Най-добрият световен борсов стратег заяви: инвеститорите отново ще попаднат в капан

Последно обновена: 24.01.2023
В края на 2021 г., след три последователни години на двуцифрена възвръщаемост от S&P 500, много стратези на Уолстрийт бяха сигурни, че фондовият пазар ще продължи да се покачва през 2022 г. Но Майк Уилсън, главен инвестиционен директор на Morgan Stanley и главен капиталов стратег в САЩ, не беше оптимист. Уилсън твърди, че комбинация от „огън и лед“ – или повишаващи се лихвени проценти и затихващ икономически растеж – ще навреди на цените на акциите и ще доведе до година на предизвикателства за инвеститорите.
 
Всеки път, когато фондовият пазар се покачваше през годината, Уилсън предупреждаваше, че това не е нищо друго освен капан. И се оказа прав. S&P 500 в крайна сметка потъна с приблизително 20% през 2022 г., завършвайки годината на 3839 пункта – далеч от високата средна прогноза на Уолстрийт от 4800 пункта.
 
Сега, с последните икономически данни в САЩ, които увеличават надеждите за „меко кацане“ – при което инфлацията е укротена, без да предизвиква рецесия – стратегът казва, че инвеститорите повтарят същите стари грешки. S&P 500 скочи с повече от 5% до момента на фона на отслабващата инфлация и страховете от рецесията, но Уилсън вярва, че корпоративните печалби все още ще понесат удар, превръщайки покачването просто в още едно покачване на мечия пазар.
 
„Последните етапи на мечия пазар винаги са най-трудните и трябва да сме  нащрек за подобни фалшиви движения“, пише той. „Достатъчно е да се каже, че не се спускаме в това скорошно рали, защото нашата работа и процес са толкова убедително мечи по отношение на приходите.“
 
Консенсусната оценка на Уолстрийт за печалбата за S&P 500 през 2023 г. е $228 на акция, но дори и без рецесия Morgan Stanley очаква печалба на акция от едва $195 тази година. Уилсън каза в неделя, че „доказателствата се увеличават“, че разходите на корпорациите растат по-бързо от техните продажби, което в крайна сметка ще подкопае маржовете на печалбата. Според него  „все повече да гледаме“ на „мечешкия сценарий“ от 180 долара на акция в печалбата за S&P 500 тази година.
 
„Нашите прогнози показва по-нататъшна ерозия на печалбите, като разликата между нашия модел и бъдещите прогнози е толкова голяма, колкото никога до сега“, пише той. „Последните два пъти, когато нашият модел беше толкова под консенсуса, S&P 500 падна с 34% и 49%.“
 
Уилсън, който спечели отличия за стратег на борсата номер 1 в последното проучване на институционалните инвеститори, не е сам в опасенията си, че приходите могат да разочароват инвеститорите през първата половина на годината. Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, каза в бележка от понеделник, че според него има неблагоприятен компромис между риск и възнаграждение в широки индекси като S&P 500 в момента.
 
„Не виждаме много възможности за покачване на пазарите в близко бъдеще, особено като се има предвид нашата перспектива за продължаващ натиск върху растежа на корпоративните печалби“, пише той, повтаряйки опасенията на Уилсън относно печалбите.
 
Уилсън каза, че S&P 500 може да падне с приблизително 25% до 3000 през първата половина на тази година, тъй като маржовете на корпоративните печалби се влошават, принуждавайки някои ръководители да преосмислят прекалено оптимистичните си перспективи. Но след това стратегът твърди, че ще започне нов бичи пазар, създаващ „страхотна възможност за закупуване“ за инвеститорите до края на годината.
 
Уилсън каза още, че приветства неотдавнашния скок на акциите, твърдейки, че това е „необходимо условие“ на последните издишвания на мечия пазар.
 
Уилсън каза, че последното рали е пример за „фалшиви сигнали и подвеждащи отражения в тази огледална зала на мечи пазар“ и препоръча на инвеститорите да бъдат търпеливи, защото на хоризонта се задават по-добри възможности за закупуване на акции.