Къде са парите в момента? Какви са настроенията на пазарите.

Последно обновена: 28.06.2022

Най-известната мечка на Уолстрийт вижда скорошно покачване на акциит

Една от най-известните мечки на Уолстрийт вижда, че сегашното рали на американските акции ще се разширява - преди разпродажбата да започне отново.
 
Стратезите на Morgan Stanley, водени от Майкъл Уилсън, казват, че индексът S&P 500 може да се покачи с още 5% до 7%, преди да възобнови загубите.
 
„Смятаме, че пазарите на акции в САЩ могат да се повишат още повече“, пишат те в бележка, като спадът в доходността на облигациите и цените на петрола ще облекчат някои притеснения около високата инфлация и помогна на бенчмарка да прекъсне триседмичната поредица от загуби.

Уилсън, който правилно прогнозира тазгодишната разпродажба, каза че корекцията от 38% до 50% от целия спад „няма да бъде неестествена или в противоречие с предишните покачвания на мечи пазар“. Това ще повиши S&P 500 до нива около 4200, което ще даде на възможност на индекса около 5% до 7% нагоре спрямо сегашните нива.
 
„Мечият пазар вероятно не е приключил, въпреки че може да видим ръст в следващите седмици, тъй като пазарите приемат по-ниските лихви като знак, че Фед може да организира меко кацане и да предотврати значима ревизия на прогнозите за печалбите“, каза стратегът.
 
В неговия основен случай, който изисква меко икономическо кацане, Уилсън вижда дъното на S&P 500 между 3400 и 3500 пункта – с цели 13% под последното му затваряне. А рецесията ще намали индекса с повече от 23% до около 3000, каза той.

В момента наблюдаваме предпазливост на пазарите на акции, вследствие на секулациите около това колко по твърдо ще действа централната банка на САЩ  и колко по бързо ще ограничи прогарамата си за всиване на ликвидност и колко по - голямо увеличение ще има на лихвите. 


Поради тези причини наблюдаваме изчакване на инвеститорите за по-добри нива за покука, а като по атрактивни в момента са инвестициите в P2P плаатформите и най-вече тези за инвестиции в недвижими имоти като spotifinance.com

12 от най -добри полупроводникови акции, в които да инвестирате в момента
 
 1. Marvell Technology, Inc. (NASDAQ: MRVL)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 33
 
Marvell Technology, Inc. (NASDAQ: MRVL) е полупроводникова компания, базирана в Делауеър, която произвежда продукти за инфраструктура за данни за автомобилния пазар, центровете за данни и корпоративния пазар. Той се нарежда на 12 -то място в списъка на най -добрите полупроводникови акции за инвестиране в момента. Дейностите на компанията извън САЩ са установени в Израел, Индия, Китай, Сингапур, Тайван и Филипините.
 
 1. KLA Corporation (NASDAQ: KLAC)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 40
 
KLA Corporation (NASDAQ: KLAC) продава продукти за производство на полупроводници и е на 11 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводници. Базираната в Калифорния компания продава авангардни инструменти, които се използват за производство на микрочипове, интегрирани в смартфони, компютри, автономни автомобили, изкуствен интелект и изследване на космоса.
 
На 29 юли KLA Corporation (NASDAQ: KLAC) повиши тримесечния си дивидент със 17%, като обяви дивидент от 1,05 долара на акция. Акциите са нараснали с 13% миналия месец.
 
 1. Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 42
 
Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN) е производител на чипове, базиран в Далас  е на 10 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Полупроводниковият гигант произвежда чипсети за производители на потребителска електроника. В момента Texas Instruments Incorporated (NASDAQ: TXN) изплаща годишен дивидент от 4,08 долара на акция, което е с 9,7% повече от предходната година и предлага дивидентна доходност от 2,15%.
 
