Крипто не може да победи златото като хеджиране на инфлацията, казва шефът на Barrick

Последно обновена: 12.01.2022
Вторият по големина златодобивeн концерн в света е уверен, че цените ще се задържат и тази година,  дори може и да се повишат, тъй като инвеститорите използват метала, а не криптовалутите, за да се хеджират срещу инфлацията и нарастващото търсене на бижута.
 
„Посоката е нагоре“, каза главният изпълнителен директор на Barrick Gold (NYSE:GOLD) Corp. Марк Бристоу в интервю в Рияд, Саудитска Арабия. „Не мисля, че има голям риск от негативно движение в цената на златото.
 
Най-вероятният сценарий е златото да се търгува между $1750 и малко над $1800 за унция, каза той.
Бристоу, който ръководи Barrick от началото на 2019 г., е по-бичи от анализаторите, много от които прогнозират спад на златото, тъй като Федералният резерв на САЩ повишава лихвените проценти тази година.
 
Статутът на златото като средство за съхранение на стойност, когато инфлацията се ускорява, е засегнат от удара на пандемията на коронавирус. Металът падна с 3,6% през 2021 г., въпреки че темповете на инфлация в развития свят нараснаха, като правителствата и централните банки държаха фискалната и паричната политика хлабави, за да стимулират икономиките си.
 
Bullion е изправен пред нарастващата конкуренция от биткойн и други криптовалути, които все повече се предлагат на инвеститорите като съвременно злато и ефективно хеджиране срещу инфлацията. Goldman Sachs Group Inc. твърди, че биткойн взема пазарен дял от златото като инвестиция за съхранение на стойност.
 
„Погледнете златото и неговата скъпоценна природа – не можете да го отпечатате и не можете да го направите“, каза Бристоу. „Можете да правите криптовалути и има много от тях. Когато сте в динамична фаза, в която сме сега и светът е несигурен, винаги е добре за златото."