Пазара на семейни жилища в САЩ е нажежен, всичко това ще се прехвърли и тук.

Последно обновена: 08.08.2022
Инфлацията е извън контрол. Така че не е изненада, че недвижимите имоти също са нажежени.
 
Според основателя и главен изпълнителен директор на компанията за инвестиране в недвижими имоти CARROLL Патрик Карол, неговата компания е повишила наемите до 30% през последната година.
 
Разбира се, разходите също се увеличават.
 
„Така че с нарастването на нашите разходи – нашите разходи за лихви, нашите разходи за ремонти, нашите разходи за нашите служители“, казва Карол пред Fox Business. „Трябва да прокараме тези увеличения чрез увеличаване на наема.“
 
Поради нарастващите цени на имотите, наемането се превърна в единствената възможност за много хора.
 
„Виждаме дисбаланс между търсене и предлагане“, добавя той. „И сега имат липса на купувачи заради ипотечните лихви. Така че, отново, всичко това беше перфектна буря за многофамилния бизнес.“
 
Въпреки че е трудно да се каже дали увеличенията на наемите са устойчиви, Карол казва, че заетостта на компанията му е най-висока за всички времена.
 
Camden Property Trust (CPT)
 
Camden Property Trust притежава, управлява, развива и придобива многофамилни жилищни комплекси. Има инвестиции в 171 имота, съдържащи 58 425 апартамента в САЩ.
 
Компанията има и 5 имота в процес на изграждане. След завършването им броят на апартаментите ще достигне 60 267.
 
През второто тримесечие Camden отчете силен процент на заетост от 96,9%, в съответствие с периода отпреди година.
 
REIT също печелеше повече наем от всяка единица. През второто тримесечие лихвените проценти за новия лизинг и лизинговия договор за подновяване бяха средно с 15,3% над изтичащите лихвени проценти при подписване.
 
Camden Property изплаща тримесечни дивиденти от 94 цента на акция, което означава годишна доходност от 2,7%.
 
Анализаторът на Baird Уесли Голадей има рейтинг „превъзходен“ за Camden и целева цена от $153 - приблизително 9% над днешната цена на акциите.
Апартаментни общности в Средна Америка (MAA)
 
Mid-America Apartment Communities е REIT с портфолио, диверсифицирано главно в регионите на слънчевия пояс с висок растеж в САЩ.
 
Към 30 юни компанията е инвестирала в 101 229 апартамента в 16 щата и окръг Колумбия.
 
През второто тримесечие приходите от портфолиото на същия магазин в Средна Америка са нараснали с 13,7% на годишна база. Междувременно нетният оперативен доход от портфолиото на същия магазин се е увеличил със 17,1% спрямо предходната година.
 
За цялата 2022 г. ръководството очаква портфолиото от същите магазини на REIT да постигне ефективен ръст на наема от 12,75% до 13,75% и ръст на нетния оперативен доход от 14,0% до 16,0%.
 
Бордът на директорите на Mid-America наскоро одобри 15% увеличение на тримесечния дивидент на компанията до $1,25 на акция. При текущата цена на акциите това означава годишна доходност от 2,7%.
 
Анализаторът на Jefferies Джонатан Петерсен вижда потенциал в този многофамилен REIT. Той има рейтинг „купува“ за акциите и целева цена от $201 - около 10% над текущите нива.
 
 
Equity Residential е друг голям играч в бизнеса с многофамилни недвижими имоти: компанията управлява пазарна капитализация от около 29 милиарда долара и има портфолио от 310 имота, състоящо се от 80 227 апартамента.
 
Портфолиото е и географски диверсифицирано. Equity Residential има установено присъствие в Бостън, Ню Йорк, окръг Колумбия, Сиатъл и Сан Франциско – и се разширява в метрото като Денвър, Атланта, Далас и Остин.
 
Точно като другите два REITs, Equity Residential прави повече пари в тази инфлационна среда.
 
Според последния отчет за печалбите, приходите на Equity Residential от същия магазин са се увеличили с 13,6% на годишна база през Q2. Компанията приписва ръста на високите нива на заетост и „продължаващото нарастване на ценовата мощ“.
 
REIT има тримесечен дивидент от 62,5 цента на акция, което дава на акциите годишна доходност от 3,2%.
 
Анализаторът на Mizuho Haendel St. Juste има рейтинг „купува“ за Equity Residential и целева цена от $79. Като се има предвид, че REIT се изкачи доста напоследък и се търгува на $77 на акция в момента, той бързо се доближава до тази цел.