Стратезите на Goldman смятат, че повишението на доходноста на държавните облигации е малък риск за растежа на акциите

Последно обновена: 15.01.2022
(Bloomberg) – Мнозина от Уолстрийт предупреждават за опасността от покачване на доходността на облигациите и скъпите акции. Бен Снайдър от Goldman Sachs не е един от тях.

Той успокоява инвеститорите, след последната разпродажба на акции, заради скока в лихвите на държавните ценни книжа. „Сега се очаква само скромно по-нататъшно движение в дългосрочната доходност“, пише стратегът в бележка до клиентите. Това означава „ограничен допълнителен риск за оценките на акциите на растежа“.
 
Скъпите акции (Най-вече технологичните акции, акциите на растежа) имаха лошо начало на годината на фона на очакванията, че Федералният резерв ще повиши лихвите по-агресивно, отколкото се очакваше преди. По-високите лихвени проценти означават по-голяма отстъпка за сегашната стойност на бъдещите печалби, което вреди на акциите на растежа, включително технологични компании, от друга страна стимулира евтините или така наречените стойностни акции (цикличните акции).
 
Стратезите на Goldman Sachs Group Inc. очакват доходност на 10-годишните облигации на 2% до края на годината от около 1,75% днес. Макар че по-краткосрочните лихвени проценти може да имат по-голямо увеличение, те имат „само незначително въздействие върху оценките на акциите“, според доклада.
 
Стратезите на UBS Global Wealth Management са съгласни с това мнение, като казват, че виждат 10-годишна доходност на „около 2% през следващите месеци, тъй като инвеститорите усвояват по-ястребовата позиция на Фед заедно с по-нататъшно повишени показания на инфлацията“. Все пак това покачване няма да „застраши ралито на капитала“, пишат в бележка стратезите, включително Марк Хейфеле.
 
Междувременно забавящата се икономика добавя още един аргумент в полза на акциите, според екипа на Goldman. „Вероятността от забавяне на икономическия растеж през 2022 г. е аргумент в полза на акциите на растежа“, добавяйки, че сравненията с технологичния балон в началото на века не са подходящи. „Коригирайки се към средата на лихвените проценти, оценките на акциите на растеж изглеждат много по-малко взискателни днес, отколкото през 2000 г.
 
Не всеки обаче е толкова оптимистично настроен относно перспективите за доходност и растеж на акциите.
 
„Пазарите на облигации сочат по-нататъшно повишаване на стойносттните акции спрямо акциите на растежа“, пишат стратезите на Morgan Stanley, водени от Рос Макдоналд, в бележка до клиентите в четвъртък. Въпреки че страхът от растеж би бил основен риск за ценните акции, стратезите „все още виждат малко признаци за този страх“.