 1. Analog Devices, Inc. (NASDAQ: ADI)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 50
 
Analog Devices, Inc. (NASDAQ: ADI) е производител на микрочипове, базиран в Масачузетс, който е на 9 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава полупроводници, използвани в аудио и видео продукти, усилватели и безжични сензорни мрежи.
 
 1. Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 53
 
Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO) е доставчик на софтуерни решения за полупроводникова инфраструктура със седалище в Калифорния и се нарежда на 8 -мо място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава адаптери за съхранение, Ethernet комутатори, оптични продукти, киберсигурност и корпоративен софтуер по целия свят. Broadcom Inc. (NASDAQ: AVGO) в момента изплаща годишен дивидент от $ 14.40 на акция и предлага дивидентна доходност от 2.96%
 
 1. NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 53
 
NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) се нарежда на 7 -мо място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията е базирана в Холандия и произвежда полупроводници, използвани в различни пазарни приложения като автомобилостроене, комуникационна инфраструктура, индустриални, мобилни, интелигентни градове и смартфони. NXP Semiconductors N.V. (NASDAQ: NXPI) в момента изплаща годишен дивидент от $ 2.25 на акция и предлага дивидентна доходност от 1.05%.
 
 1. Lam Research Corporation (NASDAQ: LRCX)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 54
 
Lam Research Corporation (NASDAQ: LRCX) е доставчик на полупроводникови технологии и заема 6 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията продава полупроводникови продукти по целия свят.
 
 1. Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD)
 
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 62
 
Калифорнийският производител на чипове Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) се нарежда на 5-то място в списъка на 12-те най-добри полупроводникови акции. През второто тримесечие на 2021 г. глобалният пазарен дял на Advanced Micro Devices, Inc. (NASDAQ: AMD) скочи с 22,5% за процесорите за преносими компютри и сървъри спрямо 18,3% през предходната година.
 
 1. QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 73
 
QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM) е производител на чипове, базиран в Калифорния, който се нарежда на 4 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Компанията е основана през 1985 г. и предлага на пазара процесори, Bluetooth, Wi-Fi, съвременни RF системи, AI и 5G технологии в световен мащаб. В момента QUALCOMM Incorporated (NASDAQ: QCOM) изплаща годишен дивидент от $ 2,72 на акция и предлага 1,83% дивидентна доходност.
 
 1. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 76
 
Чип гигантът Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM) се нарежда на 3 -то място в списъка на 12 -те най -добри полупроводникови акции. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (NYSE: TSM) е леярна за полупроводници, която произвежда чипове за други производители на чипове и производители на потребителска електроника. В момента компанията изплаща годишен дивидент от 1,78 долара на акция и предлага дивидентна доходност от 1,54%.
 
 1. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA)
 
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 80
 
Калифорнийският производител на чипове NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) се нарежда на 2-ро място в списъка на 12-те най-добри полупроводникови акции. Компанията продава графични карти за игри и високопроизводителни компютри, използвани в центровете за данни и добив на криптовалута. NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) също разработва микрочипове за автомобилни платформи, използвани в информационно-развлекателните системи и облачните изчисления. Компанията изплаща годишен дивидент от $ 0,16 на акция и предлага дивидентна доходност от 0,08%.
 
На 4 август анализаторът на Rosenblatt Ханс Мозесман постави рейтинг за покупка на NVIDIA Corporation (NASDAQ: NVDA) и повишава ценовата цел за акциите на фирмата до $ 250 на акция от $ 200.
 
 1. Intel Corporation (NASDAQ: INTC)
Брой хедж фондове притежаващи тези акции: 83
 
Начело на списъка с 12 най -добри полупроводникови акции, е американската производителка на чипове Intel Corporation (NASDAQ: INTC). Базираната в Калифорния компания за полупроводници продава процесори, чипсети, графики, хранилища, безжични и Ethernet продукти по целия свят. От април 2021 г. Intel Corporation (NASDAQ: INTC) разширява своята авангардна технология, като си партнира с MILA, базиран в Монреал изследователски институт за изкуствен интелект, за разработване и използване на технологии за изкуствен интелект за подобряване на откриването на лекарства. Intel Corporation (NASDAQ: INTC) в момента изплаща годишен дивидент от $ 1,39 на акция и предлага дивидентна доходност от 2,60%.
 
