Какви са очакванията за цените на имотите и търсенето им у нас за 2023 година?

Последно обновена: 03.02.2023
Увеличението на лихвата от страна на Европейската централна банка пряко се отрази върху лихвените проценти на банките и върху нарастването на лихвите върху вече изтеглените кредити. Поради тази причина покупките на имоти може да се забавят, а при увеличаването на цената на кредитния ресурс ще се намали и търсенето на кредити. В тази среда се очаква спад на покупките на имоти, спад на търсенето и спад на цените.
 
„За тази година очакваме спад в цените на имотите от 5-10%, както и намаляване на интереса към теглене на кредити“, коментира Петър Илиев, оперативен директор на „Кредитланд“, в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria.
 
„При нас нещата традиционно се случват по-назад във времето. Така беше и при световната финансова криза, но постепенно и със забавяне тенденцията се усеща и тук“, посочи анализаторът.
 
„Предвид факта, че нашият валутен курс е обвързан с еврото, но не сме част от еврозоната и нашите банки нямат пряк достъп до ресурс от Европейска централна банка, не могат да си слагат свободните средства на депозит в ЕЦБ, където лихвата е 2% в момента за депозит, то това увеличение на ЕЦБ на основната лихва не се отразява пряко върху лихвите по кредитите и по депозитите у нас, които продължават да са ниски. ... в момента сме в странната ситуация лихвите по кредитите в България да са по-ниски от Германия и Австрия”, посочи Илиев.
 
Събеседникът предупреди обаче, че България не е остров на стабилност и световните тенденции рано или късно ще стигнат и до нас. Според него дори и ЕЦБ да започне да сваля основната си лихва при спад на инфлацията, при нас ще отнеме време, докато се отрази така, както отне доста време тук да се отрази повишението на лихвите.
 
„Нашите прогнози са, че до края на годината лихвите по кредитите ще се увеличат с още 1,5 -2 пункта. Ако в момента средната лихва е 2,6%, то говорим за около 4 и малко над 4% за жилищни кредити. Вероятно лихвите ще продължат да растат и следващата година“, коментира Илиев. Той допълни, че лихвените проценти на държавите около нас, които не са част от еврозоната и не са с фиксиран валутен курс спрямо еврото, са доста по-високи, отколкото у нас.
 
Коментирайки дали и у нас, подобно на еврозоната, има затягане на критериите при отпускане на кредити за бизнеса и за домакинствата, Илиев каза, че към днешна дата няма затегнати критерии по отношение на кредитирането на домакинствата, но лихвите за ипотечни кредити са малко по-високи, а увеличението е още по-голямо при потребителските кредити, които се считат за по-рискови.