Най-големият корпоративен купувач на биткойни потвърждава очакванията си за силен ръст.

Последно обновена: 16.09.2022
Майкъл Сейлър, който наскоро се оттегли като главен изпълнителен директор на софтуерната компания MicroStrategy (MSTR), остава силно вярващ във възраждането на биткойн.
 
Последните му туитове показват, че вярата му в най-популярната криптовалута остава твърда въпреки срива на пазара. Биткойн (BTC) е загубил почти 68% от стойността си, откакто достигна исторически връх от $69 044,77 на 10 ноември. В момента BTC се търгува около $22 375,99.
 
Продайте акции, за да купите биткойн
 
Ако Сейлър вече не е начело на MicroStrategy, биткойн стратегията на компанията, която той съосновава през 1989 г., не се е променила. Фирмата планира да издаде дълг на стойност  500 милиона долара, според скорошно регулаторно подаване.
 
Компанията е приела услугите на Cowen & Co и BTIG LLC за извършване на тази продажба, която ще се проведе на няколко етапа. MicroStrategy обаче не посочи датите, на които компанията възнамерява да продължи транзакциите. Поразителното е, че MicroStrategy възнамерява да използва част от събраните пари, за да продължи да инвестира в биткойн.
 
„Възнамеряваме да използваме нетните приходи от това предлагане за общи корпоративни цели, включително придобиването на биткойн“, каза компанията. „В резултат на това нашето ръководство ще има широка свобода на преценка при прилагането на нетните постъпления от това предлагане и вие няма да имате възможност като част от вашето инвестиционно решение да прецените дали нетните постъпления се използват по начин, който вие одобрявате. ."
 
Компанията отива дори по-далеч, като повтаря, че нейният залог върху биткойн остава непроменен, тъй като много институционални инвеститори са избрали предпазливост към рискови активи като криптовалути във време, когато призракът на рецесията става все по ясен.
 
„В момента възнамеряваме да задържим всички наши бъдещи печалби, ако има такива, за закупуване на допълнителни биткойни и за развитието на нашия бизнес“, каза MicroStrategy в документацията до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC).
 
Tesla (TSLA), производителят на електрически превозни средства, която беше втората по големина притежателка на биткойни сред големите корпорации, ликвидира почти цялото си портфолио през второто тримесечие на 2022 г.
 
„Конвертирахме приблизително 75% от нашите биткойн покупки във фиатна валута“, обяви производителят на Model Y и Model 3 миналия юли.
Такса обезценка
 
Биткойн портфолиото на Tesla е спаднало от 43 200 биткойна в края на първото тримесечие на 2022 г. до 10 800 биткойна в момента, според Bitcoin Treasuries. Tesla инвестира 1,5 милиарда долара във виртуална валута на 8 февруари 2021 г.
 
Оттеглянето на Tesla оставя MicroStrategy като единственото голямо име на Уолстрийт, което държи десетки хиляди биткойни в баланса си. Към 8 септември портфолиото на софтуерната компания съдържа 129 699 биткойни, закупени на обща цена от 3,977 милиарда долара, според регулаторните документи.
 
С оглед на спада на цената на BTC, следователно можем логично да кажем, че загубите в момента възлизат на около 1,2 милиарда долара при текущи цени. MicroStrategy купува своите биткойни на средна цена от $30 664 за единица.
 
Компанията заяви, че е поела такси за обезценка на активи, свързани с BTC, в размер на 2 милиарда долара през второто тримесечие, което натежа на резултатите. Наистина, MicroStrategy регистрира нетна загуба от 1,06 милиарда долара през второто тримесечие.
 
Акциите на MicroStrategy, които са повлияни от развитието на цените на биткойните, са намалели с 52% от януари.