Какъв е фокусът на пазара?

Последно обновена: 07.04.2022

Високопоставени служители от Фед  уплашиха пазарите

Гуверньорът на Фед Лаел Брейнард и президентът на Фед Мери Дейли в Сан Франциско изказаха коментари, които показаха, че и двамата предвиждат по-високи лихвени проценти и агресивно изтегляне на активите, които централната банка държи в баланса си.

Инвеститорите не харесаха особено това, което чуха, изпращайки цените на акциите рязко надолу, а доходността на 10-годишните облигации до нов връх за 2022 г.

„От първостепенно значение е да се намали инфлацията“, каза Брейнард по време на уебинар на Фед в Минеаполис. Федералният комитет за отворен пазар, който определя лихвените проценти, „ще продължи да затяга методично паричната политика чрез поредица от увеличения на лихвените проценти и като започне да намалява баланса с бързи темпове веднага след нашата среща през май“.

Коментарите предизвикаха рязка промяна на настроенията на Wall Street след добрият старт, което в крайна сметка се превърна в почти 1% спад за Dow Jones Industrial Average. По-агресивното бърборене на Фед идва и след като 30-годишната фиксирана лихва по ипотеката надхвърли 5%, ключов праг, който може да забави жилищния пазар.

Производители на полупроводниково оборудване
 
Това, което трябва да направим сега е само да изчакаме лека корекция тази седмица в сектора и да се позиционираме на по ниски нива за покупки, изчакваме само лека корекция.

Производителите на оборудване, използвано за производство на полупроводници, се възползват от кризата с доставките, тъй като производителите на чипове бързат да увеличат капацитета на своите фабрики, а правителствата, загрижени за рисковете за националната сигурност, търсят мерки за насърчаване на местното производство. Комбинацията създаде среда за харчене, която според някои анализатори ще бъде от полза за индустрията за години.
 
Applied Materials, най-големият производител на оборудване се радва на силен интерес на своите акции, които се удвоиха през последните шест месеца, докато Lam Research е спечелила 77% за същия период, почти два пъти повече от възвръщаемостта за полупроводниковия индекс на Филаделфия. ASML Holding NV се повишил със 74%

Компании, които произвеждат полупроводници или елементи за тях, които се възползват от голямото търсене:
 
 • ON Semiconductor Corporation (ON)
 • Texas Instruments Incorporated (TXN)
 • Micron Technology, Inc. (MU)
 • NVIDIA Corporation (NVDA)
 • Intel Corporation (INTC)
 • Applied Materials, Inc. (AMAT)
 • Qorvo, Inc. (QRVO)
 • KLA Corporation (KLAC)
 • Inphi Corporation (IPHI)
 • Microchip Technology Incorporated (MCHP)
 • CMC Materials, Inc. (CCMP)
Най-силните акции за растеж според ръста на EPS
 
Това са акциите с най-висок ръст на EPS през годината (YOY) за последното тримесечие. Нарастващите печалби показват, че бизнесът на компанията расте и генерира повече пари, които тя може да реинвестира или да върне на акционерите.

Най-силните акции за растеж по ръст на EPS

 
Fifth Third Bancorp: Fifth Third Bancorp е диверсифицирана компания за финансови услуги, оперираща банки в Средния Запад и Югоизточната част на САЩ. Компанията предлага банкиране на дребно и търговски услуги, инвестиционни консултации и други услуги. На 22 юни Fifth Third обяви, че ще придобие Provide, цифрова платформа за здравни практики. Очаква се придобиването да засили фокуса на Fifth Third Bancorp върху бързо разрастващия се сектор на здравеопазването, като предостави национални цифрови възможности за обслужване на кредити и банкови нужди на доставчиците на здравни услуги на дребно. Условията на придобиването не са разкрити в прессъобщението
 
Boston Scientific Corp: Boston Scientific разработва, произвежда и продава минимално инвазивни медицински изделия. Продуктите му се използват в различни медицински области, включително урология, управление на сърдечния ритъм, ендоскопия и невромодулация. На 24 юни компанията обяви, че е упражнила опцията си да придобие останалите 73% от акциите на Farapulse Inc., които не притежава, за около 295 милиона долара. Като част от сделката, Boston Scientific също ще плати до 92 милиона долара за постигане на конкретни клинични и регулаторни етапи, както и допълнителни плащания, основани на приходите през следващите три години. Придобиването добавя системата FARAPULSE Pulsed Field Ablation (PFA) към съществуващите електрофизиологични предложения на Boston Scientific. PFA се използва за лечение на предсърдно мъждене и други сърдечни аритмии
 
Interpublic Group of Companies Inc .: Interpublic Group of Companies е група от рекламни и маркетингови услуги. Тя е специализирана в потребителска реклама, дигитален маркетинг, планиране на комуникации и закупуване на медии, връзки с обществеността и управление на данни.
 
