Какво се случва на пазарите на акции? Къде е фокусът в момента?

Последно обновена: 31.10.2022
 „Имаме дърпане на въже“, каза Дан Сузуки, заместник главен инвестиционен директор в Richard Bernstein Advisors LLC (RBA), в телефонно интервю относно краткосрочното представяне на пазара на акции в САЩ.
 
За технологичния сектор, особено за компаниите с голяма капитализация, печалбите за третот тримесечие бяха голямо препятствие за представянето им.
 
RBA твърди, че е имало „голям балон в основните части на пазара на акции повече от година“, каза Сузуки. „Смятаме, че това е процесът на издуване на балона и смятаме, че вероятно има какво още да се направи.“
 
Въпреки че беше трудна седмица за много от най-големите зверове на Big Tech, технологичният Nasdaq Composite COMPи свързаните с технологиите сектори отскочиха рязко в петък. Технологичният Nasdaq се завъртя до седмична печалба от над 2%, докато S&P 500 SPXсе повиши с почти 4% за седмицата. Но Nasdaq се представя значително по-слабо от Dow през октомври, с печалба за месеца 5%. Изпреварването на Dow с 9,4 процентни пункта спрямо Nasdaq е най-силното от февруари 2002 г.
 
Големите технологични компании загубиха над 255 милиарда долара пазарна капитализация през последната седмица. Apple Inc. AAPL избяга от касапницата, покачвайки се в петък, тъй като инвеститорите изглеждаха добре със смесен отчет за печалбите. Парад от разочароващи печалби потопи акциите на майката на Facebook Meta Platforms Inc. META, майката на Google Alphabet Inc. GOOG – GOOGL, Amazon.com Inc. AMZN -6,80% и Microsoft MSFT
 
Агресивните увеличения на лихвените проценти от Фед и други големи централни банки наказаха най-много технологичните и други акции на растеж тази година, тъй като тяхната стойност се основава на очаквания за печалби и парични потоци далеч в бъдещето. Съпътстващото покачване на доходността на държавните облигации, които се разглеждат като безрискови, повишава алтернативните разходи за държане на по-рискови активи като акции. И колкото по-далеч се простират тези очаквани печалби, толкова по-голям е ударът.
 
Прекомерната ликвидност - ключова съставка във всеки балон - също е допринесла за технологичната слабост, каза Suzuki от RBA.
 
И сега инвеститорите виждат възникващ риск за печалбите на Big Tech от цялостното забавяне на икономическия растеж, каза Сузуки.
 
„Много хора смятат, че това са акции със световен растеж и следователно са имунизирани срещу възходите и паденията на цялостната икономика – това изобщо не е емпирично вярно, ако погледнете историята на печалбите за тези акции“, каза той.
 
Превъзходството на технологиите по време на рецесията, предизвикана от COVID, може да е създало погрешно впечатление на инвеститорите, като секторът се е възползвал от уникални обстоятелства, при които домакинствата и предприятията са станали по-зависими от технологиите във време, когато доходите са се увеличили поради фискалните стимули от правителството. При типично забавяне технологичните печалби обикновено са много чувствителни от икономическа гледна точка, каза той.
 
Срещата на Фед ще бъде основното събитие през следващата седмица. Докато инвеститори и икономисти преобладаващо очакват политиците да осигурят ново голямо увеличение от 75 базисни пункта или 0,75 процентни пункта, когато двудневното събиране приключи в сряда, нарастват очакванията председателят Джеръм Пауъл да посочи, че може да има по-малък ръст за декември .
 
И трите основни индекса обаче остават на мечи пазари, така че въпросът за инвеститорите е дали отскокът тази седмица ще оцелее, ако Пауъл не успее да сигнализира за понижаване на очакванията за повишаване на лихвите през следващата седмица.