Легендарният инвеститор Стенли Дракенмилър: има „голяма вероятност" фондовият пазар да остане „плосък" за 10г.

Последно обновена: 17.09.2022
След по-горещите инфлационни данни от очакваното пазарът се стресна и видяхме силни разпродажби на инвеститорите, като индустриалния индекс Dow Jones потъна с над 1200 пункта в най-лошото представяне на фондовия пазар от юни 2020 г.
 
Същия ден Стенли Дръкенмилър, един от най-уважаваните умове на Уолстрийт, заяви, че болката няма да е временна и че акциите са изправени пред цяло десетилетие на странично движение, а световната икономика ще премине през тектонична промяна.
 
„Според мен има голяма вероятност пазарът, в най-добрия случай, да остане стабилен без трендови силни движения нагоре за 10 години, нещо като този период от 66 до 82 г.“, каза той в интервю с Алекс Карп, главен изпълнителен директор на софтуер и A.I. фирма Палантир.
 
Дракенмилър добави, че с бушуващата инфлация, повишаването на лихвите от страна на централните банки, деглобализацията и войната в Украйна ще продължат да повишават вероятността за глобална рецесия.
 
И като се има предвид постижението на Дръкенмилър, инвеститорите трябва да да се вслушат в предупрежденията му.
 
Легендарният инвеститор основа своя хедж фонд, Duquesne Capital, през 1981 г. и и надмина по-голямата част от колегите си на Уолстрийт през следващите десетилетия, осигурявайки средна годишна възвръщаемост от 30% от 1986 до 2010 г., според Yahoo Finance.
 
Но Дръкенмилър наистина блесна, когато ръководи залога на Джордж Сорос срещу британската лира през 1992 г., помагайки на милиардера да прибере страхотните 1,5 милиарда долара печалба за един месец.
 
Дракенмилър в крайна сметка затвори своя хедж фонд през 2010 г. и го преобразува в семеен офис – вид частна фирма, създадена от богати семейства, за да управляват парите си – както много хедж финансисти обикновено правят, когато неофициално се пенсионират. Но възгледите на водещия инвеститор все още се следват широко на Уолстрийт.
 
Аргументът на Дръкенмилър за това защо фондовият пазар е изправен пред десетилетие на "плоска" търговия се основава на идеята, че политиките на централните банки по света се променят от подкрепяща към ограничителна позиция.
 
Тази промяна е резултат от глобализацията, която характеризира последните няколко десетилетия, избледняваща на фона на войната в Украйна и напрежението между САЩ и Китай. Дракенмилър посочва, че глобализацията има дефлационен ефект, защото увеличава производителността на работниците и ускорява технологичния напредък, но сега това го няма.
 
„Когато погледна назад към бичия пазар, който имахме във финансовите активи, който наистина започна през 1982 г....всички фактори, които са създали това, не само са спрели, те са се обърнали“, каза той, позовавайки се на настоящите тенденции на деглобализация като разривът между САЩ и Китай, заедно с преминаването към увеличаване на държавните разходи и повече регулации от 80-те години на миналия век.
 
„Отговорът след глобалната финансова криза на дезинфлацията беше нулеви ставки и много печатане на пари, количествено облекчаване. Това създаде балон с активи във всичко“, каза той.
 
Представители на централните банки по света сега се отдалечават от почти нулевите лихвени проценти и количественото облекчаване - политика на закупуване на обезпечени с ипотека ценни книжа и държавни облигации с надеждата да стимулират кредитирането и инвестициите - които подпомогнаха финансовите активи през последните няколко десетилетия .
 
 
Според него Федералният резерв на САЩ повиши лихвите четири пъти тази година, за да се бори. От Обединеното кралство до Австралия, централните банкери по света преминават към по-консервативен подход и повишават лихвените проценти.
 
Въпреки че това означава, че финансовите активи, включително акциите, вероятно ще се представят по-слабо през следващото десетилетие според Druckenmiller, има някои положителни новини.
 
„Хубавото е, че тогава имаше компании, които се справяха много, много добре в тази среда“, каза Друкенмилър, като се позова на непроменената търговия на фондовия пазар, наблюдавана между 66 и 82 г. „Тогава е основан Apple Computer, основан е Home Depot.“
 
Дракенмилър направи предупреждение за инвеститорите, че това е най-трудният момент в историята за правене на икономически прогнози и че той има история на „мечи пристрастия“, с които е трябвало да се справи с цялата си кариера.