Нюйоркската фондова борса ще премахне три големи китайски компани по заповед на Тръмпп

Последно обновена: 07.01.2021
Нюйоркската фондова борса заяви, че ще премахне от търговия в САЩ акциите на China Telecom, China Mobile и China Unicom след като веднъж промени решението си , сега това е окончателно.

Причината е, че борсата трябва да  изпълни заповед, подписана от президента Доналд Тръмп. Заповедта се стреми да забрани на американски компании и частни лица да инвестират във фирми, за които администрацията твърди, че помагат на китайските военни.
Това решение беше отменено веднъж в понеделник, но по-късно министърът на финансите Стивън Мнучин се обърна остро към борсата, която беше принудена да го изпълни.

Китайски служители разкритикуваха решението на NYSE, като говорител на Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви в понеделник, че изпълняването на заповедта „изцяло игнорира реалното положение на съответните компании и законните права на глобалните инвеститори и сериозно нарушава пазарните правила и ред. "

Тръмп издаде заповедта през ноември като част от поредица от действия срещу китайски компании.
През август президентът започна „война“ със  социалната медия TikTok с подобна заповед, която беше насочена към към компанията майка, базираната в Китай ByteDance и Tencent.

През декември Тръмп подписа законопроект, който ще принуди отписването на китайски компании, които не се придържат към американските одиторски стандарти, а администрацията нареди на Федералния съвет за пенсионно икономически инвестиции да избягва инвестициите в китайски компании през май.