Microsoft пропуска печалбата за Q4, облачният бизнес не достига

Последно обновена: 28.07.2022
Microsoft (MSFT) отчете финансовите си приходи за четвъртото тримесечие, като оправда очакванията на инвеститорите. Компанията също така пропусна очакванията за своя важен бизнес с интелигентен облак.
 
Ето най-важните числа в сравнение с очакванията на Уолстрийт.
 
Приходи: 51,9 милиарда долара срещу очаквани 52,4 милиарда долара
 
Печалба на акция: $2,23 срещу $2,29 очаквани
 
Производителност и бизнес процеси: 14,4 милиарда долара срещу очаквани 16,7 милиарда долара
 
Интелигентен облак: 20,9 милиарда долара срещу очаквани 21,1 милиарда долара
 
Повече персонални компютри: 14,4 милиарда долара срещу очаквани 14,7 милиарда долара
 
Акциите на Microsoft паднаха с повече от 1% след съобщението.
 
Компанията цитира редица фактори, които са повлияли на нейните финансови резултати — включително войната в Украйна; неблагоприятна валутна среда; и продължителни спирания поради COVID в Китай. Microsoft също отбеляза, че рекламодателите харчат по-малко пари, което се отрази на бизнеса с търсене и професионалната мрежа, която притежава, LinkedIn.
 
„Докато започваме новата година, ние оставаме ангажирани с балансирането на оперативната дисциплина с продължаващите инвестиции в ключови стратегически области, за да стимулираме бъдещия растеж“, каза финансовият директор на Microsoft Ейми Худ в изявление.
 
Въпреки пропуска в бизнеса с интелигентен облак на компанията, Microsoft каза, че приходите от Azure и други облачни услуги са се увеличили с 40% на годишна база.
 
Съобщението на Microsoft идва в момент, когато по-широкият технологичен пазар е изправен пред голямо поражение и докато компаниите обявяват забавяне на наемането и съкращения. По-рано този месец Microsoft реши да съкрати по-малко от 1% от работната си сила, според Bloomberg. Компанията също така обяви, че забавя наемането на служители.
 
Акциите на Microsoft са се понижили с 23% от началото на годината, приблизително в съответствие с бизнес съперника в облачните изчисления Amazon. Цената на акциите на базираната в Сиатъл технологична фирма се понижи с 27%. Междувременно S&P 500 се понижи със 17% на годишна база.
 
Акциите на майката на Google Alphabet – която има разрастващ се облачен бизнес, но все още извлича по-голямата част от приходите си от рекламния си бизнес – са намалели с 25%.
 
Печалбите на Microsoft следват новината, че ще служи като доставчик на технологии за предстоящото абонаментно ниво на Netflix, поддържано от реклами. Но анализатори както от Needham, така и от Goldman Sachs казаха пред Yahoo Finance, че са скептични към този ход, като Лаура Мартин от Needham спекулира, че екипът е част от дългосрочна стратегия на Netflix, за да накара Microsoft да купи стрийминг бизнеса.