Надя Ловел от UBS: Предстои по-малко волатилна година за пазарите, очакваме SP500 на ниво 5000

Последно обновена: 22.11.2021
„Следващата година смятаме, че финансовите пазари ще открият как изглежда нормалното от гледна точка на растежа и инфлацията. В тази среда S&P може да достигне 5 000 пункта до юни следващата година", посочи Ловел в материал за Bloomberg
 
При ниво от около 4 700 пункта в петък следобед, индексът регистрира ръст от 25% през 2021 г.
 
Ловел смята, че американската икономика  ще се отвори  по-пълно, благодарения на ваксините, които дават възможност на всички сектори да се върнат  в ежедневието, което ще доведе до бърз икономически ръст  вследствие на многото и евтини пари на пазара.
 
Според Ловел по-голямата част от растежа ще бъде генерирана през първата половина на следващата година, като борсовият индекс ще добави само още около 100 пункта от юни до края на 2022 г., което означава общо увеличение от около 8% спрямо настоящите нива.
 
„Това ще бъде година от две половини. Първата половина ще се характеризира с  икономически растеж, търсейки ръст от порядъка на 4-5% и висока инфлация. Но с  напредване на годината нещата ще се нормализират и разтежа ще се забави, което ще доведе до задържане и на инфлацията", посочи Ловел.
 
Стратегът очаква инфлацията да спадне под 2% до края на 2022 г. от годишния темп над 6%, наблюдаван в момента, тъй като някои от „по-гъвкавите“ ценови компоненти като храните и енергията, които са отбелязали най-голямо увеличение, ще покажат най-бърз спад.
 
„Увеличаването на случаите на Covid-19 в чужбина е тревожно. Това може да се случи и в САЩ. Ето защо не мислим, че сме излезли от пандемията“, каза Ловел.
 
„Всъщност постоянството на пандемията дава основание на Федералния резерв да „бъде търпелив“ при изместването на адаптивната си парична политика. Не смятаме, че Фед ще бъде прекалено агресивен, особено след като случаите на Covid-19 все още не са напълно овладени“, добави Ловел.
 
В прогнозата на UBS за движението на S&P500 се казва следното:
 
Очакваме силните икономически и корпоративни фундаменти да подкрепят продължаващото рали на американските акции:
 
  1. Ралито на S&P е подкрепено от стабилен ръст на печалбите. За пето поредно тримесечие резултатите на S&P 500 са много по-добри от очакваното. Повече от 85% от компаниите, които са отчели резултати, показват данни по-добри от прогнозите за печалбите и продажбите, а общите корпоративни печалби са нараснали с близо 90% спрямо нивата отпреди година. Това лесно надминава първоначалната ни оценка за 80% ръст на корпоративната печалба и е много по-силно от типичното възстановяване от рецесия. Всъщност печалбите вече са с почти 30% по-високи от нивата преди пандемията, което помага да се обясни защо акциите са толкова силни.
 
  1. Нарастващите разходи за вложени средства се компенсират повече от нарастващите приходи, защитавайки маржовете. Въпреки някои опасения на инвеститорите относно нарастващите разходи, ръстът на приходите е толкова стабилен – с 25% през второто тримесечие – че представлява огромен натиск върху разходите. Всъщност маржовете на печалбата на S&P 500 достигнаха връх от няколко десетилетия през тримесечието, близо до 14%. В бъдеще вярваме, че натискът върху разходите за бизнеса трябва да отшуми. Цените на суровините спряха да се покачват през последните няколко месеца, тъй като предлагането на икономиката започва да настига търсенето. И макар да има анекдоти за покачване на заплатите, досега има оскъдни доказателства, че увеличението на заплатите е широкообхватно.
 
  1. Перспективата за търсене както от потребителите, така и от бизнеса остава силна. Потребителските баланси са най-силните от десетилетия, след като домакинствата натрупаха значителни спестявания през последната година. Освен това лихвените плащания като процент от разполагаемия доход са около 8% спрямо приблизителните 10% преди пандемията. Търсенето също трябва да бъде подкрепено от силен растеж на работните места, дори когато правителствените стимули отшумяват. По отношение на производството, предприятията се борят да се справят с търсенето, което предполага дълъг набор от инвестиционни проекти и необходимост от възстановяване на запасите - и двете от които подкрепят перспективите за растеж.
 
И така, на този положителен фон наскоро преразгледахме по-високата ни оценка за печалбата на акция (EPS) за 2021 и 2022 г. на S&P 500. Сега прогнозираме EPS от 207 USD (45% ръст) през 2021 г. и 227 USD (10% ръст) през 2022 г. Очакваме това да помогне за повишаване на индекса до около 4600 до края на годината и 5000 до края на 2022 г. С разширяването на икономическото възстановяване очакваме цикличните сектори, включително енергетиката и финансите, да поемат водеща роля.