Пол Тюдор Джоунс казва, че Пауъл има много да наваксва

Последно обновена: 12.01.2022
(Bloomberg) – Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще се бори да овладее растящата инфлация и в резултат на това редица активи ще бъдат изправени пред предизвикателства, каза Пол Тюдор Джоунс.
 
„Той има много да наваксва“, каза мениджърът на хедж фонда във вторник в интервю за CNBC. „Готвим се да видим голяма промяна и това ще има много последствия за различни цени на активите.“
 
Според Джоунс, главен изпълнителен директор на Tudor Investment, неотдавнашната дискусия на Фед за количественото затягане отразява възгледите му за неотложната инфлация. Потребителските цени се повишиха с 6,8% през 12-те месеца до ноември, което накара Фед да обмисли повишаване на лихвените проценти по-рано и по-бързо.
 
Инфлационните сделки и покупки на акции и тези, които са се представили най-добре от март 2020 г., ще бъдат оспорени и вероятно ще се представят зле със значителни понижения, каза Джоунс. Той добави, че има несъответствие между силата на пазара на труда и мястото, където в момента са ставките и коефициентите на собствения капитал.
 
„Мисля, че ще бъде трудно задържането на някои инфлационните сделки на пандемията около максимумите си“, каза той.
 
Стоките изглеждат „невероятно подценени“ в сравнение с финансовите активи, каза Джоунс, който очаква те да надминат финансовите активи с голяма разлика, докато цикълът на затягане се разгръща.
 
Истинският въпрос ще бъде дали Фед ще развие това, което според много привидности е „финансов балон“ без „огромни отрицателни икономически последици“, каза той.
 
„Нервен съм, защото сме на толкова високи нива на цените при някои активи“, каза Джоунс.