Morgan Stanley: SP 500 ще образува дъно през първото тримесечие, създавайки „страхотна възможност за покупка

Последно обновена: 23.11.2022
S&P 500 ще образува дъно през първото тримесечие, създавайки „страхотна възможност за покупка“, казва Уилсън от Morgan Stanley
 
S&P 500 ще определи ново ценово дъно от 3000 до 3300 през първото тримесечие на следващата година, преди да скочи обратно до нивото от 3900 до края на 2023 г., според Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, главен капиталов стратег.
 
Уилсън беше една от най-гласовитите мечки на Уолстрийт и правилно прогнозира тазгодишното разпродажба на фондовия пазар. Но той вижда „страхотна възможност за закупуване“ напред, с призива си, че акциите ще достигнат ново дъно през първото тримесечие.
 
„Ще постигнете ново дъно някъде през първото тримесечие и това ще бъде страхотна възможност за покупка“, каза той в интервю за CNBC в неделя. „Защото докато стигнем до края на следващата година, ще гледаме към 2024 г., когато приходите всъщност ще се ускорят отново.“
 
„Мисля, че сме във финалната фаза. Но последните етапи могат да бъдат много предизвикателни, нали?“
 
Миналата седмица екип от стратези на Morgan Stanley, ръководен от Уилсън, прогнозира, че S&P 500 ще завърши следващата година почти наравно с това, което е сега, на ниво от 3900. S&P 500  е 3967 сега.
 
Въпреки че целта в края на 2023 г. може да изглежда невълнуваща в сравнение с текущото ниво, Уилсън смята, че пътят „ще бъде доста нестабилен“.
 
След като получиха известно „пренебрежение“, Уилсън и неговият екип обясниха обаждането си по-подробно в понеделник, в бележка, която включва три допълнителни точки, които да бъдат разгледани до края на 2023 г.:
 
Първо, S&P 500 няма да се счупи преди пазарът на труда. Вместо това, това ще даде възможност за резултат от меко кацане „в полза на съмнението“. Бенчмаркът за акции в момента се търгува над своята 200-седмична плъзгаща  средна стойност от 3639. Очакванията са ралито да продължи до 4150 или повече до края на 2022 г.

Подкрепяйки призива си S&P да достигне дъно през първото тримесечие на 2023 г., Уилсън и неговият екип смятат, че S&P 500 може да достигне дъно от 3000 до 3300. По наше мнение, това  което беше оценено, беше „върхът на ястреб“ от страна на Федералния резерв, а не „материален спад на печалбите“, каза екипът. Екипът прогнозира значително свиване от 15-20% на бъдещата печалба на акция, а не „скромно“ свиване на печалбата

Въпреки това, екипът на Уилсън очаква отскок от дъното през първото тримесечие, тъй като пазарът ще започне  да отчита възстановяването на растежа доста преди изоставащите твърди данни да станат по-конструктивни. „Според нас ние сме в точката от цикъла, в която приемането на по-линеен път на цените няма голям смисъл, тъй като това вероятно ще бъде среда за търговия за известно време.“