През юли The Wall Street Journal съобщи, че Intel Corporation (NASDAQ: INTC) води преговори за закупуване на калифорнийска леярна за чипове GlobalFoundries за 30 млрд. Долара, което би било най-голямото придобиване на производителя на чипове, ако успее. На 27 юли анализаторът на Needham Куин Болтън запази рейтинг за покупка на Intel Corporation (NASDAQ: INTC) с целева цена от $ 70. Акциите на Intel Corporation (NASDAQ: INTC) скочиха със 7% от началото на годината досега.5-те най-добри софтуерни акции, водещи на пазара.

Най-добрите технологични акции за покупка включват:  Adobe (ADBE), Cloudflare (NET), DocuSign (DOCU), Bill.com (BILL) и Asana (ASAN).
 
Adobe
С пазарна капитализация приближаваща се до $ 300 милиарда Adobe все още е в режим на растеж. Печалбата през фискалната 2021 г. се очаква да нарасне 21%,  и леко забавяне на растежа през 2022 г., с 15%.
 
През последните осем тримесечия ръстът на печалбите варира от 18% до 38%. В същото време ръстът на приходите варира от 14% до 26%.
 
 • Промяна в % на EPS за последното тримесечие: + 24%
 • Промяна в % от продажбите през последното тримесечие: + 23%
 • Петгодишен темп на растеж на EPS: 35%
 • Годишна възвръщаемост на собствения капитал: 41%
 
Cloudflare

Cloudflare ускорява и осигурява сигурност за уеб приложения, насочени през мрежата му. Все още не е рентабилно, но ръстът на продажбите е впечатляващ през последните тримесечия
Отчетът за приходите на Cloudflare за второто тримесечие се очаква на 5 август след приключването на търговията. Очаква се да загуби 4 цента на акция, а приходите да се увеличат с 47% до 146,2 милиона долара.
 
Промяна в% от продажбите през последното тримесечие: + 51%
 
DocuSign
Компанията е лидер на пазара на електронни подписи и все още е в ранните етапи на излизане от дългата консолидация, започнала още в началото на септември.
 
Акцията е със силен  фундамент и техническа формация. Компанията вижда възможности за растеж отвъд електронните подписи, тъй като все повече фирми остават без хартия и автоматизират работните процеси.
 
 • Промяна в % на EPS за последното тримесечие: + 267%
 • Промяна в % от продажбите през последното тримесечие: + 58%
 • Петгодишен темп на растеж на EPS: + 251%
 • Годишна възвръщаемост на собствения капитал: 42%
 
Bill.com
Компанията предоставя базирана в облак софтуерна платформа за бек-офис финансови операции за малкия и среден бизнес. Все още не е рентабилно, но през последните тримесечия компанията постигна впечатляващ ръст на продажбите. През последното отчетено тримесечие продажбите скочиха с 45% до 59,7 милиона долара.

Акциите бяха под натиск в понеделник на фона на остри загуби в по-голям обем за основните фондови индекси. Но Bill.com бързо се възстанови след новините, че купува Invoice2Go за около 625 милиона долара.
 
Промяна в продажбите през последното тримесечие: + 45%
 
Asana
Фирмата за корпоративен софтуер има вид на нововъзникващ лидер.

Все още не е рентабилна, но когато компанията отчете печалба през юни, ръстът на продажбите се ускори за второто поредно тримесечие, нараствайки с 61% до 76,7 милиона долара.

Промяна в продажбите през последното тримесечие: + 61%

3 акции със солиден потенциал в една възстановяваща се икономика

Според Manali Bhade от The Motley Fool инвеститорите трябва да изберат фундаментално силни акции, които се движат със светски странични ветрове в тази възстановяваща се икономика.

