Технологичните акции, които ще са под пара през 2021 г. Къде може да инвестираме?

Последно обновена: 12.01.2021

В  инвестиционния радар остават полупроводниковите акции, които продължават ръста си от началото на 2021 година. Причината е  , че инвеститорите виждат в тях по-голям потенциал от другите технологични компании, които са вече прекупени.

От началото на годината акции на Advanced Micro Device (AMD) регистрират ръст от 7,2%. Nvidia (NVDA) и Intel (INTC) също се представят много добре от началото на 2021 с ръст в акциите им съответно 6,5% и 6,2%.

Междувременно акциите на Micron (MU) се повишават с  5% до момента. Индексът на полупроводниците на Philadelphia - известен като SOX – регистрира повишение от 7,2%, което значително надминава изненадващия спад от 2,4% на Apple (AAPL).

Micron Technology Inc. Един от американските лидери в полупроводникови устройства, динамична памет с произволен достъп, флаш памет, USB флаш устройства, SSD устройства.

Да не пропуснем и доброто представяне и на  Marvell Technology Group Ltd. (MRVL) с 5.7% от началото на 2021г., също попупроводникова акция специализираща в 5G сектора, с голям потенциал за ръст  до края на 2021 година

„Смятаме, че 2021 г. се очертава като годината на полупроводникови акции, тъй като 1) макроикономиката се възстановява, 2) каналите за дистрибуция се пълнят и 3) пазарите виждат увеличено полусъдържание“,  Пайпър Сандлър Харш Кумар анализатор в полупроводниковия сектор.

Кумар добави: „Първо, ние смятаме, че глобалното повторно отваряне и възстановяване ще бъде от полза за полупроводниците, тъй като предприятията и потребителите навлизат в новата норма. Второ, каналите за разпространение са на минимума си или са най-ниски за всички времена и презареждането на канала трябва да доведе до още растеж заради  търсенето. И накрая, пазари като автомобилния, индустриалния, мобилния и няколко други ще се възползват от увеличаването на съдържанието на полупроводници. Като цяло виждаме, че 2021 г. е силна година за този сектор, особено след слабата 2019 г.

Някои от най-добрите избор на полупроводници на Kumar включват Nvidia, Broadcom (AVGO), NXP Semiconductors (NXPI) и ON Semiconductors (ON).

Финансовия отчет на  Micron в края на миналата седмица подсказва какви ще се финансовите резултати на компаниите в бранша, а именно много по-добри.

„Разпространението на ваксината, комбинирано с фискалния стимули и вливане на ликвидност от Централните банки, допълнени от по-големи бюджетни дефицити, със сигурност ще доведат до повишено търсене на полупроводници“, каза Manish Bhatia, изпълнителен вицепрезидент на Micron за глобални операции, в Yahoo Finance Live. „Ето защо сме толкова бичи за смартфоните с 5G, бичи за персоналните компютри и бичи за автомобилния сектор.“