МВФ: Крипто вече не е „гранично", връзката към акциите може да представлява системни рискове

Последно обновена: 12.01.2022
Международният валутен фонд предупреждава, че има нарастваща връзка между криптовалутите и финансовите пазари, което крие рискове за финансовата система.
 
В доклад международната организация казва, че цифровите активи вече се интегрират във финансовата система. Предвид тяхната висока волатилност, нарастващата корелация между криптовалутите и акциите скоро може да създаде рискове за финансовата стабилност – особено в страни, които са приели цифрови единици.
 
„Корелацията на крипто активите с традиционните холдинги като акции се е увеличила значително, което ограничава предполагаемите им ползи от диверсификацията на риска и повишава риска от заразяване на финансовите пазари“, пише МВФ.
 
„Крипто активите като биткойн (BTC-USD) израснаха от неясен клас активи с малко потребители до неразделна част от революцията на цифровите активи, което поражда опасения за финансовата стабилност“, се добавя.
 
Преди пандемията криптовалутите – включително Bitcoin и Ethereum – показаха слаба корелация с основните фондови индекси. Крипто се възприема като диверсификация срещу риск и хеджиране срещу колебания в други класове активи.
 
От началото на пандемията крипто и акциите се търгуват до голяма степен в тандем, като цифровите монети се търгуват като други чувствителни към риск активи като облигации с инвестиционен клас и основни (фиатни) валути.
 
Променливостта на биткойн обяснява около една шеста от нестабилността на S&P 500 по време на пандемията, според МВФ, и около една десета от вариацията в доходността на S&P 500. „Рязкото понижение на цените на биткойн може да увеличи нежеланието на инвеститорите към риска и да доведе до спад в инвестициите на фондовите пазари“, пише фондът.
 
Анализът на МВФ показа как преливащата активност между криптовалута и акции има тенденция да се увеличава по време на нестабилност на финансовите пазари – включително периоди на устойчиви пазарни сътресения като развитието на пандемията COVID-19 или по време на резки колебания в цените на биткойн.