Крипто инвеститорите „трябва да са готови да загубят всичките си пари", предупреждава FCA - финансовият регулатор на Великобритания

Последно обновена: 12.01.2021

Хората, инвестиращи в криптовалути, рискуват да загубят всичките си пари, според британския орган за финансово поведение.

Предупреждението на регулатора идва на фона на повишената волатилност на пазара на криптовалути.

Биткойн и други виртуални валути се сринаха в понеделник, изтривайки 170 милиарда долара от целия крипто пазар.

Мислите да инвестирате в криптовалута? Бъдете готови да загубите всичките си пари.


Това е съобщението на Органа за финансово надзор на Великобритания, който в понеделник предупреди, че инвестициите и кредитните продукти, свързани с крипто, съдържат „много високи рискове“.

„FCA е наясно, че някои фирми предлагат инвестиции в криптоактиви, които обещават висока възвръщаемост“, заявиха от FCA.

„Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари.“

Биткойн нарасна до нови рекорди миналата седмица, като се изкачи до $ 41,973. Инвеститорите все по-често възприемат цифровия актив като хедж срещу инфлацията - подобно на златото - по време на безпрецедентни стимули от страна на правителствата.

Но бързия и значителен възход на биткойна кара някои коментатори да предупреждават за балон, който вероятно ще се спука скоро. Най-ценната криптовалута в света скочи с над 300% през последните 12 месеца. Bank of America в неотдавнашна бележка го нарече „майка на всички балони“.

„Регулаторът явно е загрижен, че високите рискове, които вече са присъщи на криптоактивите, се усложняват от измамна дейност, както и от нерегулираните фирми насочени към потребителите с маркетингов материал, който подчертава ползите, но не и потенциалния недостатък на инвестирането в криптоактиви“ заяви Лейт Халаф , финансов анализатор в AJ Bell.
 

FCA наскоро засили ограниченията, забранявайки продажбата на крипто деривати на инвеститори на дребно. Регулаторът, който въведе нов регистър за бизнеса с криптовалути предупреди, че фирми работещи без регистрация извършват „престъпление“.

„Както при всички високорискови, спекулативни инвестиции, потребителите трябва да са сигурни, че разбират в какво инвестират, рисковете свързани с инвестирането и всякакви регулаторни защити, които се прилагат“, заявиха от FCA.

„Потребителите трябва да бъдат предпазливи, ако с тях се свържат съвсем неочаквано, принудят ги да инвестират бързо или им обещаят възвръщаемост, която звучи твърде добре, за да е истина.“