Най-силните акции на растежа по ръст на продажбите
 
Това са акциите с най-висок ръст на продажбите през последното тримесечие. Нарастващите продажби могат да помогнат на инвеститорите да идентифицират компании, които могат да увеличат приходите си чрез органични или нови начини, и да намерят нарастващи компании, които все още не са достигнали рентабилност. В допълнение, EPS може да бъде повлиян значително от счетоводни фактори, които може да не отразяват общата сила на бизнеса. Ръстът на продажбите обаче може също да бъде подвеждащ за силата на бизнеса, тъй като нарастващите продажби на губещи предприятия могат да бъдат вредни, ако компанията не планира да постигне рентабилност.
 
Най-силните акции на растежа по ръст на продажбите


 
Zoom Video Communications Inc .: Zoom Video Communications е доставчик на платформа за комуникация с видео и услуги за уеб конферентна връзка. На 9 юни компанията пусна Zoom Phone Appliances, която е нова категория хардуер, предназначен за хибридната работна сила. Той разполага с видео и аудио възможности, сензорен дисплей, интерактивна дъска и свързани услуги

Etsy Inc .: Etsy е компания за електронна търговия, която продава произведения на изкуството, консумативи, домакински стоки, хартиени изделия, облекло и подобни продукти. Компанията обяви в началото на юни, че ще придобие Depop, частен, ръководен от общността пазар за мода за 1,6 милиарда долара. Etsy казва, че около 90% от активните потребители на Depop са под 26-годишна възраст и че Depop е 10-ият най-посещаван сайт за пазаруване от потребителите на Gen Z в страната. Очаква се сделката да приключи през Q3 2021

Essential Utilities Inc .: Essential Utilities е холдинг за комунални услуги, който предоставя услуги за вода, отпадъчни води и природен газ на около 5 милиона клиенти в източните, средните и южните щати, включително Пенсилвания, Охайо, Тексас, Илинойс, Ню Джърси и Вирджиния под марките Aqua и Peoples.
 
Акции с най-висок растеж на EPS и приходите
 
Това са най-добрите акции за растеж в индекса Russell 1000, класирани по модел на растеж, който оценява компании въз основа на 50/50 претегляне на техния последен тримесечен ръст на приходите на годишна база в % и последния им тримесечен растеж на EPS. Както продажбите, така и приходите са критични фактори за успеха на една компания. Освен това, класирането на компании само по един показател за растеж прави класирането податливо на счетоводните аномалии от това тримесечие (като промени в данъчното законодателство или разходи за преструктуриране), които могат да направят едната или другата цифра непредставителна за бизнеса като цяло.

Акции с най-висок растеж по EPS и приходиTesla Inc.: Tesla се занимава предимно с проектиране и производство на електрически превозни средства, включително луксозни и масови пазари седани и камиони. Също така произвежда продукти за генериране на слънчева енергия и съхранение на енергия.

Zoom Video Communications Inc .: Вижте по-горе за описание на компанията.

Everest Re Group Ltd .: Everest Re Group е презастрахователно предприятие, обслужващо застрахователи на имущество и злополуки както в САЩ, така и в чужбина. През първото тримесечие на 2021 г. компанията отчита силен ръст на нетния доход при увеличение от 38,4% на годишна база в общите приходи, подхранвани отчасти от увеличение на записаните премии.
 

Байдън призовава за инвестиция от $174 млрд.  в сферата на електрическите превозни средства - включително отстъпки и данъчни стимули, които биха насърчили американците да купуват електрически превозни средства, програми за безвъзмездни помощи и стимули за изграждане на 500 000 зарядни устройства за електрически превозни средства до 2030 г. и електрифициране на федералния автомобилен парк.

