Какъв е фокусът на пазара?

Последно обновена: 31.10.2022
„Имаме дърпане на въже“, каза Дан Сузуки, заместник главен инвестиционен директор в Richard Bernstein Advisors LLC (RBA), в телефонно интервю относно краткосрочното представяне на пазара на акции в САЩ.
 
За технологичния сектор, особено за компаниите с голяма капитализация, печалбите за третот тримесечие бяха голямо препятствие за представянето им.
 
RBA твърди, че е имало „голям балон в основните части на пазара на акции повече от година“, каза Сузуки. „Смятаме, че това е процесът на издуване на балона и смятаме, че вероятно има какво още да се направи.“
 
Въпреки че беше трудна седмица за много от най-големите зверове на Big Tech, технологичният Nasdaq Composite COMPи свързаните с технологиите сектори отскочиха рязко в петък. Технологичният Nasdaq се завъртя до седмична печалба от над 2%, докато S&P 500 SPXсе повиши с почти 4% за седмицата. Но Nasdaq се представя значително по-слабо от Dow през октомври, с печалба за месеца 5%. Изпреварването на Dow с 9,4 процентни пункта спрямо Nasdaq е най-силното от февруари 2002 г.
 
Големите технологични компании загубиха над 255 милиарда долара пазарна капитализация през последната седмица. Apple Inc. AAPL избяга от касапницата, покачвайки се в петък, тъй като инвеститорите изглеждаха добре със смесен отчет за печалбите. Парад от разочароващи печалби потопи акциите на майката на Facebook Meta Platforms Inc. META, майката на Google Alphabet Inc. GOOG – GOOGL, Amazon.com Inc. AMZN -6,80% и Microsoft MSFT
 
Агресивните увеличения на лихвените проценти от Фед и други големи централни банки наказаха най-много технологичните и други акции на растеж тази година, тъй като тяхната стойност се основава на очаквания за печалби и парични потоци далеч в бъдещето. Съпътстващото покачване на доходността на държавните облигации, които се разглеждат като безрискови, повишава алтернативните разходи за държане на по-рискови активи като акции. И колкото по-далеч се простират тези очаквани печалби, толкова по-голям е ударът.
 
Прекомерната ликвидност - ключова съставка във всеки балон - също е допринесла за технологичната слабост, каза Suzuki от RBA.
 
И сега инвеститорите виждат възникващ риск за печалбите на Big Tech от цялостното забавяне на икономическия растеж, каза Сузуки.
 
„Много хора смятат, че това са акции със световен растеж и следователно са имунизирани срещу възходите и паденията на цялостната икономика – това изобщо не е емпирично вярно, ако погледнете историята на печалбите за тези акции“, каза той.
 
Превъзходството на технологиите по време на рецесията, предизвикана от COVID, може да е създало погрешно впечатление на инвеститорите, като секторът се е възползвал от уникални обстоятелства, при които домакинствата и предприятията са станали по-зависими от технологиите във време, когато доходите са се увеличили поради фискалните стимули от правителството. При типично забавяне технологичните печалби обикновено са много чувствителни от икономическа гледна точка, каза той.
 
Срещата на Фед ще бъде основното събитие през следващата седмица. Докато инвеститори и икономисти преобладаващо очакват политиците да осигурят ново голямо увеличение от 75 базисни пункта или 0,75 процентни пункта, когато двудневното събиране приключи в сряда, нарастват очакванията председателят Джеръм Пауъл да посочи, че може да има по-малък ръст за декември .
 
И трите основни индекса обаче остават на мечи пазари, така че въпросът за инвеститорите е дали отскокът тази седмица ще оцелее, ако Пауъл не успее да сигнализира за понижаване на очакванията за повишаване на лихвите през следващата седмица.Майкъл Бъри и Джеръми Грантъм предупредиха, че предстои епичен срив на фондовия пазар.

 

Майкъл Бъри и Джеръми Грантъм предупредиха, че сривът на фондовия пазар е в ход. Ето какво очакват да се случат 5-има oт най добрите анализатори на пазара.
 
