Повишаващата се инфлация и евтините пари продължават да подкрепят цените на имотите.

Последно обновена: 24.11.2021
Повишаващата се инфлация и ниските лихви по ипотечните кредити са основна причина за повишаване на цените на недвижимите имоти в България, според имотните експерти.

„Сделките с имоти през третото тримесечие отбелязват ръст от 19% на годишна база за страната, а в София – 25%, като 9,1% е увеличението на цените на годишна база, но има забавяне на ръста до 0,3% спрямо предходното тримесечие", според данни от доклада на Arco Real Estate за състоянието на имотния пазар.

Тъй като имотите запазват стойността си в дългосрочен план те са търсени от хората в години на несигурност и финансови кризи.

Според експертите „Големите натрупани спестявания на българите подкрепят ръста на цените на имотите. Цените на новото строителство се повишават и заради поскъпналите суровини, докато недостигът в предлагането е основен фактор на вторичния пазар, където търсенето се води предимно от локацията и чиста жилищна площ“.

Много продавачи не излизат на пазара, тъй като нямат конкретна идея къде да инвестират средствата си. Експертите са на мнение че, темпът на нарастване на цените е оправдан. Масово се спекулира със спукване на балона, но ситуацията няма нищо общо с финансовата криза през 2008 година, а и в момента финансова криза няма.“

Притеснителен факт, е че заплатите изостават от ръста на инфлацията и това може да окаже влияние на цените в бъдеще.

Също така инвеститорите трябва да са наясно с каква цел се купуват жилища. Ако е с инвестиционна цел, трябва да се прецени дали да се влиза в спекулативни сделки, дали се търси пасивен доход, съветват експертите.

Според тях тристайните и по-големи апартаменти, както и крайградските къщи, продължават да бъдат най-търсени, което се обяснява с пандемичната ситуация.

Те смятат, че новото строителство успява да отговори на новите трендове като площ и качество и не очакват това да се обърне.

Друга характерна особеност, е че при крайградските къщи търсенето продължава да задминава предлагането, наблюдава се и търсене на площи за строеж. Има и засилен интерес към закупуването на ваканционни жилища, особено по Черноморието.

Експертите прогнозират стабилен пазар по сегменти, особено към три и четиристайни жилища, интерес към къщи, докато малките апартаменти очаква да останат предпочитани за инвестиционна цел.

За тези, които искат да инвестират в недвижими имоти, но нямат толкова много средства или просто искат да диверсифицират инвестициите си има нов интелигентен начин да го направят.

Платформата за инвестиции в недвижими имоти използваща най-проспериращият и модерен начин за това в Европа и САЩ crowdfunding (групово финансиране) премахва всякакви бариери за това в този стабилен сектор. Spotifinance.com вече има над 4 финансирани проекта за няколко месеца на стойност над 2 млн евро, предоставяйки една по сигурна среда за инвестиции.

Всеки който иска да инвестира в недвижими имоти, дори и с малко средства (2 000 евро) може да го направи, а доходността е около 16% и то фиксирана доходност, без да се притеснявате от цените на имотите дали се качват или падат.

Споти Файнънс е желаният партньор за всеки, който иска да инвестира в недвижими имоти. Компанията не само предоставя възможност, но и тя инвестира наравно с всичките си клиенти, извършвайки мониторинг на процесите във всеки един проект.

Вижте всички проекти на Spotifinance тук.