Легендарният инвеститор Джеръми Грантъм:: акциите може да паднат с още 50% тази година.

Последно обновена: 31.01.2023
Най-трудната част от низходящия обрат на фондовия пазар през изминалата година може все още да предстои и може би трябва да очаквате още по-рязък спад, според дългогодишния гуру на фондовия пазар Джереми Грантъм.
 
S&P 500, бенчмарк за компании с голяма капитализация в САЩ, официално е в територия на мечи пазар от юни 2022 г., когато акциите се сринаха с 20% от предишния си връх.
 
Цикълът на повишаване на лихвените проценти на Федералния резерв за намаляване на инфлацията започна да оказва натиск върху пазарите миналата година. Спорадичните покачвания дадоха надежда на инвеститорите, че най-лошото е зад гърба им в различни моменти през годината, но всеки възход на пазара досега беше последван от спад и сега един от най-легендарните инвеститори в света предупреждава може би предстои още мъка.
 
„Първият и най-лесен етап“ от спукването на балона на фондовия пазар вече е приключил, пише Джереми Грантъм, главен инвестиционен стратег в собствената си фирма за управление на активи GMO, в писмо с перспективи за 2023 г., публикувано миналата седмица.
 
Сега идва трудната част. Въпреки че „изключителната пяна“ от спекулативни и рискови акции беше изтрита от пазара през изминалата година, оценките за повечето активи остават доста над техните дългосрочни средни стойности, пише Грантъм, добавяйки, че високите оценки обикновено съответстват на също толкова драстични свръхкорекции което може да потопи пазара на червено.
 
„Вярвам, че са вероятни продължаващи икономически и финансови проблеми“, написа той. „Продължаващ спад на пазара в поне значителни пропорции, макар и да не е почти сигурен, както беше преди година, е много по-вероятен, отколкото не.“
 
Акциите ще продължат да потъват през 2023 г
Надеждите, че мечият пазар наближава своя край, непрекъснато се попарваха, тъй като Фед запази курса на повишаване на лихвените проценти и за много инвеститори въпросът е колко ниско ще падне пазарът, преди да приключи.
 
Прогнозната стойност на Grantham за S&P 500 до края на 2023 г. е 3200, според писмото му, отбелязвайки спад от 20% за годината и 40% от последния пик на пазара през януари 2022 г. Той постави шансовете пазарът да достигне тези нива при 3 към 1. В най-лошия сценарий и ако свръх корекцията на пазара е по-лоша от очакваното, акциите могат да потънат с до 50% от предишния си връх.
 
Грантъм предупреди за „дълъг списък“ от важни негативи в икономиката, на които трябва да се обърне внимание, които биха могли да влошат спада на пазара, включително влизане на САЩ в рецесия или спад на корпоративните печалби. Грантъм отбеляза, че сривовете на жилищата може да отнеме повече време, за да се отразят на икономиката, отколкото други сривове на капитала, докато жилищните пазари, които някога са били смятани за „непревземаеми“, като например в Канада и Австралия, започнаха да намаляват под тежестта на повишенията на лихвените проценти в световен мащаб.
 
Прогнозите на Grantham може да се окажат трудно хапче за преглъщане за онези, които бяха окуражени от скока на пазара през януари. S&P 500 се повиши с близо 6% до момента в понеделник след месец на новини за положителна инфлация, които предполагаха, че е възможно икономическо „меко кацане“, въпреки че Грантъм, както и други стратези, предупредиха, че това не е знак, че мечият пазар идва към близо.
 
Януарският подем може да е още едно покачване на мечия пазар, пише главният инвестиционен директор на Morgan Stanley Майк Уилсън в изследователска бележка миналата седмица, предупреждавайки, че инвеститорите не бива да се заблуждават, че инерцията на пазара се е обърнала. Подобно на Грантъм, Уилсън пише, че САЩ са в „последните етапи на мечия пазар“, който често е „най-трудният“.
 
Инвеститори, не се отчайвайте
По отношение на времето, историята показва, че инвеститорите все още не трябва да обявяват победа над спада на пазара, това наистина може да е последният му етап.
 
От края на Втората световна война всеки мечи пазар е продължил средно малко повече от 14 месеца от върха до дъното, писаха през октомври анализатори от Glenmede, фирма за управление на богатство. След 12 месеца краят може да близо. Грантъм обаче предупреди, че настоящите пазарни условия могат да продължат много по-дълго от това, потенциално „до 2024 г.“, ако САЩ изпаднат в рецесия в края на 2023 г.
 
Предстоящият по-нататъшен спад на пазара ще бъде „доста брутален“ в сравнение със сравнително идиличните пазарни условия от последните 20 години, написа Грантъм, добавяки, че това няма да е „краят на света“, като същевременно посочи няколко възможни инвестиции
 
Той отбеляза, че акциите са „много по-евтини“, отколкото бяха преди година, и инвестирането сега все още ще осигури значително по-положителна възвращаемост от инвеститорите, които са се доверили на пазара миналата година.
 
И докато списъкът с негативите, които тормозят икономиката, е дълъг, Грантъм посочи редица фактори, които потенциално биха могли да бъдат положителен шок за пазарите. Корпоративните печалби все още не са намалели значително, пише той, докато повторното отваряне на китайската икономика и икономическите ефекти от президентските цикли, които са склонни да показват растеж на акциите през първите месеци на третия президентски мандат, може да доведе до „пауза или забавяне в мечи пазар.“