Къде са парите в момента? Какви са настроенията на пазарите.

Последно обновена: 10.09.2022
С ниво на безработица от 3,5% пазарът на труда в САЩ изглежда се справя добре.
 
Но в далечината може да има проблеми.
 
Банковият гигант JPMorgan посочва, че молбите за безработица наскоро са скочили с 10% над средната си стойност за предходните три месеца. И всеки път в историята, което се е случвало, икономиката в крайна сметка е влизала в рецесия.
 
„Няма фалшиви сигнали с този индикатор“, казва анализаторът на банката Мислав Матейка в бележка до инвеститорите. „За разлика от формата на кривата на доходност или паричното предлагане, които са водещи индикатори, тази е по-точна.“
 
Но ето добрата новина за инвеститорите: JPMorgan казва, че когато този индикатор изчезне, S&P 500 възвръща средно 11% през следващите 12 месеца.
 
Имайки това предвид, ето един поглед към три акции, които JPMorgan намира за особено привлекателни в момента.
 
Apple (AAPL)
 
Никой, който харчи 1600 долара за iPhone 13 Pro Max, не би го нарекъл кражба. Но потребителите така или иначе обичат да харчат пари за продукти на Apple.
 
По-рано миналата година ръководството разкри, че активната инсталирана база от хардуер на компанията е надхвърлила 1,65 милиарда устройства, включително над 1 милиард iPhone.
 
Докато конкурентите предлагат по-евтини устройства, милиони потребители не искат да живеят извън екосистемата на Apple. Екосистемата действа като икономически ров, позволявайки на компанията да печели огромни печалби.
 
Това също означава, че когато инфлацията расте, Apple може да прехвърли по-високите разходи към глобалната си потребителска база, без да се тревожи твърде много за спад в обема на продажбите.
 
Apple ще бъде домакин на събитие на 7 септември – мнозина очакват компанията да представи гамата iPhone 14 тогава.
 
Анализаторът на JPMorgan Самик Чатърджи има рейтинг „купи“ на Apple и целева цена от $200 - около 26% над текущите нива.
 
Nvidia (NVDA)
 
Като водещ дизайнер на графични карти, акциите на Nvidia отбелязаха солиден ръст през последното десетилетие. Но това рали внезапно спря през ноември 2021 г. Откакто достигнаха връх от $346 в края на ноември, акциите паднаха с повече от 55%.
 
Сривът на Nvidia е значителен дори в сравнение с други провалени акции в сектора на полупроводниците.
 
Бизнесът на Nvidia все още е на прав път, което го прави особено интригуваща противоположна идея. Производителят на чипове генерира $6,70 милиарда приходи през фискалното си Q2. Сумата представлява увеличение от 3% през годината.
 
Приходите от центровете за данни са се увеличили с 61% през годината до 3,81 милиарда долара.
 
Анализаторът на JPMorgan Харлан Сур наскоро намали целевата цена на Nvidia от $230 на $220. Въпреки това Sur поддържа рейтинг „купи“ на акциите и новата ценова цел все още предполага потенциален ръст от 46%.
 
Snowflake (SNOW)

Мнозина смятат големите данни за следващото голямо нещо. И това е мястото, където  Snowflake (SNOW)  блести.
 
Базираната в облак компания за съхранение на данни, основана през 2012 г., обслужва хиляди клиенти в широк спектър от индустрии, включително 506 от Forbes Global 2000 за 2021 г.
 
Импулсът е силен в бизнеса на Snowflake. През трите месеца, приключили на 31 юли, приходите са нараснали с 83% на годишна база до 497,2 милиона долара. Трябва да се отбележи, че процентът на задържане на нетните приходи се фиксира на солидни 171%.
 
Компанията продължи да печели големи клиенти. Сега има 246 клиенти с приходи от над 1 милион долара за последните 12 месеца, в сравнение със 116 такива клиенти преди година.
 
Анализаторът на JPMorgan Марк Мърфи има „купи“ на Snowflake и наскоро повиши целевата си цена до $210 - приблизително 16% над днешната цена на акциите.Goldman Sachs : Акциите на Tesla са за покупка

Акциите на Tesla бяха в наелектризиращ период това лято и това може още да не е приключило.
 
Акциите на производителя на електромобили се повишиха с 12% през последните три месеца, надминавайки спада на S&P 500 от почти 5% през това време.
 
Уолстрийт приписва покачването на акциите на Tesla на оптимизма около новото правителствено законодателство, което ще подкрепи приемането на електромобили през 2023 г. и след това. Силното изпълнение на Tesla през първите две тримесечия на годината също спечели мечките.
 
