След сливането, крипто фирмите се борят с новите единици на Етер

Последно обновена: 19.09.2022
С вече завършеното надграждане на Merge на Ethereum до доказателство за участие, крипто компаниите се борят с това какво да правят относно новите еденици на Етериум
 
Рано сутринта в четвъртък Ethereum, вторият по големина блокчейн, завърши своето сливане и елиминира необходимостта от протоколи за крипто копаене с 99,95%, което представляваше 0,2% от световното потребление на електроенергия.
 
За нишовата индустрия на Ethereum GPU-копаене, която спечели голяма част от общо $19 милиарда, генерирани от копаене на протокола миналата година, дългоочакваното надграждане означаваше, че „всички тези копачи са без работа“, Кевин Джоу, съосновател на хедж фондът Galois Capital, каза пред Yahoo Finance.
 
„И те наистина не искаха да останат тихи в нощта“, добави Джоу.
 
Проблемът е, че оставащите възможности за доказателство за работа на GBU-копаене представляват само 2% от размера на Ethereum.
 
Водени от ветеран крипто играч Чандлър Гуо, 24 часа след сливането група миньори на Ethereum „разклониха“ кодовата база на протокола.
 
Форкингът е уникален за спекулативната технология с отворен код, която е в основата на света на цифровите монети.
 
Разклоняването на блокчейн е вид софтуерен удар, при който група хора решават да се отделят от по-голямата общност на протокола. Когато това се случи, разклонителната група прави отделно копие на протокола, което от своя страна дублира всички негови активи.
 
В случая с Ethereum това създаде нова монета, наречена „EthereumPOW“ (ETHPoW-USD). От създаването си, така нареченият „форккойн“ (ETHW-USD) се сблъска с тежки продажби - 84% - през последните 5 дни от събота сутринта и в момента се търгува под $5, около 38 цента за долар спрямо цената на етера.
 
„Лично аз наистина не виждам защо трябва да вземем още един Ethereum в микса“, каза Жан-Мари Могнети, главен изпълнителен директор на мениджъра на цифрови активи CoinShares пред Yahoo Finance.
 
Както отбеляза Могнети, вече има друга доказателствена версия на Ethereum, известна като Ethereum Classic (ETC-USD). Блокчейнът и неговият роден токен са родени през 2016 г. след големия DAO хак на Ethereum.
 
Според данните на Yahoo Finance, Ethereum Classic падна с повече от 14% през последните 5 дни, след като се повиши с 29% от 26 юли. Той притежава повече от $4,4 милиарда по пазарна капитализация и се търгува с 8% от нивото, в което се търгуваше в началото на януари.
 
За да се усложнят нещата още повече, новата монета EthereumPOW дори не е единственият форккойн, който идва след приключването на сливането на Ethereum.
 
Часове след първото разклонение, Джъстин Сън, основател и главен изпълнителен директор на Tron Foundation, който първоначално подкрепи кохортата на Гуо, отново разклони Ethereum, създавайки Ethereum Fair (ETF), който се търгува на 9 цента за долар спрямо ETH и според Mognetti “ вероятно ще бъде кошмар.
 
Без значение какво мислят Могнети и други по същество за новите монети, главният изпълнителен директор на CoinShares е сред многото крипто фирми, които все още трябва да решат дали да задържат или продават безплатните криптовалути, които получават.
 
Поне в няколко минали случая крипто инвеститорите са гледали на шанса да получат форк монети за държане на някаква базова криптовалута като на вид „безплатен ден за плащане“, Нико Кордейро, ИТ директор на количествения крипто фонд Strix Leviathan, обясни на Yahoo Finance.
 
Идеята е била достатъчно силна преди сливането, за да допринесе за падането на цената на етера, отбеляза той.
 
„Имаше много, много голямо търсене за късо плащане на Ethereum“, предположи той, добавяйки, че това е едната страна на търговията, позволяваща на инвеститорите да грабнат възможни нови монети.
 
Тъй като forkcoin идват пропорционално на притежанията на инвеститора в оригиналната криптовалута, за мениджърите на фондове е трудно да предадат възможността, дори когато нов токен има минимални обещания, обясни Кордейро.
 
„[Ethereum] е гигантски експеримент със стотици милиарди долари, така че е естествено да искаме дял в един вид резервно копие“, добави той, посочвайки регулаторната несигурност на крипто активите.
 
Но получаването на форккойни не винаги е безплатно, каза Майлс Брукс, директор на данъчната стратегия в крипто данъчната фирма CoinLedger.
 
„Ако стойността на токена спадне сериозно след форка на PoW и след като имате контрол над тях, което може да е вероятно. Инвеститорите може да имат данъчна сметка за плащане, но потенциално да нямат достатъчно активи, за да я платят“, каза Брукс.
 
Що се отнася до това какво да се прави с тези активи, които повечето притежатели на етер ще получат, Mognetti от CoinShares каза на Yahoo Finance поне за неговата фирма, че е твърде рано да се изтъргуват. Те могат да измерват „здравото състояние на мрежата“ на новия протокол, като наблюдават неговия хешрейт за копаене на крипто, но в крайна сметка окончателното решение ще бъде взето „на интуиция“.
 

„Не мога да ви кажа къде ще отиде, но ако има полза, искаме да сме сигурни, че нашите клиенти ще получат част от нея“, добави той.