Намаляването на добива на суров петрол от ОПЕК ще помогне на американските шистови компании да регистрират печалби през 2021 г.

Последно обновена: 10.01.2021

Решението на ОПЕК и съюзните му страни да намалят добива на суров петрол до март коледен подарък за американските шистови компании, които чрез редуциране на разходи те си се тремят да останат в кондиция. Всяко покачване на цените, предизвикано от неочаквания ход ще доведе до оптимизъм  за акциите им.

Производството на суров петрол в САЩ е спаднало с 2 милиона барела на ден през последната година, тъй като ниските цени и търсенето принуждават производителите на шисти да намалят загубите си. Инвеститорите вече натиснаха индустрията да ограничи разходите с цел оптимизация преди удара на пандемията. Производството на шисти бешебързо намалено, но и така бързо може да се вурне  ако цените продължават да се покачват.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, заяви че доброволно ще намали производството си с 1 милион барела на ден през февруари и март, след като Русия настоя за увеличаване на производството, притеснена от Американските шистови компании, след възстановяването на част от стойността на петрола от пандемията. По този начин действията на Саудитска Арабия ще компенсира ръста на добива в Русия и други страни.

Русия и Казахстан ще увеличат производството си, като не искат да отстъпят пазарен дял на САЩ.