Това перо от инфраструктурния план ще окаже положително влияние на целия EV сектор, дори на Китайските производители на електро автомобили ще усетят подкрепа  в цените на акциите им, независимо че че те не продават в САЩ. Причината е, че това ще се приеме като начало  за нова държавна подкрепа , което ще последва и в Европа и в Китай.

Акциите на компаниите от сектора бяха в корекция последните 2 седмици, достигайки примамливи нива за покупка на около 30% и повече от върха си. В сектора има още много спекула и тя няма да бъде подмината от големите играчи. Компаниите при които ще се отрази положително плана, а и тя вече се отразява с ръстове в акциите им в сряда са:

Tesla, Nio, XPEV, Li Auto, автомобилния сектор в Европа и други.

Част от този план е насочен и към индустрията за зареждане на електромобили, което несъмнено ще помогне на компаниите да регистрират значителни парични потоци в ускоряването на променящата се инфраструктура  за зарядни станиции на EV  автомобили.

Нека видим четири акции за зареждане на електрически превозни средства, за които си струва да разгледаме, тъй като растежът в индустрията може да продължи повече от десетилетие.
 
 • Holdings на ChargePoint (NYSE: CHPT)
 • Blink Charging (NASDAQ:BLNK)
 • Tortoise Acquisition Corp. II (NYSE: SNPR)
 • TPG Pace Beneficial (NYSE:TPGY)


Джеймс Съливан анализатор в JPMorgan казва, че инвестиционната банка очаква цикличните и защитни акции да водят пазара по-високо в средносрочен план вместо технологичните акции.

JPMorgan са позитивно настроени и за потребителските акции. Според Съливан „Наблюдаваме много силни тенденции на потребление във всички направления.“ „Ще видим, че цикличните и по-защитни акции ще продължат да се повишават“ каза Джеймс Съливан.

Цикличните акции са компании, чийто основен бизнес има тенденция да следва икономическия цикъл на разширяване и рецесия. Някои от тях включват сектори като финанси, енергетика и промишленост. Защитните акции - като здравеопазването и потребителските продукти - обикновено осигуряват постоянни печалби и дивиденти, независимо от условията на фондовия пазар.

Загрижеността за лихвените проценти  ускори ротацията на пазара - като инвеститорите извадиха пари от скъпите акции от технологичния сектор и акциите на растеж и ги пренасочиха в други циклични сектори като финансите, енергетиката и индустрията. Акциите се възстановиха през последните сесии, но анализаторите все още очакват пазарните условия да останат нестабилни.

Крипто пазара също остава привлекателно място за инвестиции, след корекцията в момента и в очакване на пресконференцията в края на юли с Илън Мъск и Дорси

Топ акции на електрически автомобили за Q3 на 2021

Акции на електрически автомобили с най-добра стойност
 
Това са акциите на електрически автомобили с най-ниското съотношение цена-продажба (P / S) за 12 месеца. За компании в ранните етапи на развитие или индустрии, страдащи от големи сътресения, това може да бъде заменено като груба мярка за стойността на бизнеса. Бизнес с по-високи продажби в крайна сметка може да доведе до повече печалба, когато постигне или се върне към рентабилност. Съотношението цена / продажба показва колко плащате за акциите за всеки долар от генерирани продажби.

Акции на електрически автомобили с най-добра стойностKandi Technologies Group Inc .: Kandi Technologies Group е базирана в Китай компания, фокусирана основно върху разработването и производството на електрически превозни средства, части и офроуд превозни средства. Произвежда мини електрически автомобили, теренни превозни средства (ATV), картинг и мотоциклети. В края на май компанията представи новия си полезен терен K32 (UTV), който се отличава с чисто електрическо задвижване на четирите колела и напълно затворен кокпит с климатик. Планира се продажбите на новото превозно средство да започнат някъде през 2021 г.

Li Auto Inc: Li Auto е китайски разработчик и производител на интелигентни електрически превозни средства. Основният му продукт е Li ONE, интелигентно електрическо спортно превозно средство (SUV). Компанията също така продава периферни продукти и свързани услуги, включително системи за зареждане и услуги за интернет връзка за превозни средства.

