Ще продължи ли долара да поскъпва или ще запази низходящото си движение.

Последно обновена: 12.01.2021

   Очакванията за все по-големи икономически стимули в САЩ и предишните коментари на ФЕД, че лихвите ще останат на сегашните нива години напред водят до все повече аргументи за понижение на долара, но следващият му ход ще зависи от от това какво се случва с доходността на държавните облигации.

Доларът се понижи значително през 2020 г. след рязкото нарастване през февруари и март. Агресивните действия на Федералния резерв и други политици успокоиха пазарите, а  доларът се оттегли и започна това, което много анализатори очакват да бъде един по-дълъг период на понижение. 

Всичко това предполагаше, че очакванията ще се запазят, а тенденцията на отслабващ долар ще продължи.

Но изборите във Вирджиния преди няколко дни за Сената в САЩ може да променят нещата. Победата на демоктатите на тези избори им даде контрол над двете камари на Конгреса, а това означава прокарване на плана на Байдън по лесно - повече разходи.  Байдън заяви, че ще търси „трилиони“ допълнителни разходи за помощ на безработните и за инфраструктура, а участниците на пазара изглежда са все по-уверени, че това ще се случи и ще „ускори“ растежа на САЩ, заяви Мариос Хаджикирякос, инвестиционен анализатор в XM.

„Очакванията досега преди демократите да спечелят конгреса беше, че всички стимули от епохата на Тръмп ще генерират само лека инфлация, без някакъв грандиозен растеж, която ще продължи да поддържа реалните лихвени проценти потиснати“. „Но сега след спечелването на конгреса, плановете на байдън стават все по реални в пълен мащаб.  Байдън обещава да достави още повече„ сок “на партията, сега инвеститорите изглежда се готвят за по силен ръст на икономиката в САЩ.“ Това ще доведе до по-бързо изтегляне на ФЕД от големите програми за количествени облекчения и по-бързо вдигане на лихвите.

В резултат на това реалните лихвени проценти в САЩ се повишават, тъй като инвеститорите виждат признаци, че Фед може ще има основание  да намали програмите си за ликвидност, като на свой ред „това ще вдъхне живот“ обратно на долара, каза анализаторът.

Сега по-високите лихви по държавните облигации  изглежда се дължат на надеждите за по-бърз растеж, който може да накара Фед да понижи своите QE покупки по-рано, правейки долара по-привлекателен “, каза Хаджикириакос.

Това може да промени ситуацията със понижаващият се долар.