Въпреки покачването на акциите, анализаторът на Goldman Sachs Марк Дилейни вярва, че Tesla има повече предимства. Горещата позиция на Дилейни идва след среща с ръководителя на отдела за връзки с инвеститорите на Tesla Мартин Виеха.
 
Ето какво каза Дилейни за Tesla:
 
 • Целева цена: $333,33
 • Оценка: Купете
 • Очакван ръст в цените на акците: +22%
 
Извод №1: Разходите на Tesla се насочват към минимизиране

„Автомобилните разходи на Tesla за продадени стоки на превозно средство паднаха до около 36 000 долара през 2021 г. от над 70 000 долара през 2017 г. Докато този показател се увеличи през второто тримесечие, воден от затваряне на фабрики, начални разходи на фабрики и натиск върху вложените разходи, цената на продадените стоки на колата може да намалява с течение на времето, тъй като Tesla се възползва от рампата на фабриките в Берлин и Остин (и намаления процент превозни средства, идващи от Fremont, който е преустроена фабрика за ICE с по-високи разходи от целево изградените фабрики за EV на Tesla), мащаба и подобрения на платформата на превозното средство и батерията."
 
Извод №2: Tesla е победител от Закона за намаляване на инфлацията (IRA)

„Твърде рано е да се каже какво въздействие ще има Законът за намаляване на инфлацията за Tesla и много ще зависи от насоките на правителството за това как ще се тълкува законът. Ние обаче отбелязваме, че IRA се стреми да насърчи базирана в Северна Америка Веригата за доставки на EV и Tesla има повече местно производство от средното (с Model 3 и Y, признати за най-произведените в Америка превозни средства според медийни източници) и ние вярваме, че това ще бъде положително за Tesla потенциално да се класира за поне частични кредити за някои превозни средства с течение на времето (и според нас Tesla също може потенциално да се възползва от стимули за слънчева енергия, батерии, зареждане и търговски превозни средства).“
 
Извод #3: ограниченото предлагане на EV поддържа по-високи цени и печалби

„Tesla вярва, че потребителите все повече ще се насочат към електромобили, подобно на други технологични промени (напр. CRT към LCD телевизори и функционални телефони към смартфони), но индустрията за електромобили може да бъде ограничена в доставките в междинен план като доставка и сглобяване на нови батерии/компоненти отнема време, за да се развие."
 
Инвестиционната теза на Goldman за Tesla

„Вярваме, че Tesla, като се има предвид нейната лидерска позиция в електромобилите (включително нейната вертикална интеграция и тясното свързване на хардуер и софтуер, както и нейната екосистема от станции за зареждане и марка), и нейният фокус върху чистия транспорт в по-широк план (като се има предвид нейната слънчева и бизнеси за съхранение) е в добра позиция да се възползва от дългосрочното преминаване към електромобили. Очакваме Tesla да разшири маржовете в междинен план, тъй като увеличава важния продукт Model Y, както и нови фабрики в Берлин, Германия и Остин, Тексас, и в дългосрочен план, тъй като увеличава своя микс от софтуерни приходи."

Най-известната мечка на Уолстрийт вижда скорошно покачване на акциит

Една от най-известните мечки на Уолстрийт вижда, че сегашното рали на американските акции ще се разширява - преди разпродажбата да започне отново.
 
Стратезите на Morgan Stanley, водени от Майкъл Уилсън, казват, че индексът S&P 500 може да се покачи с още 5% до 7%, преди да възобнови загубите.
 
„Смятаме, че пазарите на акции в САЩ могат да се повишат още повече“, пишат те в бележка, като спадът в доходността на облигациите и цените на петрола ще облекчат някои притеснения около високата инфлация и помогна на бенчмарка да прекъсне триседмичната поредица от загуби.

Уилсън, който правилно прогнозира тазгодишната разпродажба, каза че корекцията от 38% до 50% от целия спад „няма да бъде неестествена или в противоречие с предишните покачвания на мечи пазар“. Това ще повиши S&P 500 до нива около 4200, което ще даде на възможност на индекса около 5% до 7% нагоре спрямо сегашните нива.
 
„Мечият пазар вероятно не е приключил, въпреки че може да видим ръст в следващите седмици, тъй като пазарите приемат по-ниските лихви като знак, че Фед може да организира меко кацане и да предотврати значима ревизия на прогнозите за печалбите“, каза стратегът.
 
