по-близо до 3,5% в световен мащаб.
 
„Това, което виждаме в момента, е относително обнадеждаващо за динамиката на инфлацията“, каза Гуринчас. „През 2023 г. растежът може да достигне дъното, инфлацията може да спада. Това може да е повратна точка.“
 
Но въпреки че Гуринчас каза, че инфлацията може да е в правилната траектория, той предупреждава, че нарастващите разходи за суровини от цените на енергията или ръста на заплатите могат отново да повишат инфлацията. И тъй като основната инфлация все още е по-висока от целта на повечето централни банки, МВФ не смята, че глобалните централни банки са приключили с повишаването на лихвените проценти.
 
„Имахме няколко добри отпечатъка на инфлация, но е твърде рано да обявим истинска победа“, каза Гуринчас, отбелязвайки, че битката срещу инфлацията „все още не е спечелена“. Гуринчас също каза, че очакванията на Фед да повиши лихвите над 5% тази година изглеждат подходящи.
 
Оптимизъм за икономиката на САЩ

МВФ е по-оптимистично настроен за перспективите пред икономиката на САЩ, отколкото Фед в последната си прогноза.
 
МВФ прогнозира растеж на БВП от 1,4% тази година, докато Фед предвижда растеж от едва 0,5%.
 
Гуринчас каза, че въпреки започналите съкращения извън технологичния сектор, пазарът на труда в САЩ все още е напрегнат в момента. Тъй като Федералният резерв повишава лихвите, за да охлади икономиката през тази година и през 2024 г., МВФ очаква нивото на безработица да нарасне до малко над 5% през 2024 г. от 3,5% към декември 2022 г.
 
Нарастващата безработица обаче няма непременно да съвпадне с рецесия, според мнението на МВФ, а Гуринчас каза, че е възможно меко приземяване за икономиката на САЩ тази година.
 
„Все още вярваме, че има тесен път за избягване на рецесия тази година, но това е тесен път и може да има рецесия, ако е необходимо повече затягане или ако има някои по-неблагоприятни сътресения“, каза Горинчас.
 
Докладът на МВФ отбелязва, че ликвидността на пазара на държавни облигации на САЩ се е влошила до нива, невиждани от март 2020 г., най-ниските нива на пандемията.
 
Тъй като Федералният резерв повишава лихвените проценти, макар и с по-бавни темпове, и продължава да отслабва баланса си, републиканците от Камарата на представителите, използващи тавана на дълга като инструмент за преговори за съкращаване на разходите, могат да рискуват неблагоприятно ликвидно събитие на пазара на държавните облигации на САЩ.
 
„Мисля, че би било огромен удар както за икономиката на САЩ, така и за глобалната икономика и пазара на държавни облигации на САЩ, който е един от стълбовете на международната финансова система“, каза Гуринчас.
 
„Това със сигурност е нещо, което би застрашило стабилността. Силно насърчаваме всички страни да постигнат споразумение по този въпрос и някак си да избегнат подобен негативен резултат.“