Криптовалути: Биткойнът се стабилизира. Какво да очакваме?

Последно обновена: 08.08.2022
След месеци на свободно падане, той скочи с повече от 17% през юли, което е най-доброто му представяне от октомври. Етерът се повиши с 57%, най-силното му месечно увеличение от януари 2021 г.
 
Ралито беше в крак с печалбите на по-рискови активи като акции, тъй като инвеститорите се обзаложиха, че икономическата слабост може да възпре Фед от агресивно затягане на паричната политика.
 
40-дневната корелация на биткойн с фокусирания върху технологиите Nasdaq сега възлиза на 0,90 - увеличение от 0,41 през януари - където 1 означава, че цените им се движат в идеална стъпка.
 
Водещата криптовалута е в последователна положителна корелация с Nasdaq от края на ноември, за разлика от предишни години, когато тя рутинно ставаше отрицателна, което означаваше, че те се движеха в противоположни посоки.
 
Итай Авнери, заместник главен изпълнителен директор на платформата за търговия с криптовалути INX, описа конвергенцията през юли като „добра новина“.
 
„Това означава, че институционалните инвеститори гледат на биткойн като на всеки друг актив“, каза той. „Когато пазарът се обърне – а той ще се обърне – тези институции ще се върнат и ще инвестират в крипто.“
 
Печалбите не бяха ограничени до биткойн, тъй като стойността на глобалния пазар на криптовалути се повиши отново над $1,15 трилиона миналия месец, добавяйки над $255 милиарда от края на юни, показват данните на CoinGecko.
 
Активите под управление в инвестиционни продукти за дигитални активи са нараснали с 16,9% до 25,9 милиарда долара през юли, обръщайки спада от 36,8% през юни, според изследователската компания CryptoCompare.
 
Търговията обаче беше слаба - което показва, че много инвеститори преценяват, че е твърде рано да се обръщат нагоре в дълбоко несигурен макро фон с необуздана инфлация и Америка и Европа, гледащи надолу в цевта на рецесията, да не говорим за имплозията на някои големи крипто играчи .
 
Средните дневни обеми във всички инвестиционни продукти за цифрови активи са спаднали с 44,6% до 122 милиона долара, най-ниското ниво от септември 2020 г., установи CryptoCompare.
 
„В средносрочен план сме настроени мечешки (по отношение на крипто) въпреки текущия отскок, това е в съответствие с позицията ни по отношение на акциите“, пишат изследователи от MacroHive в петък, цитирайки инфлация, рискове от рецесия и повишения на лихвите.
 
ДЪЛЪГ ПЪТ ОТ $60 000
 
В момента биткойнът се търгува на $23 336, консолидирайки се около границата от $24 000, след като достигна това ниво миналата седмица.
 
Вероятно ще продължи да се търгува в тесен диапазон от около $20 000, плюс или минус 10% до 15%, докато има повече яснота относно траекторията на икономиката, според Крис Тери, вицепрезидент на платформата за кредитиране SmartFi.
 
„Можем да сме на този закъсал пазар седмици и седмици.“
 
От друга страна, ако Съединените щати навлязат в продължителен период на рецесия и Федералният резерв бъде принуден да намали лихвените проценти, биткойн може да се възползва, каза Ръсел Стар, главен изпълнителен директор на Valour, която създава борсово търгувани продукти за цифрови активи.
 
„Ще трябва да видите още едно тримесечие на рецесия, преди да видите възобновяване обратно до високите нива от $60 000“, каза той.
 
За инвеститорите, които се гмурнаха в крипто по време на пика на лесната парична политика от ерата на пандемията, следващите няколко месеца може да са доста неравни, според Адриан Кени, старши търговец по продажбите в GlobalBlock.
 
„Все още има несъмнено значителна планина за изкачване по отношение на „нормалността“ или надеждите за връщане към върховете от 2021 г. в скоро време.“