Тези три акции отговарят на всички изисквания погледнати от различни ъгли.
 
Инвестирането в акции за растеж на мода и начин на правене на много пари от рецесията през 2008 г., благодарение на исторически ниските лихвени проценти и огромните количества стимулиращи пари. Това обаче се промени през февруари 2021 г., когато инвеститорите започнаха ротират капитала от прегряли акции на растеж към стойностни акции. Въпреки че тази внезапна промяна в тенденцията може да е изплашила някои инвеститори на дребно, все още няма причина да се отклоняваме от фондовия пазар. В исторически план фондовият пазар се е доказал като създател на богатство - особено за дългосрочни инвеститори.
 
Инвеститорите на дребно могат да намалят риска си, като инвестират в комбинация от утвърдени компании, генериращи стойност и иновативни компании с висок растеж. В случай, че имате $ 1000 допълнителни пари, които не са необходими за плащане на сметки, тогава следните компании могат да се окажат достойни кандидати в такъв балансиран портфейл.

 1. ASE Technology
Компанията предлага редица решения за монтаж и тестване на полупроводници. ASE Technology (NYSE: ASX) регистрира ръст на акциите си от  69% през последната година. Компанията представлява 35% дял от приходите сред водещите 10 компании на OSAT в света. Компанията се радва и на стратегически отношения с Тайванското производство на полупроводници (NYSE: TSM), една от най-големите независими леярни за полупроводници в света. ASE Technology предлага на своите клиенти цялостно производствено решение за полупроводници, съставено от сглобяване, тестване и електронни производствени услуги (EMS). На този фон компанията е в добра позиция да се възползва от увеличеното търсене на усъвършенствани полупроводникови чипове в области като 5G, WiFi 6, анализ на данни, високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект в една възстановяваща се икономика.
 
През първото тримесечие (приключващо на 31 март 2021 г.) нетните приходи на ASE Technology са нараснали с 23% на годишна база до 119,47 млрд. долара. Нетните приходи на компанията също са скочили със 17,1% на годишна база до 41,33 млрд. долара през април 2021 г. и с 18,1% до 42,27 млрд. долара през май 2021 г. Компанията също така отчита стабилно подобрение на рентабилността, като брутният марж нараства от 12,8% през първото тримесечие на фискалната 2019 г. до 18,4% през първото тримесечие на фискалната 2021 г. Ограниченото предлагане на капитално оборудване и компоненти принуди клиентите да правят дългосрочни поръчки с ASE, дори за продукти, които трябва да бъдат доставени през 2022 г. Което води до повишена ценова мощ за компанията. Тези тенденции са движеща сила в бизнеса на ASE за производство на полупроводници, тестване и производство (ATM).
 
Търгувайки само с 0,98 пъти последващи 12-месечни продажби (TTM), ASE Technology е доста евтина. OSAT обаче е умерено фрагментиран пазар с много други известни играчи като Amkor Technology, Powertech Technology и Jiangsu Changjiang Electronics Technology Co. Няколко производители на чипове и леярни на трети страни също започнаха да инвестират в дейности по сглобяване и тестване на полупроводници. Въпреки съществуващите и предстоящите конкурентни предизвикателства ASE Technology е атрактивен начин за инвестиране в процъфтяващата полупроводникова индустрия на разумно евтини цени на акциите.

 1. PubMatic
Акциите на рекламната технологична компания PubMatic (NASDAQ: PUBM) бяха доста нестабилни през първата половина на 2021 г. Наскоро обаче съобщението на дъщерното дружество на Google за отлагане на постепенното премахване на бисквитките на трети страни от 2022 до края на 2023 изглежда са стабилизирали до известна степен акциите.
 
Съобщението на Google даде на компаниите за рекламни технологии допълнително време да решат пътя си напред в света без бисквитки. PubMatic вече направи значителен напредък в тази посока и използва алтернативни идентификатори вместо бисквитки на трети страни и идентификатор на Apple за рекламодатели (IDFA), за да печели по-голямата част от приходите си.
 