NIO Inc .: NIO е базиран в Китай производител на интелигентни и свързани електрически превозни средства и свързани части. Неговите превозни средства са оборудвани с функции за подпомагане на управлението. Компанията предлага и решения за зареждане на превозни средства. През май NIO достави 6 711 превозни средства, което е ръст от 95,3% в сравнение с предходната година. NIO заяви, че доставките на превозни средства са били неблагоприятно повлияни в продължение на няколко дни поради проблеми с доставките на полупроводници.

 Най-бързо растящите акции на електрически автомобили

Това са най-добрите акции на електрически автомобили, класирани по модел на растеж, който оценява компаниите въз основа на 50/50 претегляне на последния им тримесечен ръст на приходите и последния им тримесечен ръст на печалбите на акция (EPS). Както продажбите, така и приходите са критични фактори за успеха на една компания. Следователно класирането на компаниите само по един показател за растеж прави класирането податливо на счетоводните аномалии от това тримесечие (като промени в данъчното законодателство или разходи за преструктуриране), които могат да направят едната или другата цифра непредставителна за бизнеса като цяло.

Най-бързо растящите акции на електрически автомобили


XPeng Inc .: XPeng е базирана в Китай компания, която проектира и произвежда интелигентни електрически превозни средства. Неговите превозни средства осигуряват безпроблемна интеграция с усъвършенстван интернет, изкуствен интелект (AI) и технологии за автономно шофиране. Компанията предлага и набор от свързани услуги, като услуги за презареждане, поддръжка и лизинг на превозни средства. През май XPeng достави 5 686 превозни средства, което е 483% повече на годишна база. Тъй като компанията отчете нетна загуба за последното тримесечие, не можем да изчислим темп на растеж на EPS за горната таблица.

NIO Inc .: Вижте по-горе за описанието на компанията. Тъй като компанията отчете нетна загуба за последното тримесечие, не можем да изчислим темп на растеж на EPS за таблицата по-горе.

Workhorse Group Inc .: Workhorse Group проектира и произвежда електрически превозни средства и самолети, включително товарни микробуси, средни и леки пикапи, безпилотни летателни апарати и самолети за излитане и кацане на електрически превозни средства (eVTOL). Продуктите му са насочени към предоставяне на решения за сектора на търговския транспорт. Компанията също така проектира базирани на облак системи за телематично наблюдение на ефективността в реално време. Workhorse обяви през май финансови резултати за първото тримесечие на своята 2021 фискална година (FY), тримесечния период, приключващ на 31 март 2021 г. Нетните продажби на Workhorse скочиха с 518,1%. Компанията обаче отчете нетна загуба от 120,5 милиона щатски долара, което представлява значителна промяна от нетната печалба от 4,8 милиона долара, отчетена за тримесечието преди година. Тъй като компанията отчете нетна загуба за последното тримесечие, не можем да изчислим темп на растеж на EPS за горната таблица. Печалбите на компанията бяха повлияни неблагоприятно от намаляването на справедливата стойност на инвестицията й в Lordstown Motor Corp. (RIDE) .

Акции от електрически автомобили с най-голям импулс

Това са акциите от електрически автомобили, които са имали най-високата обща възвръщаемост през последните 12 месеца.

Акции от електрически автомобили с най-голям импулсBlink Charging Co
.: Blink Charging притежава и управлява оборудване за зареждане на електрически превозни средства и мрежа от станции за зареждане. Компанията управлява патентован облачен софтуер, за да управлява мрежата си от зарядни станции. Компанията обслужва битови потребители, както и собственици на сгради, гаражи, общини, спортни съоръжения и други обществени зони. Blink Charging обяви през май, че е придобила базирания в Белгия оператор за зареждане на електрически превозни средства Blue Corner NV за приблизително 24 милиона долара. Придобиването дава контрол на Blink върху портфолиото от 7 071 порта за зареждане и европейската мрежа за зареждане

GreenPower Motor Co. Inc.: GreenPower Motor е базираният в Канада производител на изцяло електрически транспортни, училищни и чартърни автобуси. Компанията предлага и търговски превозни средства за доставка, микро-транзит, ванпоули и др.

NIO Inc .: Вижте по-горе за описанието на компанията.

Всичко в момента на пазарите води до един извод и той е  "възможна е по-висока инфлация над средната", което означава, че трябва да инвестираме в активи, за да не се обезценяват спестяванията ни, но в какво?