Нуриел Рубини, Робърт Кийосаки и Хари Дент също очакват цените на активите да се понижат допълнително.
 
Ето обобщение на това, което петима майстори на инвестициите прогнозират.
 
Майкъл Бъри, Джереми Грантъм и други пазарни експерти предупредиха, че спадът на фондовия пазар тази година далеч не е приключил.
 
Нуриел Рубини, Робърт Кийосаки и Хари Дент са сред тези, които прогнозират, че цените на активите ще паднат още повече. Те цитираха прекомерни оценки, упорита инфлация, потенциална рецесия, пандемични прекъсвания и кризи с храни и горива като някои от причините да очакват опустошителен срив.

Ето какво казаха петима пророци за фондовия пазар:

Майкъл Бъри диагностицира миналата година безпрецедентен балон в цените на активите и предупреди, че той ще завърши с „майката на всички катастрофи“. Той намекна, че сривът е в разгара си в изтрит оттогава туит тази седмица.
 
Инвеститорът, известен с "The Big Short", сподели диаграма на S&P 500, показваща, че борсовият индекс се е сринал с 18% от своя пик през декември. „И въпреки това продължавам да ме питат „wen crash?““, написа той, намеквайки, че спадът е в ход.
 
Бъри предположи, че S&P 500 може да се срине с 53% до под 1900 пункта през следващите няколко години, въз основа на долната отметка на бенчмарк индекса по време на предишни сривове.
 
Джеръми Грантъм предупреди, че епичен „супербалон“ сред акции, облигации и жилища е на път да се срине, пишейки в изследователска бележка тази седмица.
 
Ветеранът инвеститор и съосновател на ГМО отхвърли неотдавнашното възстановяване на акциите като кратко отлагане, отбелязвайки, че предишните супербалони винаги са били последвани от спад на пазара от поне 50%.
 
Грантъм очерта как една болезнена комбинация от натиск създава проблеми за цените на активите и глобалния растеж. Той посочи свиващите се корпоративни маржове, високата инфлация, повишаването на лихвените проценти, хранителните и енергийните кризи, прекъсванията на пандемията, войната Русия-Украйна и дългосрочни проблеми като застаряващо население и недостиг на работна ръка.
 
„Всеки цикъл е различен и уникален, но всеки исторически паралел предполага, че най-лошото тепърва предстои“, каза той.
 
Нуриел Рубини предположи по време на скорошен уебинар, че може да се наложи Федералният резерв да повиши лихвените проценти до 5%, за да ограничи инфлацията. Но той каза, че скок от такъв мащаб в затъналата в дългове икономика на САЩ може да доведе до срив на акции, облигации, жилища, кредити, частен капитал и други пазари.
 
Икономистът Стърн от Нюйоркския университет, чийто прякор е "д-р Дуум", твърди, че икономиката е готова да претърпи болезнена рецесия, която може да доведе до спад на акциите с още 35%.
 
Рубини отбеляза, че упоритата инфлация вероятно ще натежи върху акциите и облигациите. Той посъветва инвеститорите да хеджират своите портфейли с алтернативни активи като злато, недвижими имоти или биткойни.
 
Подобно на Бъри, Робърт Кийосаки алармира за „най-големия балон в световната история“ миналото лято и каза, че ще завърши със също толкова исторически крах.
 
„ТАЗИ КАРТА Е ТУК“, написа той в Туитър тази седмица. — Милиони ще бъдат унищожени.
 
Авторът на „Богат татко, беден татко“ и гуру на личните финанси отбеляза в друг туит, че акциите, златото, среброто, биткойните и недвижимите имоти се сриват. Той каза, че очаква спадът да продължи през следващите месеци.
 
Въпреки това Кийосаки увери инвеститорите, че разпродажбите предоставят възможности за печелене на изгодни сделки и в крайна сметка забогатяване. Той припомни, че е заел милиони долари за закупуване на имоти на намалени цени по време на финансовата криза.
 
Хари Дент, пазарен историк и автор на бюлетин, предупреди инвеститорите, че скорошният скок в цените на акциите ще бъде последван от още по-голям спад.
 
