Колко ще се повиши лихвите през 2023 г. в САЩ? Ето какво казват експертите

Последно обновена: 07.02.2023
Повечето от увеличенията на лихвените проценти на Федералния резерв може да са в огледалото за обратно виждане, но централните банкери все още не са приключили с повишението.
 
След като 2022 година изцяло беше в сянката на повишаване на лихвите със скорост, несравнима от 80-те години на миналия век, политиците на Фед щепредприемат различен подход през 2023 г.: повишаване на лихвените проценти с по-бавно и по-заглушено темпо.  Централните банкери през февруари повишиха лихвените проценти с четвърт процентен пункт, най-малкото увеличение на лихвените проценти от миналия март.
 
Но по-спокойният път на Фед не сигнализира нищо за крайната му дестинация. Лихвените проценти сега са най-високите от 2007 г. насам, а Фед все още е настроен за повишения на лихвите. Политиците биха могли да повишат лихвените проценти до 5-5,25, сигнализирайки още две действия с четвърт пункта от тук, според средната прогноза сред служителите на Фед от декември.
 
И все пак има място за грешка в почти всяка прогноза. Седем служители на Фед виждат сценарий, при който лихвите могат да се повишат дори повече от това, като най-агресивните прогнози са в целевия диапазон от 5,5-5,75 процента, най-високият от 2000 г. Грег Макбрайд от Bankrate, CFA, междувременно се спря на 5,25-5,5 процента за годината в неговата прогноза за курса за 2023 г.
 
Дори и най-високите прогнози на Фед да се сбъднат, това показва, че има най-много само 1 процентен пункт за повишения на лихвените проценти, далеч не толкова рязко, колкото 4,25 процентни пункта за затягане, одобрени от служители на Фед през 2022 г.
 
Все пак повече повишения на лихвените проценти се равняват на по-високи разходи за заеми, които е малко вероятно да намалеят, докато Фед не започне да намалява лихвените проценти - политика, която никой служител не е казал, че очаква да одобри тази година.
 
За потребителите основните цени, които плащат за ипотеки или кредитни карти, може да не се повишат толкова, колкото през 2022 г., но все пак ще бъдат сред най-високите нива, които много кредитополучатели са виждали от десетилетия. Това е в допълнение към нарастващите шансове за рецесия, тъй като по-високите лихвени проценти рискуват да ударят спирачките на икономиката и пазара на труда. Икономисти в проучване на Bankrate определят шансовете за рецесия за 2023 г. на 64 процента.
 
„Това не само е проблем, но и вероятностите го подкрепят“, казва Макбрайд. „Вижте последните три цикъла на затягане: Два от тях завършиха с рецесия, а този, който не завърши, беше икономическо забавяне, при което те трябваше да обърнат курса и да започнат да намаляват лихвите. Историята не е на тяхна страна.”
Движенията на лихвените проценти на Фед зависят от данните за инфлацията и заетостта
 
Накъде се е насочил Фед – и къде ще стигне – зависи от инфлацията и пазара на труда.
 
Бързите повишения на лихвените проценти на Фед изглежда започват да си вършат работата, като инфлацията през декември се охлади до 6,5% от пика си от 9,1% през юни. Подобрение обаче не се усеща повсеместно и икономистите са разделени относно това колко по-бързо ще се забави увеличението на цените. Електрониката, бензинът и употребяваните превозни средства са единствените артикули, по-евтини отпреди година. Цените на храните все още се покачват почти два пъти по-бързо от общата инфлация, докато наемът отбеляза най-големия взрив в историята.
 
Пазарът на труда също остава нажежен. Работодателите добавиха 4,8 милиона работни места през 2022 г., а предприятията създадоха още 517 000 нови работни места през януари, и двете почти три пъти по-бързо от темповете преди пандемията от 2019 г. Създаването на работни места изпреварва растежа на населението, което предполага, че работодателите добавят повече работни места, отколкото е устойчиво, експерти казвам. Има около 1,9 свободни работни места на всеки безработен, показват данните на Министерството на труда, което отразява твърде малко работници за твърде много свободни позиции.
 
Председателят на Фед Джеръм Пауъл каза, че пазарът на труда, който не може да бъде опитомен, може да е една от основните причини за инфлацията - и може да направи инфлацията по-упорита, което да накара Фед да вземе още по-високи лихви. Такъв е особено случаят с услугите, където разходите могат да продължат да нарастват в зависимост от това колко струва набирането и задържането на таланти.
 
Компаниите, отчаяно търсещи работници, често повишават заплатите, но ако не могат да намерят начин да изядат тези по-високи разходи за труд, в крайна сметка карат потребителя да поеме бремето чрез увеличаване на цените. След това тези по-високи разходи се отразяват в мярката на Министерството на труда за инфлацията в услугите, която е нараснала с 6,8 процента спрямо миналата година, най-резкият скок от август 1982 г.
 
Един такъв пример: цената на вечеря в ресторант е скочила с 8,2 процента през последните 12 месеца - вероятно свързано с това как средните почасови доходи на работниците в развлеченията и хотелиерството са се увеличили със 7 процента, показват данните на Министерството на труда.
 
„Няма да имате устойчиво връщане към 2 процента инфлация в този сектор без по-добър баланс на пазара на труда“, каза Пауъл на пресконференцията на Фед след срещата през февруари. „Но аз все още смятам, че има начин инфлацията да бъде намалена до 2 процента без наистина значителен икономически спад или значително увеличение на безработицата.“