Коланович от JPMorgan вижда разпродажбата на китайските акции като момент за  покупка

Последно обновена: 25.10.2022
Според Марко Коланович от JPMorgan Chase & Co., бързият спад на китайските акции е „откъснат от основите“ и представлява възможност за закупуване на инвеститорите в акции.
 
„Вярваме, че това е добра възможност за добавяне предвид очакваното възстановяване на растежа, постепенно повторно отваряне на COVID и парични и фискални стимули“, написа Коланович, главен стратег на глобалните пазари на JPMorgan, в бележка до клиентите в понеделник.
 
Коланович, който беше най-гласовития бик на Уолстрийт тази година, също очаква силният щатски долар да даде тласък на относителните печалби на международните пазари като Япония, еврозоната и британския FTSE 100.
 
В средата на март анализаторите на JPMorgan, водени от Алекс Яо, изненадаха индустрията, като издадоха доклад, който нарече китайския интернет сектор „неинвестируем“ и понижи рейтинга на 28 акции, включително Alibaba Group Holding Ltd.
 
Два месеца по-късно Яо надгради сектора с подобрена регулаторна среда, но намали целевата цена на Alibaba през септември поради опасения за приходите.
 
Въпреки че Kolanovic вижда американските акции готови за печалби в края на годината, той очаква 2023 г. да бъде „по-предизвикателен фон на печалбите в сравнение с настоящите очаквания“, каза той. „Ако през 2023 г. има рецесия, началото, дълбочината и продължителността на свиването ще определят мащаба на спада на приходите.“
 
Въпреки че печалбите през третото и четвъртото тримесечие трябва да потвърдят, че „основите остават закотвени в устойчивите пазари на труда и повторното отваряне на COVID“, банката намали прогнозите си за печалбата на акция за 2023 г. за индекса S&P 500 до стабилни спрямо предходната година. За S&P 500 банката приема, че всеки 1% движение нагоре в долара представлява 0,5% удар върху кумулативните печалби на бенчмарка, според Kolanovic.