Но има няколко други фактора работещи в полза на PubMatic, който програмно продава рекламно време и място от името на около 1250 издатели и разработчици на приложения на рекламодатели и рекламни агенции. Очаква се глобалните програмни рекламни разходи да нараснат с 20% през годината до 155 милиарда долара през 2021 г. В допълнение към разширяването на общия адресен пазар PubMatic ще продължи да се възползва от увеличаването на разходите за дигитални реклами при възстановяване на рекламния пазар през следващите години.
 
През първото тримесечие (приключващо на 31 март 2021 г.) приходите на PubMatic са нараснали с 54% на годишна база до 43,6 милиона долара, докато нетните приходи са нараснали с 444% през годината до 4,9 милиона долара. Нетният процент на задържане на TTM на компанията (колко повече са похарчили същите клиенти за продуктите и услугите на компанията в сравнение с предходната година) е солидните 130%. В края на първото тримесечие компанията е отчела в баланса си парични средства на стойност 1,1 млрд. долара и нулев дългосрочен дълг. Сега PubMatic очаква приходите от фискален 2021 г. и коригираните печалби преди лихвите, данъците, амортизацията и амортизацията (EBITDA) да бъдат съответно в диапазона от 195 до 200 милиона долара и от 54 милиона до 58 милиона долара.
 
В момента PubMatic се търгува само 1,73 пъти повече от продажбите на TTM. На фона на солидния фундаментален потенциал на сектора, стабилна траектория на финансов растеж и здравословен баланс, компанията изглежда привлекателна сделка за инвеститори на дребно.

 1. Hyliion
Въпреки че е по-спекулативна позиция от предните 2 акции, Hyliion (NYSE: HYLN) може да се окаже изключителна находка в тенденцията за увеличаване на електрификацията в световната автомобилна индустрия. Компанията стана публична през юни 2020 г. чрез сливане със специална компания за придобиване (SPAC), Tortoise Acquisition Corp. Наскоро Hyliion беше включена в широкопазарния индекс Russell 3000, което предполага по-голям достъп до институционален капитал през следващите месеци.
 
Хибридното решение на Hyliion включва електрически задвижвания, които се монтират в съществуващите камиони клас 8 с дизел и природен газ (бруто тегло на автомобила над 33 000 фунта). Този пакет ги превръща в по-икономични и по-малко замърсяващи хибридни камиони. Компанията също се готви за пускането на Hypertruck ERX - изцяло електрическо задвижване, което използва вграден генератор за производство на електроенергия от природен газ или водород - до 2022 г. С ACT Research оценява броя на експлоатираните превозни средства от клас 8, които ще бъдат над 8 милиона, Hyliion очаква неговият адресируем пазар да бъде на стойност 800 милиарда долара.
 
Hyliion предлага по-евтино решение за съществуващи собственици на камиони в сравнение с други играчи на електрически камиони като Tesla и Nikola. Компанията твърди, че нейното хибридно решение има период на възвръщаемост на клиентите по-малък от две години.
Сега Hyliion очаква да започне да печели приходи през втората половина на фискалната 2021 г. В края на първото тримесечие (приключващо на 31 март 2021 г.), компанията има общо пари в брой на стойност 479,6 млн. долара и няма дълг в баланса си.
 
Търгувайки се на 2,81 пъти по-голяма от счетоводната му стойност, компанията не е евтина, особено след като все още не печели приходи. Въпреки това, като се има предвид възможността за растеж и солидният му баланс, Hyliion може да се окаже привлекателна инвестиция за инвеститорите на дребно, дори при тези повишени нива.

Ууд, която стана лице на огромното рали в технологичните акции като Zoom Video Communications Inc и производителя на електрически превозни средства Tesla Inc по време на пандемията на коронавируса миналата година, заяви, че падащите цени на дървен материал и мед сигнализират, че пазарът "започва да вижда признаци, че рисковете от инфлация са преувеличени ”.
 