В неговия основен случай, който изисква меко икономическо кацане, Уилсън вижда дъното на S&P 500 между 3400 и 3500 пункта – с цели 13% под последното му затваряне. А рецесията ще намали индекса с повече от 23% до около 3000, каза той.

В момента наблюдаваме предпазливост на пазарите на акции, вследствие на секулациите около това колко по твърдо ще действа централната банка на САЩ  и колко по бързо ще ограничи прогарамата си за всиване на ликвидност и колко по - голямо увеличение ще има на лихвите. 


Поради тези причини наблюдаваме изчакване на инвеститорите за по-добри нива за покука, а като по атрактивни в момента са инвестициите в P2P плаатформите и най-вече тези за инвестиции в недвижими имоти като spotifinance.com

12 от най -добри полупроводникови акции, в които да инвестирате в момента
 
 1. Marvell Technology, Inc. (NASDAQ: MRVL)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 33
 
Marvell Technology, Inc. (NASDAQ: MRVL) е полупроводникова компания, базирана в Делауеър, която произвежда продукти за инфраструктура за данни за автомобилния пазар, центровете за данни и корпоративния пазар. Той се нарежда на 12 -то място в списъка на най -добрите полупроводникови акции за инвестиране в момента. Дейностите на компанията извън САЩ са установени в Израел, Индия, Китай, Сингапур, Тайван и Филипините.
 
 1. KLA Corporation (NASDAQ: KLAC)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 40
 
KLA Corporation (NASDAQ: KLAC) продава продукти за производство на полупроводници и е на 11 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводници. Базираната в Калифорния компания продава авангардни инструменти, които се използват за производство на микрочипове, интегрирани в смартфони, компютри, автономни автомобили, изкуствен интелект и изследване на космоса.
 
На 29 юли KLA Corporation (NASDAQ: KLAC) повиши тримесечния си дивидент със 17%, като обяви дивидент от 1,05 долара на акция. Акциите са нараснали с 13% миналия месец.
 
 1. Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 42
 
Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN) е производител на чипове, базиран в Далас  е на 10 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Полупроводниковият гигант произвежда чипсети за производители на потребителска електроника. В момента Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN) изплаща годишен дивидент от 4,08 долара на акция, което е с 9,7% повече от предходната година и предлага дивидентна доходност от 2,15%.
 
 1. Analog Devices, Inc. (NASDAQ: ADI)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 50
 
Analog Devices, Inc. (NASDAQ: ADI) е производител на микрочипове, базиран в Масачузетс, който е на 9 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава полупроводници, използвани в аудио и видео продукти, усилватели и безжични сензорни мрежи.
 
 1. Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 53
 
Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO) е доставчик на софтуерни решения за полупроводникова инфраструктура със седалище в Калифорния и се нарежда на 8 -мо място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава адаптери за съхранение, Ethernet комутатори, оптични продукти, киберсигурност и корпоративен софтуер по целия свят. Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO) в момента изплаща годишен дивидент от $ 14.40 на акция и предлага дивидентна доходност от 2.96%
 
 1. NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 53
 
NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) се нарежда на 7 -мо място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията е базирана в Холандия и произвежда полупроводници, използвани в различни пазарни приложения като автомобилостроене, комуникационна инфраструктура, индустриални, мобилни, интелигентни градове и смартфони. NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) в момента изплаща годишен дивидент от $ 2.25 на акция и предлага дивидентна доходност от 1.05%.
 
 1. Lam Research Corporation (NASDAQ: LRCX)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 54
 
Lam Research Corporation (NASDAQ: LRCX) е доставчик на полупроводникови технологии и заема 6 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава полупроводникови продукти по целия свят.
 
 1. Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD)
 
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 62
 
Калифорнийският производител на чипове Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) се нарежда на 5-то място в списъка на 12-те най-добри полупроводникови акции. През второто тримесечие на 2021 г. глобалният пазарен дял на Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) скочи с 22,5% за процесорите за преносими компютри и сървъри спрямо 18,3% през предходната година.
 
 1. QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 73
 
QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM) е производител на чипове, базиран в Калифорния, който се нарежда на 4 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията е основана през 1985 г. и предлага на пазара процесори, Bluetooth, Wi-Fi, съвременни RF системи, AI и 5G технологии в световен мащаб. В момента QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM) изплаща годишен дивидент от $ 2,72 на акция и предлага 1,83% дивидентна доходност.
 
