Ръст при рисковите валути и слаб долар след показанията на Пауъл

Последно обновена: 13.01.2022
НЮ ЙОРК (Ройтерс) - Доларът се понижи спрямо кошница от валути във вторник, след като показанията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализираха, че докато Фед ще нормализира политиката, той все още не е взел решение за намаляване на баланса си от близо 9 трилиона долара.

Пауъл отбеляза, че политиците все още обсъждат подходи за намаляване на баланса на Фед и каза, че понякога може да са необходими две, три или четири срещи, за да вземат такива решения.

Общото послание на Пауъл във вторник беше по-малко втвърден тон, отколкото някои инвеститори очакваха, особено в светлината на скорошните коментари от някои други говорители на Фед, казаха анализатори.

Високата инфлация и силното възстановяване ще изискват Федералният резерв да повиши лихвените проценти поне три пъти тази година, започвайки още от март, и да гарантират бързо намаляване на активите на Фед, за да изтегли излишните пари от финансовата система, президент на Фед в Атланта Това каза Рафаел Бостик в понеделник.

„Пауъл се противопостави на втвърдения тон в коментарите от други в комитета за определяне на лихвените проценти на Фед, предполагайки, че решение за количествено затягане ще дойде в следващите две до четири срещи, като облигациите ще могат да се оттеглят по органичен начин – за разлика от активната продажба на ценни книжа в пазара“, каза Карл Шамота, главен пазарен стратег в Cambridge Global Payments в Торонто.

"Това повдига глобалния апетит за риск и стимулира потоците към чувствителни към доходността валути като канадския долар."

Индексът на долара, който измерва зелените пари спрямо шест основни конкуренти, се понижи с 0,32% до 95,627. Канадският долар поскъпна с около 0,8% спрямо зеления.

Докато индексът на долара беше добре подкрепен през последните седмици от идеята, че Фед ще повиши агресивно лихвените проценти тази година, той се бори да пробие над 16-месечния връх, достигнат в края на ноември.

Търговците увеличиха залозите за повишаване на лихвите тази година, след като протоколите на централната банка на САЩ от срещата по политиката на 14-15 декември предполагаха по-рано от очакваното повишение на лихвите и възможността тя да намали притежанията си в облигации по-рано, отколкото мнозина първоначално смятаха.

Във вторник чувствителният към риска австралийски долар се повиши с 0,6%, подпомогнат от данни, показващи, че продажбите на дребно надминаха прогнозите за втори пореден месец през ноември.

Стерлингите поскъпнаха с 0,36% във вторник, за да достигнат най-високото си ниво спрямо долара от почти 10 седмици, подпомогнато от очакванията, че Bank of England ще повиши още лихвените проценти.

На други места биткойнът поскъпна с 2,4% през деня до $42 839,43, след като в понеделник падна под $40 000 за първи път от септември.