Купете спада на акциите, казва JPMorgan. „Пазарите могат да се справят с по-високи лихви

Последно обновена: 15.01.2022
Според анализатори от JPMorgan Chase & Co, инвеститорите трябва да купят спада на фондовия пазар (пазара на акции), тъй като разпродажбата, предизвикана от "ястребовата изненада" от миналата седмица в протоколите от заседанието на Федералния резерв, може би е прекалена.
 
Затягането на паричната политика вероятно ще се движи постепенно, пишат анализаторите, водени от Марко Коланович, в изследователска бележка на J.P. Morgan в понеделник. „Пазарите могат да се справят с по-високите лихви.“
 
Протоколите от декемврийската среща на Фед, публикувани миналата седмица, разтърсиха пазарите, тъй като показаха, че централната банка обмисля да повиши лихвените проценти по-рано и по-бързо на фона на растящата инфлация. Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа TMUBMUSD10Y достигна 1,792%, спрямо около 1,5% в края на декември.
 
„По-високата доходност на държавните облигации не трябва да бъде смущаваща за акциите, а по-скоро да подкрепи нашия призив за ротация на капитал от акции на растежа към акции на стойността“, казаха стратезите на JP Morgan в своята бележка.
 
Акциите на стойност надминават акциите на растежа през последните седмици на фона на опасенията, че покачващите се лихвени проценти ще навредят на пазарните оценки на компаниите с висок растеж в технологичния сектор.
 
Технологичният Nasdaq Composite Index COMP регистрира понижение последните няколко сесии
 
Пазарната волатилност се повиши отново тази година, като индексът на волатилността на Cboe VIX се търгува около 21 в понеделник следобед, показват данните на FactSet.
 
Инвеститорите се притесняват, че бързо разпространяващият се омикрон вариант на коронавируса може да навреди на икономическия растеж, защото е довел до нарастване на случаите на COVID-19.
 
Но пазарите могат да се справят и с омикрон, според доклада на J.P. Morgan.
 
„Оставаме позитивни по отношение на акциите и очакваме, че омикронът в крайна сметка ще се окаже положителен за рисковите активи, тъй като този по-мек, но по-преносим вариант ускорява прехода от пандемия към ендемия с по-ниски човешки жертви“, пишат анализаторите от J.P. Morgan.
 
„Тъй като тази вълна избледнява, тя вероятно ще отбележи края на пандемията“, прогнозираха те.
 
В краткосрочен план анализаторите на J.P. Morgan казаха, че „препоръчваме да купите разпродажбите на американските индекси при условия на свръхпродаденост“.
 
Стратезите също така цитират „признаците в ограничения на доставките преминават най-лошата си точка“ и възприеха оптимистичен поглед върху корпоративните печалби. Прогнозите вероятно отново ще се окажат твърде ниски, казаха те, посочвайки „по-нататъшен ръст за акциите“.
 
„Ние оставаме позитивни“, пишат анализаторите. "Положителните катализатори не са изчерпани."