С 22% нараства новото строителство във Варна през 2022 г.

Последно обновена: 06.03.2023
Търсенето и предлагането на недвижими имоти във Варна бележи значителен ръст, ето защо може да се каже, че изминалата 2022 г. е изключително успешна и ползотворна за пазара на недвижими имоти в морската столица.
 
„Около 30% е ръстът на средната цена на жилищна площ във Варна през миналата година. Варна е единственият голям град, в който през цялата 2022 г. има ръст на сделките с малко над 3% спрямо 2021 г. Освен това, войната в Украйна се отрази много сериозно на наемния пазар и там ръстът в наемите е 30-40%, а за уникални имоти и с доста повече. В края на миналата година част от украинските бежанци се ориентират от наемане на жилище към покупка. Забелязва се и леко отдръпване на купувачите от имотите в строеж, като те предпочитат готови завършени и обзаведени жилища“, коментира Елена Парова.
 
Обзор на новото строителство в региона направи и инженер Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните предприемачи. По думите му 22% е ръстът на новото строителство във Варна през изминалата година.
 
„Цените на жилищата в новите сгради се повишиха основно заради поскъпването на строителните суровини и материали. Очакванията на строителния бранш са цените на новото строителство да продължават да се покачват, тъй като предстои увеличение и на труда на хората, заети в строителството“, допълни експертът.
 
„С 39% е нараснал усвоения обем жилищни кредити във Варна. Това основно се дължи на поскъпването на имотите. Средно банката е финансирала 72% от цената на жилищата, като 89% от тях са завършени имоти“, подчерта тя.
 
По време на дискусията д.и.н. Мирослав Владимиров – преподавател в Икономическия университет във Варна, представи данни в подкрепа на тезата, че недвижимите имоти са актив, който предлага много добро съотношение между доход и риск. Той направи сравнение на темпа на продажби у нас и в страните от ЕС, което показва, че в България по-бавно намалява темпа на продажби, ипотечните лихви у нас са по-високи от тези в Еврозоната, а цените на имотите там растат по-бързо. Той обърна внимание на факта, че инфлацията е важният фактор при пазара на имоти, а не лихвените проценти по кредитите.
 
Становището му бе подкрепено и от Даниела Иванова, според която 17-годишният ѝ опит в банковия сектор е показал, че „хората купуват имоти и вземат жилищни кредити като се съобразяват с доходите си и необходимостта от жилище“.