 1. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 76
 
Чип гигантът Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM) се нарежда на 3 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM) е леярна за полупроводници, която произвежда чипове за други производители на чипове и производители на потребителска електроника. В момента компанията изплаща годишен дивидент от 1,78 долара на акция и предлага дивидентна доходност от 1,54%.
 
 1. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA)
 
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 80
 
Калифорнийският производител на чипове NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) се нарежда на 2-ро място в списъка на 12-те най-добри полупроводникови акции. Компанията продава графични карти за игри и високопроизводителни компютри, използвани в центровете за данни и добив на криптовалута. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) също разработва микрочипове за автомобилни платформи, използвани в информационно-развлекателните системи и облачните изчисления. Компанията изплаща годишен дивидент от $ 0,16 на акция и предлага дивидентна доходност от 0,08%.
 
На 4 август анализаторът на Rosenblatt Ханс Мозесман постави рейтинг за покупка на NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) и повишава ценовата цел за акциите на фирмата до $ 250 на акция от $ 200.
 
 1. Intel Corporation (NASDAQ: INTC)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 83
 
Начело на списъка с 12 най -добри полупроводникови акции, е американската производителка на чипове Intel Corporation (NASDAQ: INTC). Базираната в Калифорния компания за полупроводници продава процесори, чипсети, графики, хранилища, безжични и Ethernet продукти по целия свят. От април 2021 г. Intel Corporation (NASDAQ: INTC) разширява своята авангардна технология, като си партнира с MILA, базиран в Монреал изследователски институт за изкуствен интелект, за разработване и използване на технологии за изкуствен интелект за подобряване на откриването на лекарства. Intel Corporation (NASDAQ: INTC) в момента изплаща годишен дивидент от $ 1,39 на акция и предлага дивидентна доходност от 2,60%.
 
През юли The Wall Street Journal съобщи, че Intel Corporation (NASDAQ: INTC) води преговори за закупуване на калифорнийска леярна за чипове GlobalFoundries за 30 млрд. Долара, което би било най-голямото придобиване на производителя на чипове, ако успее. На 27 юли анализаторът на Needham Куин Болтън запази рейтинг за покупка на Intel Corporation (NASDAQ: INTC) с целева цена от $ 70. Акциите на Intel Corporation (NASDAQ: INTC) скочиха със 7% от началото на годината досега.5-те най-добри софтуерни акции, водещи на пазара.

Най-добрите технологични акции за покупка включват:  Adobe (ADBE), Cloudflare (NET), DocuSign (DOCU), Bill.com (BILL) и Asana (ASAN).
 
Adobe
С пазарна капитализация приближаваща се до $ 300 милиарда Adobe все още е в режим на растеж. Печалбата през фискалната 2021 г. се очаква да нарасне 21%,  и леко забавяне на растежа през 2022 г., с 15%.
 
През последните осем тримесечия ръстът на печалбите варира от 18% до 38%. В същото време ръстът на приходите варира от 14% до 26%.
 
 • Промяна в % на EPS за последното тримесечие: + 24%
 • Промяна в % от продажбите през последното тримесечие: + 23%
 • Петгодишен темп на растеж на EPS: 35%
 • Годишна възвръщаемост на собствения капитал: 41%
 
Cloudflare

Cloudflare ускорява и осигурява сигурност за уеб приложения, насочени през мрежата му. Все още не е рентабилно, но ръстът на продажбите е впечатляващ през последните тримесечия
Отчетът за приходите на Cloudflare за второто тримесечие се очаква на 5 август след приключването на търговията. Очаква се да загуби 4 цента на акция, а приходите да се увеличат с 47% до 146,2 милиона долара.
 
Промяна в% от продажбите през последното тримесечие: + 51%
 
DocuSign
Компанията е лидер на пазара на електронни подписи и все още е в ранните етапи на излизане от дългата консолидация, започнала още в началото на септември.
 
Акцията е със силен  фундамент и техническа формация. Компанията вижда възможности за растеж отвъд електронните подписи, тъй като все повече фирми остават без хартия и автоматизират работните процеси.
 
 • Промяна в % на EPS за последното тримесечие: + 267%
 • Промяна в % от продажбите през последното тримесечие: + 58%
 • Петгодишен темп на растеж на EPS: + 251%
 • Годишна възвръщаемост на собствения капитал: 42%
 
Bill.com
Компанията предоставя базирана в облак софтуерна платформа за бек-офис финансови операции за малкия и среден бизнес. Все още не е рентабилно, но през последните тримесечия компанията постигна впечатляващ ръст на продажбите. През последното отчетено тримесечие продажбите скочиха с 45% до 59,7 милиона долара.