Цените на дървения материал спадна приблизително с 30% от върховете си от 7 май, ацените на медта спадат с близо 6% за същото време. Това означава, че технологичните акции са отново във фокуса на инвеститорите, просто трябва малка корекция за нови покупки.

 

Последните няколко дни влияние на пазара оказват два основни фактора, а именно1. Успоковането на пазара от председателя на ФЕД Пауъл относно бързината за вдигане на лихвите и новия щам на COVIT вируса – Делта.

Тези два фактора ще водят до ръст на технологичните акции и  спад на стойностните акции. Към края на месеца приключва второ тримесечие и половината година, което може да доведе до прибиране печалба от инфлационните акции – тези от S&P500 индустриални, материални, финансови, авиокомпании, петролни и туристически.

Големите технологични компании, включително Microsoft Corp, Apple Inc, Amazon.com Inc и Nvidia Corp ще бъдат бенифициенти на положителнитя настроения.

  За разлика от тях цикличните сектори остават под натиск на фона на страховете от новия щам на COVID-19 идващ от Азия. Финансовите, енергийните и авиокомпаниите спаднаха между 0,9% и 3,3%. Всички основни S&P сектори вероятно ще продължат да се понижават леко.

  „Краят на тримесечието може да накар инвеститорите да извлекат печалба от секторите, които бяха нараснали най-много през този период, а това са енергийния и материалните акции“, каза Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research в Ню Йорк

  Stovall очаква акциите да продължат да се покачват в краткосрочен план, като фокуса на инвеститорите се насочва към новия  сезон на финансовите отчети, където очакванията са за ръстът на печалбите.

Привлекателни остават акциите на полупроводниковия сектор, големите имена в технологичната индустрия и акциите на разтежа.

Секторите, които може отново да изкараме на преден план са Полупроводниците, акциите на растежа и интернрт компаниите, като FB, Twitr, snap и други:

 • Square, Inc. (SQ)
 • Datadog, Inc. (DDOG)
 • DocuSign, Inc. (DOCU)
 • Teradyne, Inc. (TER)
 • Qorvo, Inc. (QRVO)
 • NXP Semiconductors N.V. (NXPI)
 • Broadcom Inc. (AVGO)
 • NXP Semiconductors N.V. (NXPI)
 • Marvell Technology Group Ltd. (MRVL)
 • Skyworks Solutions, Inc. (SWKS)
 • Crocs, Inc. (CROX)


Пазара запазва възходящото си движение, въпреки волатилността и сериозните дневни движения. Затова осатваме все още бичи настроени, високите рекордни нива ни карат да бъдем много внимателни и с много по-малки дълги експозиции.

Кои компании от сектора на електро-автомобилите ще се възползват от планът на Байдън:


Това перо от инфраструктурния план ще окаже положително влияние на целия EV сектор, дори на Китайските производители на електро автомобили ще усетят подкрепа  в цените на акциите им, независимо че че те не продават в САЩ. Причината е, че това ще се приеме като начало  за нова държавна подкрепа , което ще последва и в Европа и в Китай.

Акциите на компаниите от сектора бяха в корекция последните 2 седмици, достигайки примамливи нива за покупка на около 30% и повече от върха си. В сектора има още много спекула и тя няма да бъде подмината от големите играчи. Компаниите при които ще се отрази положително плана, а и тя вече се отразява с ръстове в акциите им в сряда са:

Tesla, Nio, XPEV, Li Auto, автомобилния сектор в Европа и други.

В плана фигурира и подкрепа за компаниите, които изграждат зарядните странции и то за следващите няколко години, кои са те:
 
Част от този план е насочен и към индустрията за зареждане на електромобили, което несъмнено ще помогне на компаниите да регистрират значителни парични потоци в ускоряването на променящата се инфраструктура  за зарядни станиции на EV  автомобили.
 
