Ръста на пазара на акции е като „мисия изпълнена" – но някои инвеститори предупреждават.

Последно обновена: 12.08.2022
„Пазарът изпреварва себе си“, предупреждава Джордж Катрамбоун, ръководител на DWS Group за търговия в Америка
Инвеститорите трябва да запазят бдителността си, докато фондовият пазар продължава да се повишава.
 
„Пазарът някак си е хипнотизиран“, изглежда че мисли, че  „мисията е изпълнена, инфлацията е удържана, Федералният резерв може да отстъпи“, каза Самир Самана, старши глобален пазарен стратег в Wells Fargo Investment Institute, в телефонно интервю в сряда. „Смятаме, че е твърде рано.“
 
Самана предупреди, че инфлацията остава висока дори след отслабване през юли. Базовата инфлация, която лишава храната и енергията, вероятно ще остане „упорито“ висока, тъй като области като ръста на заплатите и разходите за подслон са склонни да бъдат по-стабилни, което вероятно ще остане „проблем“ за Федералния резерв, каза той.
 
Американските акции се повишиха в сряда, като технологично тежкият Nasdaq Composite навлезе в територията на бичия пазар, според пазарните данни на Dow Jones.
 
Инвеститорите трябва да останат предпазливи, според Самана, който каза, че Wells Fargo харесва здравеопазването и има наднормено тегло в сектора, докато наскоро надстрои потребителските стоки и комунални услуги до неутрални. Той очаква рецесията да започне през втората половина на тази година, въпреки че „не смятаме, че пазарите на акции отразяват това“.
 
Wells Fargo Investment Institute също харесва енергията и технологиите, каза Самана.
 
„Ние харесваме технологиите, защото се фокусират върху бизнеса на корпоративния клиент“, за разлика от потребителите, чиито дискреционни разходи могат да бъдат ограничени, каза той. Самана каза, че „компаниите вероятно ще преминат през тази следваща рецесия в малко по-добра форма от потребителите, които ще имат доста трудно време с по-високи разходи за заеми“ и висока инфлация.
 
Инфлацията в САЩ, измерена чрез индекса на потребителските цени, остана непроменена през юли, след като скочи с 1,3% през юни, за годишен темп от 8,5%, съобщи в сряда Бюрото по трудова статистика на САЩ. Темпът на инфлацията през последните 12 месеца се забави от 9,1% през юни.
 
Инфлацията през юли беше по-ниска от очакваната, каза Джордж Катрамбоун, ръководител на търговията в Америка на DWS Group, в телефонно интервю в сряда. „Ядрото беше по-добро, отколкото хората се страхуваха.“
 
Основният CPI, който изключва храната и енергията, се повиши с 0,3% през юли, забавяйки се от 0,7% увеличение на инфлацията през юни. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха, че индексът на потребителските цени се е увеличил с 0,2% през юли и че основната инфлация е нараснала с 0,5%.
 
„Има известен оптимизъм въз основа на някои от данните, които видяхме“, Катрамбоун. „Но ако пазарът продължи да расте, ще видите, че оценките отново започват да се разтягат.“
 
Според него „пазарът изпреварва себе си“, като S&P 500 сега се търгува при форуърдно съотношение цена/печалба от около 17,5, въпреки че Фед остава ангажиран с целта за инфлация от 2%. Освен това „глобалните насрещни ветрове“ остават, каза той, като посочи опасенията относно войната между Русия и Украйна и геополитическото напрежение между САЩ и Китай по отношение на Тайван.
 
Катрамбоун каза, че се тревожи, че „пазарът игнорира“ колко много работа според Фед трябва да свърши, за да намали инфлацията чрез повишаване на своя референтен лихвен процент.
 
Американските акции затвориха рязко с повишения в сряда, като Nasdaq Composite водеше нагоре. S&P 500 SPX, +2,13% нарасна с 2,1% и завърши на 4 210,24, докато Dow Jones Industrial Average DJIA, +1,63% се повиши с 1,6%, а натовареният с технологии Nasdaq COMP, +2,89% скочи с 2,9%, според данни на FactSet.
 
Инвеститорите „трябва да се съсредоточат върху печелившите технологии, качеството в технологичния сектор“, предложи Catrambone.
 
Стив Киавароне, ръководител на решенията за множество активи във Federated Hermes, каза, че е бил с недостатъчна технологична тежест „през по-голямата част от годината“ и е „неутрален“, когато става дума за акции срещу облигации.
 
„Технологиите търгуват на базата на очакванията за лихвените проценти“, каза Киавароне по телефона в сряда, като акциите с растеж, като например технологиите, бяха засегнати по-рано тази година в очакване на повишаването на лихвите на Фед за борба с нарастващата инфлация. Сега изглежда, че пазарът очаква потенциално завъртане на Фед, при което централната банка ще преустанови нарастването, тъй като пиковата инфлация отслабва при потенциална рецесия и след това ще намали лихвите.
 

„Мисля, че това е твърде сладко наполовина“, каза Киавароне. „Мисля, че всичко това ще отнеме повече време“, за да се разиграе.