В момента монетарните политики на централните банки на големите икономики (САЩ, ЕС, Китай, Великобритания, Китай, Индия, Канада и много други) са насочени към вливане на ликвидност на пазара с пари и поддържане на лихвите ниски. Това води до повишаване на паричната маса, която повишава потреблението , инвестициите и цените.

Правителствата също на големите икономики приемат един след друг стимулиращи икономически планове и инфраструктурни проекти, които също водят до повишаване на инфлацията. Като вземем това в предвид и ускореното ваксиниране може да предположим, че икономиките ще започнат да се възстановяват бързо, което ще породи инфлационни процеси заедно с горните фактори т. е инфлация

Как да предпазим спестяванията си от инфлация

Банкови депозити

За повечето хора лихвите по банкови депозити са най-сигурния начин за търсене да доходност и съхраняване на капитал. Но депозитите в момента са много ниски. Годишните депозити са под 0,6% лихва и ако допуснем инфлация около 3% означава, че ще губим 2.4% от спестяванията  ни  на година. Абсурд.
 
Покупка на недвижим имот

Трябва да държим парите си в активи, които повишават стойността си при нарастване на инфлацията. Втората най-позната за българите форма на инвестиции вероятно е именно покупката на недвижими имот. Инвестициите в недвижими имоти не са лошо решение за защита от инфлация, но не винаги може да е най-доброто.
Трябва да се обележи, че трябва да имаме на разположение поне 100000 лева , за да инвестираме в имот. Инвестицията в недвижим имот е основното средство за предпазване от инфлация.
 
Акции или ЕТФ

За акции и други финансови инструменти няма да говорим, защото в момента цените са на много високи нива, рисковете са много, доходността по ДЦК на САЩ се повишава и рефлектира негативно на технологичните акции, които спадат с по 20% последните 2 месеца. Риска тук е много голям на тези нива.
 
Друг основен начин да се предпазим от инфлация и да регистрираме висока доходност е учатието в строителен проект, чрез дигитална платформа за инвестиции, която дава възможност да се инвестират средства от 2000 евро нагоре. Това означава, че може да инвестираме в с троителен проект подбран измежду много такива с малко средства, за кратък период дори 1 година и с очакване на доходност над 20%

Чрез платформата Spoti Finance Place може да участвате в проект в сектор – строителство, т. е там където маржа на печалбата  е най-голям. Как работи , вижте тук.

Проектите са структуриране така, че да се реализират за сравнително кратко време, с висока доходност, в атрактивни райони, близки до големите градове.

Cramer: „Kомпаниите за ВИ са задължителни за всяко портфолио, ето  някои от тях"

Джим Креймър от CNBC разкри в понеделник своите три най-добри компании в слънчевата енергия.
 
„Мисля, че вашето портфолио се нуждае от слънчева експозиция, в идеалния случай с First Solar, Enphase или Generac“, каза водещият на „Mad Money“.
 
Крамър отбеляза, че акциите в алтернативното енергийно пространство са възвърнали позициите си след избора на  Джо Байдън през ноември, който обеща да се съсредоточи върху зелената енергия.
 
„Трябваше да изчакаме голямото разтърсване след изборите, преди да препоръчаме слънчевите акции“, каза Креймър.
 
Производителят на слънчеви панели First Solar се придвижи над $ 107 на акция през януари от около $ 60 през септември. Акциите в Enphase Energy, компания за домашен енергиен софтуер, се утроиха.
 
Двете акции спадат с повече от 12% от върховете си, което дава добри нива за покупки.
 
„ Те отскочиха от дъното си, въпреки че все още са на ниско ниво спрямо върха си и вече формират възходяща тенденция.“, каза Крамър. „Мисля, че тази група има много повече място за работа.“
 
Generac производителят на резервни генератори на енергия, е изключение, тъй като акциите започнаха да достигат нови върхове миналия месец.
 
Между септември и февруари акциите на Generac се увеличиха повече от два пъти, преди да коригират с 20% до средата на май. Акциите затвориха в петък  на $ 430.34, което е с 55% повече от минимумите през май.
 
„Generac е един от любимите ми начини да се възползвам от сектора и макар акциите да изглеждат скъпи, мениджмънтът има страхотни резултати“, каза Креймър.
 
„ Този пазар възнаграждава добрите акции, дори и да изглеждат скъпи."