Оптимистични настроения на пазарите на акции въпреки повишението на лихвите в САЩ

Последно обновена: 02.02.2023
Въпреки покачването на лихвите в САЩ вчера с 0.25%, пазарите на акции регистрираха повишение и оптимистичните настроения се връщат.
 
Новото повишаване на лихвите от Фед е забавяне спрямо декември, когато централната банка вдигна лихвата с половин пункт. Това дава надежди на инвеститорите за смекчаване на агресивната кампания по затягане на паричната политика. Те бяха насърчени допълнително от изказването на Пауъл.
 
„Можем да кажем за първи път, че е започнал процес по дезинфлация. Можем да видим това и го виждаме наистина в цените на стоките до момента“, каза Пауъл на пресконференция след заседанието на централната банка.
 
Тя обаче не намекна за пауза във вдигането на лихвата, като запази говоренето си в съобщението си след заседанието, че „продължаващи ръстове в целевия диапазон ще бъдат уместни, за да достигнем до положение, при което паричната политика е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията до 2% след време“.
 
В изказването си на пресконференцията Пауъл допълни, че Фед ще трябва да бъде рестриктивен известно време и че централната банка има още работа за вършене.
 
Основните индекси отвъд Океана получиха подкрепа и от корпоративни отчети за четвъртото тримесечие, които до голяма степен продължиха да показват устойчиви печалби. Книжата на Peloton поскъпнаха с 26,5%, след като компанията за фитнес оборудване заяви, че нетната ѝ загуба е намаляла на годишна база. Цената на акциите на Advanced Micro Devices нарасна с 12,6%, след като компанията за полупроводници обяви резултати за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията.
 
Книжата на социалната мрежа Snap се сринаха с 14%, след като компанията обяви тримесечни приходи, които не отговориха на очакванията на Wall Street. Snap имаше тежка 2022 г., тъй като забавянето на икономиката накара много компании да намалят бюджетите си за дигитална реклама. За трето поредно тримесечие компанията отказа да обяви очаквания за представянето си. Печалбата ѝ обаче беше по-висока от прогнозите на анализаторите.
 
Wall Street изпрати силен месец. S&P 500 записа най-доброто си представяне през януари от 2019 г., а технологичният показател Nasdaq Composite отчете най-силния си първи месец от годината от 22 години насам.
 
На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 3,417% и 3,572%.
 
На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, е надолу с 0,93% до 101,15 пункта. Еврото запази нивото си от предишния ден от 1,099 долара, а паундът поскъпна с 0,01% до 1,237 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,01% до 128,91 йени за долар.
 
На стоковите пазари цената на петрола се понижи в сряда, след като данни на американското правителство показаха голям ръст на запасите от суров петрол, бензин и дестилати, а ОПЕК и съюзниците ѝ запазиха непроменено нивото на добива.
 
Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 2,62 долара до 82,84 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са надолу с 2,46 долара до 76,41 долара за барел.