Кой милиардер притежава най-много земя в САЩ? Не е Бил Гейтс

Последно обновена: 16.01.2023
По-рано тази година, през май, бяха направени твърдения, че съоснователят на Microsoft Corp Бил Гейтс притежава по-голямата част от земеделската земя в Америка.
 
Въпреки че това е невярно, тъй като милиардерът натрупва близо 270 000 акра земеделска земя в цялата страна, в сравнение с 900 милиона общо земеделски акра, друг милиардер притежава частно 2,2 милиона акра, което го прави най-големият собственик на земя в САЩ.
 
Джон Малоун, бившият главен изпълнителен директор на Tele-Communications Inc., която AT&T Inc. закупи за повече от 50 милиарда долара през 1999 г., има различни бизнеси в земеделска земя и недвижими имоти, предимно в Мейн, Ню Мексико, Колорадо и Уайоминг.
 
На стойност 9,6 милиарда долара Малоун, медиен ветеран, каза, че е купил земята, защото „те вече не печелят“. Освен това притежава три хотела в Дъблин, Ирландия, и четвърти в Лимерик.
 
Настоящият председател на Liberty Media Corp взе решение да вложи своето богатство от милиарди долари в земя, след като прекара едно лято, работейки в семейна ферма в Пенсилвания.
 
Ранчото Бел в Ню Мексико, равнина от 290 100 акра, осеяна с платна, каньони, ливади и отличителна планина с форма на камбана, беше едно от първите му значителни придобивания. В допълнение, фермите Bridlewood във Флорида са забележителен актив.
 
Сега той държи титлата на най-големия земевладелец в САЩ, изпреварвайки Тед Търнър, с общо 2,2 милиона акра посеви, имоти в ранчо и гори.
 
Малоун отбеляза в интервю за CNBC, че запазването е основната му мотивация за закупуване на земя и той възнамерява да закупи повече. Той каза, че имотите му служат като надежден източник на доходи и солидна защита срещу инфлацията.
 
Говорейки за хеджиране срещу инфлацията, знаете ли, че можете да инвестирате само 2000 евро недвижими имоти и строителни проекти, за да печелите от пасивен доход и да изградите дългосрочно богатство? Ето как можете да се включите точно сега с доходност около 16% за 14 месеца.

„Опазването на земите е важно“, каза милиардерът. „Това беше вирус, който получих от Тед Търнър.“
 
Той продължи: „горската част от него в североизточната част е доста добър бизнес, с много ниска възвръщаемост на капитала, но много стабилен и с възможност за ливъридж“, каза Малоун. „И смятаме, че това ще осигури добра защита срещу инфлацията в дългосрочен план. Това е основната мотивация. Просто изглеждаше като добро нещо, което трябва да се направи.“