Oppenheimer: S&P 500 може да нарасне с още 12% до края на годината

Последно обновена: 08.08.2022
Юли приключи с гръм и трясък в това, което се оказа най-добрият месец за фондовия пазар от ноември 2020 г. По-добрите от очакваните печалби за второто тримесечие на някои от най-големите компании в света заедно с коментарите на Фед относно облекчаване на бъдещите повишения на лихвите поставят инвеститорите в отново оптимистично настроение.
 
Ралито устойчиво ли е или скоро ще се върнем на мечия пазар? От чисто техническа гледна точка ръководителят на отдела за технически анализ на Oppenheimer Ари Уолд вижда причини да вярва, че скокът има крака.
 
„За S&P 500 допълнителните положителни резултати включват защитата от миналата седмица на 50-дневната средна стойност и ново отклонение в седмичния MACD“, обясни Уолд. „Виждаме посоката нагоре към 4300 и сме отворени към по-високо дъно над 3920 през сезонно слабия септемврийски период. Като цяло поддържаме мнението си, че индексът е на път към възстановяване и смятаме, че 4600 (~12% повишение) е разумно до края на годината.”
 
Като взехме под внимание перспективите на Уолд, искахме да разгледаме по-отблизо две акции, които спечелиха аплодисменти от Опенхаймер, като анализаторите на фирмата прогнозираха над 80% потенциал нагоре за всяка. Използвахме платформата TipRanks, за да преценим останалата част от настроенията на Street. Нека да разгледаме резултатите.
 
Carlyle Group (CG)
 
Ще започнем с глобалната фирма за управление на алтернативни активи Carlyle Group. От основаването си през 1987 г. компанията се превърна в един от най-успешните алтернативни мениджъри на активи в света, разполагайки с активи под управление (AUM) на обща стойност 376 милиарда долара. Бизнесът е разделен на три различни сегмента, състоящи се от Global Private Equity ($169 милиарда AUM), Global Credit ($141 милиарда) и Global Investment Solutions, които са фокусирани върху предлагането на ресурси и инвестиционни възможности на инвеститорите.
 
Компанията има доказан опит в генерирането на възвръщаемост във всяка от своите категории, с годишни печалби от частен капитал от 15% и годишни печалби от частни кредити от 10%.
 
Подобно на много други, акциите на Carlyle все още падат значително за годината, но пазарът хареса външния вид на последния набор от тримесечни резултати, публикувани миналата седмица. През второто тримесечие общите приходи на сегмента се увеличиха с 26,2% на годишна база до 1,16 милиарда долара, надминавайки консенсусната оценка от 1,1 милиарда долара. Имаше ритъм и на долната линия, като прил. EPS от $1,17 дойде над прогнозата за $1,04.
 
От година до днешна дата общите управлявани активи са се увеличили до 376 милиарда долара, което е ръст от 25%, докато управляваните активи, носещи доходи, са се увеличили с 34% до 260 милиарда долара.
 
Отразявайки тримесечието и представянето на сегмента досега тази година, Крис Котовски от Oppenheimer смята, че в рамките на групата CG е „особено добре позиционирана за по-несигурни пазари“.
 
„Въпреки че пазарът разпродаде CG и групата „Alt“ като цяло спрямо S&P 500, нашето силно убеждение е, че тези компании са много устойчиви в рецесии и като цяло излизат като победители“, пише 5-звездният анализатор. „Резултатите на CG за 2Q22 увеличават нашата убеденост в тази теза. Това беше силно тримесечие по отношение на печалби и инвестиционни резултати. Единствената гнида, която може да се избере, е, че набирането на средства в настоящия водещ фонд за частни капиталови инвестиции изглежда отнема повече време. В крайна сметка обаче резултатите от инвестициите са тези, които ще стимулират набирането на средства и това остава изключително.“
 
Тези коментари са в основата на рейтинга на Kotowski за превъзходство (т.е. купуване) и целева цена от $70. Ако всичко върви по план, според анализатора, CG ще осигури едногодишна възвръщаемост от красивите 81%. (За да видите рекорда на Kotowski, щракнете тук)
 
The Street се съгласява. Докато двама анализатори остават встрани, всичките други 10 скорошни прегледа са положителни, което естествено прави консенсусното мнение тук Силна покупка. Средната цел е $54, оставяйки място за поскъпване на акциите от ~40% през 12-месечния период.
 
Aldeyra Therapeutics (ALDX)
 
Нека сега се обърнем към нещо съвсем различно. Aldeyra е биотехнология, фокусирана върху разработването на нови терапии за лечение на имуномедиирани очни и системни заболявания. Вместо директно инхибиране или активиране на единични протеинови цели, методът на компанията е да открие фармацевтични продукти, които модулират имунологичните системи, с цел оптимизиране на множество пътища, като същевременно поддържат токсичността до минимум.
 
Тръбопроводът на Aldeyra има няколко лекарства в процес на разработка; ADX-629, орално прилаган модулатор на RASP, понастоящем във фаза 2 проучвания, показващи лечение на няколко системни имуномедиирани заболявания. Има и ADX-2191, разработен за предотвратяване на пролиферативна витреоретинопатия и за лечение на пигментен ретинит и първичен витреоретинален лимфом. Но водещ е репроксалап, който е във фаза 3 клинични изпитвания като лечение на пациенти със заболяване на сухото око и алергичен конюнктивит.