Промяната в сектора на автомобилостроенето към бърз преход към EV автомобили няма да стане без ускорено поставяне на хиляди станции за зареждане. Това е осъзнато и от правителството на САЩ и вече може да кажем, че сектора на зареждане ще получи нужния тласък в следващите години
 Ето защо не е изненадващо, че акциите на компании работещи в сферата на зареждане на EV отново са в светлината на прожекторите и регистрираха ръст веднага след публикуването на плана
 
Нека видим четири акции за зареждане на електрически превозни средства, за които си струва да разгледаме, тъй като растежът в индустрията може да продължи повече от десетилетие.
 
 • Holdings на ChargePoint (NYSE: CHPT)
 • Blink Charging (NASDAQ:BLNK)
 • Tortoise Acquisition Corp. II (NYSE: SNPR)
 • TPG Pace Beneficial (NYSE:TPGY)
 
ChargePoint Holdings (CHPT)
 
Акциите на CHPT са сред най-добрите имена, които трябва да се вземат предвид в индустрията за зареждане на EV.
Наскоро Oppenheimer инициира покритие в акциите с ценова цел от $ 39. Следователно изглежда, че има потенциал за значително повишаване спрямо сегашните нива.
 
Очакванията са за ръст на приходите на кмпанията с 37% за  2021 година .
 
През следващите няколко години броят на изпратените станции за зареждане вероятно ще се увеличи значително. ChargePoint очаква приходите да се ускорят до $2,1 млрд. до 2026, от 146 млн долара сега. Очакванията са и за почти двойно нарастване на брутния марж, от 24% през 2020 до брутен марж от 42% през 2026. Това бяха очакваията преди плана, сега пазара ще акумулира по-добри очаквания за приходите за следващите години.Blink Charging (NASDAQ:BLNK)
 
Акциите на BLNK се повишиха  с над 2200% през последната година, но това не прави акциите надценени за EV сектора. Анализаторите все още имат средна ценова прогноза от $ 55 , като в момебта цената на акция е $ 35.
 
Blink Charging има по-разнообразна продуктова линия, предлагаща както жилищни, така и търговски станции. Компанията разработва и няколко продукта, които включват решения за зареждане на носители, технология за индуктивна зареждаща броня.
 
С 24 000 EV зарядни станции компанията вече е вторият по големина оператор на зарядни станции в САЩ.Tortoise Acquisition Corp. II (SNPR)
 
На 8 февруари Tortoise Acquisition обяви обединение в SPAC с компанията за инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства Volta Industries.
 
Volta съобщи, че има 507 зарядни станции през 2020. Компанията очаква да увеличи броя на зарядните станции до 26 242 до 2025.
 
С този растеж компанията очаква да увеличи приходите си до 826 милиона долара през 2025 от 25 милиона от 2020. Това би означавало петгодишен CAGR от 100%. Акциите на SNPR достигнаха връх от $ 18,30 и в момента се търгуват на около $ 11. Вярвам, че корекцията е добра възможност за позициониране за нови покупки.

 
TPG Pace Beneficial (NYSE:TPGY)
 
TGPY е друг SPAC, който е сключил споразумение за сливане с компания за зареждане на електромобили. EVBox е платформа за зареждащи решения за електрически превозни средства в Европа. Към обявяването на бизнес сливането EVBox е продал 190 000 порта за зареждане.
 
Европейският съюз е определил цел за един милион точки за зареждане до  2024. Следващата  цел е увеличаване на броя на точките за зареждане на три милиона до 2029. Това представлява голяма възможност за EVBox.
 
За последната година компанията отчете приходи от 70 милиона евро. Очаква се приходите да се увеличат до 372 милиона евро до 2023. Компанията очаква рентабилност на EBITDA до 2023.
Добре се поредставят акциите в промишления сектор, машиностроенето и другите индустрии, които бяха изостанали. Причината е, че по