Рекламният бизнес на Amazon може да стане по-голям от AWS, твърди анализатор

Последно обновена: 01.08.2022
Amazon Web Services (AWS) е донесла 19,7 милиарда долара приходи през второто тримесечие на компанията, обяви онлайн технологичният гигант като част от отчета си за приходите.
 
И докато AWS представляваше значителен дял от общите приходи на Amazon (AMZN) с 16,24%, един анализатор от Уолстрийт прогнозира, че друга област от бизнеса може да надмине тези приноси.
 
„Когато видите някои от офертите наоколо, някои от NFL, някои от другото базирано на реклами свързано телевизионно съдържание, което преследват, има дълга писта за развитие на техния рекламен бизнес“, Ник Джоунс, анализатор на капиталови изследвания в JMP. „Това може да бъде много, много печелившо, потенциално повече от бизнеса с AWS в дългосрочен план.“
 
Amazon генерира 8,76 милиарда долара приходи от реклама през второто си тримесечие. Тези приходи, които включват неща като реклами на уебсайта за електронна търговия, допринесоха за цялостно надминаване на оценките на Wall Street.
 
Прогнозата на Джоунс за бъдещ рекламен растеж разчита на успешното преминаване на Amazon Prime Video към спортове на живо. Amazon ще излъчи футбола в четвъртък вечер на NFL за първи път този сезон. Залогът на компанията за 1 милиард долара за професионалния футбол започва на 15 септември и ще включва още 14 мача от редовния сезон.
 
„Очевидно сме развълнувани от Thursday Night Football и стрийминг на телевизионни реклами на Amazon, възможности, с които ще продължим да работим с тези партньори и ще работим с нашите собствени технологични възможности, за да продължим да надграждаме“, Дейв Филдс, директор на Amazon връзки с инвеститорите, каза по време на обаждането за приходите в четвъртък.
 
„Виждаме рекламата като реална възможност“
 
Анализаторите като цяло са оптимистично настроени за нахлуването на технологичните компании в спортния стрийминг.
 
За Джоунс, въпреки че той призна, че AWS все още е „двигателят на печалбите“ за Amazon, има повече от достатъчно място за реклама, за да вземе част от този дял от печалбата.
 
„Виждаме рекламата като реална възможност за бизнеса в дългосрочен план“, каза Джоунс. „Не се привлича много внимание, когато видите някои от офертите около някои от вечерите на НФЛ, някои от другите безплатни телевизионни и базирани на реклами свързани телевизионни съдържание, които преследват.“
 
Сделката на Amazon с NFL е определена за 11 години, но изглежда е част от по-голям план за спортно стрийминг. Компанията наскоро заключи правата за стрийминг на футбол на Шампионската лига в Обединеното кралство и прояви интерес към правата за стрийминг на футбол.
 
Освен това се конкурира с други технологични гиганти в Apple (AAPL) и Google (GOOG) за правата за стрийминг на NFL Sunday Ticket от 2023 г. Очаква се тези права да носят 2,5 милиарда долара годишно.
 
Apple, която вече предава петък вечер бейзбол, наскоро похарчи 2,5 милиарда долара за 10 години медийни права на Major League Soccer.