Мохамед Ел-Ериан: инфлационният срив на Фед ще "влезе в историята" - ето 3 акции за защита.

Последно обновена: 24.11.2021
Реакцията на Федералния резерв към стремглаво нарастваща инфлация „ще остане в историята като една от най-лошата“.

Фед твърди от месеци, че инфлацията е „преходна“ тенденция, предизвикана от пандемията COVID-19. Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник във фирмата за управление на активи Allianz SE, не е съгласен с тази теза.

Според Ел-Ериан в интервю за Bloomberg това поведение на ФЕД  ще доведе до инфлация, която е много по-висока, отколкото са очаквали... и тя ще продължи дори по-дълго, отколкото са мислили."

Ел-Ериан сподели неговите очаквания за няколко готови за инфлация акции, които могат да ни помогнат в тази среда.

Microsoft

Технологията на Microsoft е навсякъде. Опитът на компанията в облачните изчисления трябва да й позволи да спечели справедлива част от пазара, за който фирмата за технологични изследвания Gartner казва, че може да нарасне до повече от 360 милиарда долара през 2022 г.

Облачните изчисления са както настоящето, така и бъдещето на бизнеса. В компании като Microsoft това е задължително; те просто нямат възможност да намалят надеждните облачни услуги – и Azure на Microsoft определено отговаря на изискванията – само защото инфлацията води до по-високи цени.

Всъщност именно ръстът на приходите от Azure помогна на Microsoft да разбие целта си за приходи с почти 3 милиарда долара през второто тримесечие на 2021 г. Тази година акциите на компанията са нараснали с 56%.

Може да успеете да отложите покупката на нов лаптоп с Windows поради по-високите цени, но хиляди компании, работещи с Azure, нямат същата гъвкавост.

PayPal

Само защото цените се покачват, това не означава, че хората са намалили използването на PayPal. Лидерът на онлайн плащанията обработи транзакции на стойност над 1 трилион долара през последната година, вземайки вкусна малка хапка от всяка една.

Инфлацията всъщност е страхотна новина за PayPal. Той може да събира по-високи такси от всяко плащане, без да се налага самостоятелно да повишава цените.

PayPal също се настрои за дългосрочен успех. В допълнение към 32-те милиона търговци, които използват основните й услуги, компанията се разшири с кредитни карти, плащания с QR код и софтуер на място, което я прави играч както онлайн, така и офлайн.

Акциите на PayPal се движат около $190 за акция. Това е спад с около 18% от началото на годината - но ако все още е твърде скъпо, винаги можете да използвате приложение, което ви позволява да купувате части от акции.

JPMorgan

Банките са склонни да се справят добре, когато инфлацията се повишава. Фед увеличава лихвените проценти и банките започват да генерират приходи, като предлагат по-скъпи заеми и ипотеки.

JPMorgan току-що приключи солидно третото тримесечие с 19% увеличение на депозитите на годишна база, нетни приходи от лихви над очакванията с около 200 милиона долара и приходи от инвестиционно банкиране нараснали с 50% спрямо същия период на миналата година.

И това беше всичко в период, когато лихвените проценти бяха рекордно ниски. Малко затягане от страна на Фед и нещата може да изглеждат още по-сладки.

Акциите на JPMorgan се разкъсаха тази година - те са нараснали с 30%.

Още едно хеджиране на инфлацията с потенциал за растеж

Ако нарастващата инфлация ви кара да се колебаете изобщо относно фондовия пазар, може би е време да разгледате реален актив, който може да генерира реална възвръщаемост.
Може да инвестирате средства и то при впечатляваща доходност в строителни проекти или недвижими имоти, благодарения на нов старт-ъп в България. Споти Файнънс АД е разработил и поддържа платформа за инвестиции в строителни проекти и недвижими имоти онлайн, която се намира на www.spotifinance.com.

Вече не е нужно да притежавате големи средства за да инвестирате в недвижими имоти, минималната стъпка е 2000 евро.
 
Това в момента е хит в инвестирането в България, защото се инвестира в недвижими имоти и строителни проекти, сектор доказал стабилността си и перспективите си. За повече информация вижте тук.