Рей Далио: парите са боклук, акциите са кошмарни, инвестирайте в реални активи.

Последно обновена: 25.05.2022
Рей Далио от Bridgewater Associates, основател на най-големия хедж фонд в света по активи под управление и един от най-следваните пазарни коментатори в САЩ.
 
Андрю Рос Соркин от CNBC попита директно Далио: парите все още ли са „боклук“?
 
„Разбира се, че парите все още са боклук“, отвърна Далио. „Знаете ли колко бързо губите покупателна способност в брой?“
 
За съжаление, това не означава, че инвеститорите ще бъдат много по-добре ако държат парите си в акции или облигации в момента, защото „акциите са по-кошмарни“.
 
По време, когато инфлацията оказва негативно влияние върху реалната възвръщаемост, Далио каза, че инвеститорите биха били по-добре с „реални“ активи като недвижими имоти – позиция, която беше отразена вчера от Скот Майнерд от Гугенхайм, който каза, че очаква недвижими имоти и изкуството да надминат акциите по доходност през следващите пет години.
 
След десетилетие на значителна възвръщаемост на акциите, Далио обясни, че проблемът е, че твърде много инвеститори са натъпкани в акции. И докато последните няколко месеца наблюдаваме  безмилостни продажби, все още има много пяна, която трябва да бъде извадена от пазара, преди да може да се постигне равновесие.
 
„Ето динамиката, която според мен е проблем: всеки има дълги акции и всеки иска всичко да върви нагоре.
 
„Колкото повече го рекламират, толкова повече се превръща във финансов актив на някой друг, който държат. Не можете да имате това, така че ще имате среда с отрицателна реална възвръщаемост. Всичко не може да се повишава непрекъснато, тази система неможе да работи по този начин“, обясни Далио.
 
Сега като икономиката на САЩ прегрява и американците се борят с най-лошата инфлация от четиридесет години, възможно ли е Федералният резерв да постигне своето „меко кацане“ за икономиката, което се надява?
 
Далио не мисли така.
 
Може ли Фед да намали търсенето, без да счупи гърба на икономиката? — попита Соркин. „Отговорът е не“, отвърна Далио.
 
Как може да инвестирате в реални активи?

Вече всичко е възможно, дори да го правите периодично, с малко средства и с висока доходност от над 14%. Повечето хора дори не инвестират, защото не разполагат с много  средства и си мислят, че за да го правят са им нужни много пари.
 
Spotifinance.com предлага уникален продукт: растеж - висока доходност 12 – 16%, сигурност - в най-стабилния сектор – строителството, онлайн – бърз достъп, без загуба на време, без да разполагате с големи средства. Минималната инвестиция е 2000 евро. Това е платформа за инвестиции в проекти за строителство или управление на недвижими имоти, онлайн, с висока доходност от 16% за период средно 14 месеца.
 
Spotifinance алтернатива на банковите депозити, недвижимите имоти и различните пенсионни схеми. Защото те всички са пълни с ниско доходни инструменти, които не могат да победят дори и инфлацията.
 
Spotifinance.com като алтернатива на инвестиционните възможности предоставя един нов иновативен начин хората да инвестират във високодоходни строителни проекти и недвижими имоти в атрактивни места около Варна и София, следвайки последните тенденции на пазара на имоти и с доходност между 13% и 16% в зависимост избора им. Това е възвръщаемостта на една облигация за над 15 години.

Това е един нов начин да инвестирате в недвижими имоти дори и с минималните 2000 евро, но при висока доходност над 14% на годишна база.