Акциите бяха под натиск в понеделник на фона на остри загуби в по-голям обем за основните фондови индекси. Но Bill.com бързо се възстанови след новините, че купува Invoice2Go за около 625 милиона долара.
 
Промяна в продажбите през последното тримесечие: + 45%
 
Asana
Фирмата за корпоративен софтуер има вид на нововъзникващ лидер.

Все още не е рентабилна, но когато компанията отчете печалба през юни, ръстът на продажбите се ускори за второто поредно тримесечие, нараствайки с 61% до 76,7 милиона долара.

Промяна в продажбите през последното тримесечие: + 61%

3 акции със солиден потенциал в една възстановяваща се икономика

Според Manali Bhade от The Motley Fool инвеститорите трябва да изберат фундаментално силни акции, които се движат със светски странични ветрове в тази възстановяваща се икономика.

Тези три акции отговарят на всички изисквания погледнати от различни ъгли.
 
Инвестирането в акции за растеж на мода и начин на правене на много пари от рецесията през 2008 г., благодарение на исторически ниските лихвени проценти и огромните количества стимулиращи пари. Това обаче се промени през февруари 2021 г., когато инвеститорите започнаха ротират капитала от прегряли акции на растеж към стойностни акции. Въпреки че тази внезапна промяна в тенденцията може да е изплашила някои инвеститори на дребно, все още няма причина да се отклоняваме от фондовия пазар. В исторически план фондовият пазар се е доказал като създател на богатство - особено за дългосрочни инвеститори.
 
Инвеститорите на дребно могат да намалят риска си, като инвестират в комбинация от утвърдени компании, генериращи стойност и иновативни компании с висок растеж. В случай, че имате $ 1000 допълнителни пари, които не са необходими за плащане на сметки, тогава следните компании могат да се окажат достойни кандидати в такъв балансиран портфейл.

 1. ASE Technology
Компанията предлага редица решения за монтаж и тестване на полупроводници. ASE Technology (NYSE: ASX) регистрира ръст на акциите си от  69% през последната година. Компанията представлява 35% дял от приходите сред водещите 10 компании на OSAT в света. Компанията се радва и на стратегически отношения с Тайванското производство на полупроводници (NYSE: TSM), една от най-големите независими леярни за полупроводници в света. ASE Technology предлага на своите клиенти цялостно производствено решение за полупроводници, съставено от сглобяване, тестване и електронни производствени услуги (EMS). На този фон компанията е в добра позиция да се възползва от увеличеното търсене на усъвършенствани полупроводникови чипове в области като 5G, WiFi 6, анализ на данни, високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект в една възстановяваща се икономика.
 
През първото тримесечие (приключващо на 31 март 2021 г.) нетните приходи на ASE Technology са нараснали с 23% на годишна база до 119,47 млрд. долара. Нетните приходи на компанията също са скочили със 17,1% на годишна база до 41,33 млрд. долара през април 2021 г. и с 18,1% до 42,27 млрд. долара през май 2021 г. Компанията също така отчита стабилно подобрение на рентабилността, като брутният марж нараства от 12,8% през първото тримесечие на фискалната 2019 г. до 18,4% през първото тримесечие на фискалната 2021 г. Ограниченото предлагане на капитално оборудване и компоненти принуди клиентите да правят дългосрочни поръчки с ASE, дори за продукти, които трябва да бъдат доставени през 2022 г. Което води до повишена ценова мощ за компанията. Тези тенденции са движеща сила в бизнеса на ASE за производство на полупроводници, тестване и производство (ATM).
 
Търгувайки само с 0,98 пъти последващи 12-месечни продажби (TTM), ASE Technology е доста евтина. OSAT обаче е умерено фрагментиран пазар с много други известни играчи като Amkor Technology, Powertech Technology и Jiangsu Changjiang Electronics Technology Co. Няколко производители на чипове и леярни на трети страни също започнаха да инвестират в дейности по сглобяване и тестване на полупроводници. Въпреки съществуващите и предстоящите конкурентни предизвикателства ASE Technology е атрактивен начин за инвестиране в процъфтяващата полупроводникова индустрия на разумно евтини цени на акциите.

 1. PubMatic
Акциите на рекламната технологична компания PubMatic (NASDAQ: PUBM) бяха доста нестабилни през първата половина на 2021 г. Наскоро обаче съобщението на дъщерното дружество на Google за о