Рецесията в еврозоната сега изглежда почти неизбежна за икономистите

Последно обновена: 22.09.2022
Рискът от рецесия в еврозоната достигна най-високото си ниво от юли 2020 г., заради нарастване на  опасенията, че енергийният срив през зимата ще доведе до спад в икономическата активност.
 
Икономисти, анкетирани от Bloomberg, сега определят вероятността от две поредни тримесечия на свиване на 80% през следващите 12 месеца, спрямо 60% в предишно проучване. Германия, най-голямата икономика в блока и сред най-изложените на съкращения в доставките на газ, вероятно ще се свие още през това тримесечие.
 
Домакинствата и компаниите в Европа се подготвят за възможността за енергийни норми, след като Русия ограничи доставките на газ за региона и вече се борят с рекордно високи нива на инфлация и други пречки в доставките. Проучванията на бизнеса показват, че активността се свива от юли, с малко признаци за подобрение в близко бъдеще.
 
Сега се очаква инфлацията да достигне връх от 9,6% през последните три месеца на годината, почти пет пъти повече от целта на Европейската централна банка. Анкетираните не виждат доближаване до целта от 2% до 2024 г.
 
Въпреки че служители на ЕЦБ прогнозираха, че икономиката на еврозоната само ще стагнира, а не че ще се свие, когато актуализираха политиката този месец, те все по-често алармираха относно перспективите за растеж и инфлация в региона. Президентът Кристин Лагард и нейните колеги оправдаха по-големите повишения като знак за тяхната решимост да укротят растежа на цените, въпреки че икономистите смятат, че времето им изтича, за да предприемат подобни действия.
 
Респондентите сега виждат ЕЦБ да спре своя цикъл на повишаване на лихвените проценти по-рано, но да вдигне лихвените проценти по-високо от 2% за депозитния процент до февруари. Над половината очакват увеличение от 75 базисни пункта на следващото заседание на ЕЦБ през октомври.
 
Главният икономист Филип Лейн каза миналата седмица, че необичайно голямото увеличение на лихвените проценти на ЕЦБ този месец е „подходящо“, като същевременно сигнализира, че бъдещите стъпки вероятно ще станат по-малки. Други представители на ЕЦБ казаха на Bloomberg след последното решение, че не изключват допълнително увеличение от 75 базисни пункта.