Най-големи печалби регистрират акциите на Millennials, какво търгуват те, за да печелим и ние.

Последно обновена: 23.12.2020
Millennials: известни също като поколение Y (или просто поколение Y), са демографската кохорта след поколение X и преди поколение Z. Изследователите и популярните медии използват началото на 1980-те като начални години на раждане до началото на 2000-те като завършващи години на раждане. Това са млади инвеститори, трейдъри търгуващи рисково.

EV  спекулативна акция  Tesla (TSLA) свали от трона гиганта за информационни технологии Apple (AAPL) като най-популярната акция, държана от Millennials. Apple падна от първото място , след като го бе държала четири поредни тримесечия.

Как се представят акциите търгувани от  Millennials?

Акциите на Tesla са се повишили с 650% тази година. Това отблъсква тълпата "купувай и задръж", която е регистрирала 14.8% доходност равняваща се с тази на S&P 500 ( широкият борсов индекс, който представя движението на 500 –те най-големи компании в САЩ). Tesla дори прави така, че доходността от акциите на  Apple от 75% тази година да изглежда смешна.  А Millennials , или робинхутовците или младите спекулативни инвеститори – както и да ги наречете са единственото голямо поколение, което е направило  TSLA тяхна топ акция. Тя е номер 2 за поколение Z и поколение X и номер 3 за поколението, което сега предстои да се пенсионира.

С такива огромни печалби като Tesla е лесно да се разбере защо робинхутовците се изливат на талпи на фондовия пазар. "Невероятно е, че от началото на годината, при постоянно свързаната с пандемията волатилност, броят на инвестиционни сметки поколението Y в нашите клиентски платформи се е удвоил", каза Бил Капуци, главен изпълнителен директор на Apex Clearing.

Tesla може да е най-големият победител в акциите на Millennials, но като цяло, поколението имаше впечатляващо представяне тази година със акции, включително много от S&P 500.

Millennials печелят пари от всичките си топ 10, освен две. И то не само малко пари. Средната печалба до момента в топ 10 на този тип инвеститори  е повече от 80%. Това е дори повече от повишението с  70% на Amazon.com (AMZN)  тази година. Много малко акции го правят.

Освен това Millennials притежаваха големи дялове в някои големи победители в допълнение към Тесла. Шест от 10-те най-големите компании,  които се държат от тях са нараснали с 50% или повече тази година, а три са над 70%.

Millennials правят много сделки.

Millennials инвеститори не се страхуват прехвърлят капитали от една компания в друга, за да се възползват от възможностите.

Почти една трета от топ 100 от сметките на Millennials са нови тази година.
Голяма част от сделките на Millennials се опитват да се възползва от прекъсванията през тази година от пандемията Covid-19. Delta Air Lines (DAL) е 17-ият най-популярен холдинг на Millennials. Дори не беше в топ 100 през миналата година. Delta беше лош залог през 2020 г., с 44% понижение.

Но те също така добавиха акции от Zoom Video (ZM) към своите топ 100 компании тази година (тя е номер 21). А тази акция е нараснал с 603% тази година. По същия начин Millennials се съсредоточиха в  онлайн фирмите DocuSign (DOCU) и Teladoc Health (TDOC) в топ 100. Те не притежаваха много от тях преди месец. Docusign, чийто номер в големината на притежаване от тях е  51 сега, е нараснал с повече от 190% тази година. А Teladoc, който сега е номер 69, е нараснал с повече от 160%.

Като цяло технологичният сектор е любим на Millennials. Четири от техните топ 10 холдинга са в технологичния сектор. И други три са в комуникационните услуги .

Сега тези инвеститори залагат в завръщането на компаниите от сектора авио компаниите, на круизите, пътуването с кораб – този  сектор, който бе засегнат най много.
Millennials  се подготвят, че света ще пътува отново. Те са големи притежатели на повечето авиокомпании. Не само Delta, но и American Airlines (AAL). Въпреки че тази година акциите на American Airlines спаднаха с 54%, те се покачиха до 22-то място в класацията на American Airlines по птитежание, в сравнение с 76-то място миналата година.

Boeing (BA), друга компания на S&P 500, е No10 холдинг, въпреки че е един от големите залози на Millennials, който не е дал резултат. Акциите са намалели с 48% тази година. Въпреки това позицията на авиокосмическата компания в портфолиото на American Airlines се е повишила от номер 17 през 2019 г. и номер 24 през 2018 г.

Големи покупки вече има и при  операторите на круизни кораби. Carnival (CCL) сега е номер 23 на American Airlines, въпреки че тази година се срина с близо 70%. Не беше в топ 10 през 2019 г. Надяваме се, че те знаят какво да търсят, когато купуват акции на Carnival.
Millennials със сигурност имат много вяра в главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск.

Топ десет холдинга на Millennials инвеститорите:

Source: IBD, S&P Global Market Intelligence, Apex Clearing. Holdings through Sept. 30, performance through Oct. 8

Все по-голяма скорост обаче набират акциите на електрическите автомобили NIO, XPEV, Li Auto и най-вече QuantumScape Corporation (QS)

QuantumScape Corporation (QS) Има за цел да произведе уникалан батерия както за електрическите автомобили, така и за промишленноста и бита. И може би това веч е е факт, защото коментарите , последните изследвания показват че те са напът да направят револщция в бранша. Компанията е подкрепена от Бил Гейтс и Volkswagen AG и вече регистрира десетки процента повишения само за 2седмици.