Продажбите на електромобили стават все по-горещи и това са колите, които настигат Tesla

Последно обновена: 25.10.2022
Model Y и Model 3 на Tesla отново заемат първо и второ място по продажби на електромобили
 
Американците са закупили повече от 200 000 електрически коли през третото тримесечие - за първи път. Продажбите на електрически автомобили растат по-бързо от всеки друг сегмент на автомобилната индустрия.
 
Американците са закупили 67% повече електрически автомобили през третото тримесечие на 2022 г., отколкото през същия период на 2021 г., според нашия доклад за продажбите на електрически леки превозни средства за третото тримесечие. Като цяло продажбите на нови автомобили са паднали с 0,1% през същия период.
 
Tesla  губи позиции в надпреварата за продажби на електрически превозни средства, но запазва огромна преднина в областта. Шестдесет и четири процента от електрическите автомобили, закупени от американците през третото тримесечие са били Tesla - спад от повече от 70% преди година.
 
Но пропускът изисква важен контекст. Продажбите на Tesla нарастват през тримесечието, като компанията губи позиции само поради нова конкуренция. Tesla Model Y и Model 3 отново заемат съответно първо и второ място по продажби на EV.
 
Продажбите и на двата модела нарастват на годишна база. Те представляват по-малък дял от пазара само защото пазарът расте във всички посоки.
 
И двете тенденции – нарастващият размер на EV пая и намаляващият дял на Tesla от него – вероятно ще продължат през четвъртото тримесечие. Няколко EV модела с висок потенциал за продажби бяха представени в края на третото тримесечие и имаха малък ефект върху резултатите.
 
Chevy Bolt EV и Bolt EUV (считани за едно превозно средство за целите на продажбите) са на трето място, с Ford Mustang Mach-E четвърти и Tesla Model S затваря челната петица.
 
Продажбите на хибридни автомобили се понижиха спрямо предходната година. Американците са закупили 206 072 хибрида през третото тримесечие - с 16% по-малко, отколкото преди година.
 
Toyota TM остава доминиращата сила в продажбите на хибриди. Четиридесет и седем процента от хибридите, купени от американците през последното тримесечие, носеха значка на Toyota.
 
Toyota RAV4 Hybrid остава най-продаваният хибриден автомобил в Америка.