Риск апетит  – защо има значение? Кои инвестиции са наистина добри?

Последно обновена: 13.09.2022
Независимо дали искаме да мислим за това или не, всички поемаме рискове всеки ден. Ако тази пандемия ни е научила на нещо, то е, че нищо не може да се приема за даденост и нещата са много по-крехки, отколкото обикновено осъзнаваме. Всеки ден, докато шофирате в колата си, тренирате във фитнеса, включвате газовия си нагревател – мозъкът ви прави оценки на риска, за да определи дали тази дейност си струва риска. Ние непрекъснато оценяваме собствения си апетит за риск.
 
Всичко това се случва във вашето подсъзнание, но това е човешка черта, която не можем да пренебрегнем. Нашата еволюционна история го е включила с цел самосъхранение. Някои личностни различия ще означават, че един човек може да е щастлив да поеме повече риск от други. Възрастта също може да играе роля, тъй като сме склонни да сме по-склонни да рискуваме с напредване на възрастта. Но въпросът е, че това е ключова част от воденето на стабилен живот. Колкото по-добра е оценката и смекчаването на риска, толкова по-вероятно е да успеете.
 
Единственото място, където това управление на риска излиза над нивото на подсъзнанието, е в света на инвестирането. Ако говорите с инвеститор, той ще ви говори за това как управлява съотношението риск-възнаграждение в портфолиото си. Какво точно означава това?
 
Какво е инвестиционен риск?
 
Когато говорим за инвестиционен риск, имаме предвид риска инвестицията ви да падне в стойност и да не можете да получите планираната лихва или в някои случаи дори да загубите част от първоначална инвестиция. Това е много важна концепция, която трябва да вземете на сериозно, защото въпреки това, което може да чуете в социалните медии, инвестициите растат и намаляват.
 
Няма инвестиция, която да е наистина безрискова. Всеки един, независимо от класа на активите, има свързан риск, с който трябва да сте наясно. Важно е да запомните, че при всяка сделка в инвестиционен сценарий има потенциални рискове.
 
Обикновено рискът е свързан с потенциалната награда. Например, ако сте инвестирали в криптовалута през изминалата година, вие сте поели значителен инвестиционен риск за нова технология, която все още не е узряла и ние не сме сигурни дали ще бъде успешна или ще спадне до нула. Като награда за поемането на този значителен риск възвръщаемостта, която бихте могли да постигнете, е значителна.
 
В днешния свят, благодарение на многобройните технологични постижения и бързата демократизация на инвестиционните инструменти, има огромен набор от инвестиционни възможности, които предоставят различни опции за възнаграждение за риск. Един такъв пример е груповото финансиране, което е сравнително ново финансово решение, което позволява на групи от хора да обединяват парите си и да участват във финансови транзакции, които преди това биха изисквали големи количества капитал, за да бъдат рискувани.
 
Тук, в Spotifinance  например, ние предлагаме възможности за групово финансиране на недвижими имоти, където можете да получите достъп до експозиция в недвижими имоти, без да се налага сами да купувате целия имот. Това отваря клас активи, който беше почти невъзможен за достъп за повечето хора и го прави по начин, който управлява риска много ефективно. Инвеститорите могат да печелят средно 12-14% годишно в алтернативен клас активи, но със силно управление на риска, за да защитят инвестицията си.
 
Инвестициите като тези са невероятно мощни, но за съжаление не получават същото медийно внимание като някои други. Вероятно сте чували лудите истории в медиите за хора, спекулиращи с неща като GameStop short squeezes, проекти за криптовалута, NFT, алткойни и други подобни. Медиите обичат да разказват тези истории за хора, които са поели огромни рискове и са забогатели. Но това е много изкривена гледна точка. Просто не чувате за множеството хора, които са направили това и са загубили всичко.
 
Успешното инвестиране разчита на солидно управление на риска за дългосрочни инвестиции – неща, които може да не привлекат заглавията, но да осигурят добра устойчива възвръщаемост за години и години напред.
 
Защо трябва да управлявате риска си?
 
Намаляването на риска е ключов компонент на всяка дългосрочна стратегия, защото гарантира, че винаги контролирате съдбата си. Инвеститори, които имат лошо управление на риска, може да извадят късмет веднъж или два пъти, но в крайна сметка ще паднат в капана му. Докато тези, които контролират риска си, гарантират, че имат ще имат успехи. Питър Линч веднъж каза: „Хората, които успяват на фондовия пазар, също приемат периодични загуби, неуспехи и неочаквани събития. Катастрофичните сделки не ги изкарват от играта.
 
И това е ключът – трябва да можем да понесем естествените възходи и падения. И когато управляваме риска си, можем да инвестираме в дългосрочен план.

Не случайно Spotifinance  прие като базов актив – недвижимите имоти, с една цел: стабилност за своите клиенти, висока доходност заради големият марж на печалбата в строителния сектор.

Ние в Споти Файнънс АД управляваме риска, като п;одбираме най-добрите инвестиционни проекти в недвижими имоти от между десетки. Тези, които отговарят на нашите завишени изисквания за рентабилност, сигурност, кратко времетраене и висока доходност.

Вижте всички инвестиционни проекти на www.Spotifinance.com