„Имахме този първи срив, хладно отскачане, а сега ще имаме още един от същия мащаб“, каза пазарният историк и автор на бюлетин в скорошно радио интервю.
 
По-специално, Дент рекламира очаквания спад като шанс за младите хора да инвестират на разумни цени, да генерират стабилна възвръщаемост и да спестяват за пенсиониране. Той препоръча инвестиране в многофамилни недвижими имоти и дългосрочни държавни облигации, преди цените на активите да се сринат.Предпазливостта властва на финансовоите пазари, въпреки че видяхме първото седмично повишение на акциите за последните 6 седмици.

Волатилността ще се запази висока, но с по-малка вероятност за силни разпроедажби.

Краткосрочния ръст е по-вероятен, въпреки че все още низходящото движение от по-голям разред е в сила, просто може да видим корекция на низходящото движение.

В момента е рисково за къси позиции. Индексът S&P 500 може да се покачи с още 5% до 7%, преди да възобнови загубите.


Гуверньорът на Фед Лаел Брейнард и президентът на Фед Мери Дейли в Сан Франциско изказаха коментари, които показаха, че и двамата предвиждат по-високи лихвени проценти и агресивно изтегляне на активите, които централната банка държи в баланса си.

Инвеститорите не харесаха особено това, което чуха, изпращайки цените на акциите рязко надолу, а доходността на 10-годишните облигации до нов връх за 2022 г.

„От първостепенно значение е да се намали инфлацията“, каза Брейнард по време на уебинар на Фед в Минеаполис. Федералният комитет за отворен пазар, който определя лихвените проценти, „ще продължи да затяга методично паричната политика чрез поредица от увеличения на лихвените проценти и като започне да намалява баланса с бързи темпове веднага след нашата среща през май“.

Коментарите предизвикаха рязка промяна на настроенията на Wall Street след добрият старт, което в крайна сметка се превърна в почти 1% спад за Dow Jones Industrial Average. По-агресивното бърборене на Фед идва и след като 30-годишната фиксирана лихва по ипотеката надхвърли 5%, ключов праг, който може да забави жилищния пазар.

Производители на полупроводниково оборудване
 
Това, което трябва да направим сега е само да изчакаме лека корекция тази седмица в сектора и да се позиционираме на по ниски нива за покупки, изчакваме само лека корекция.

Производителите на оборудване, използвано за производство на полупроводници, се възползват от кризата с доставките, тъй като производителите на чипове бързат да увеличат капацитета на своите фабрики, а правителствата, загрижени за рисковете за националната сигурност, търсят мерки за насърчаване на местното производство. Комбинацията създаде среда за харчене, която според някои анализатори ще бъде от полза за индустрията за години.
 
Applied Materials, най-големият производител на оборудване се радва на силен интерес на своите акции, които се удвоиха през последните шест месеца, докато Lam Research е спечелила 77% за същия период, почти два пъти повече от възвръщаемостта за полупроводниковия индекс на Филаделфия. ASML Holding NV се повишил със 74%

Компании, които произвеждат полупроводници или елементи за тях, които се възползват от голямото търсене:
 
 • ON Semiconductor Corporation (ON)
 • Texas Instruments Incorporated (TXN)
 • Micron Technology, Inc. (MU)
 • NVIDIA Corporation (NVDA)
 • Intel Corporation (INTC)
 • Applied Materials, Inc. (AMAT)
 • Qorvo, Inc. (QRVO)
 • KLA Corporation (KLAC)
 • Inphi Corporation (IPHI)
 • Microchip Technology Incorporated (MCHP)
 • CMC Materials, Inc. (CCMP)
Най-силните акции за растеж според ръста на EPS
 
Това са акциите с най-висок ръст на EPS през годината (YOY) за последното тримесечие. Нарастващите печалби показват, че бизнесът на компанията расте и генерира повече пари, които тя може да реинвестира или да върне на акционерите.

Най-силните акции за растеж по ръст на EPS

 
Fifth Third Bancorp: Fifth Third Bancorp е диверсифицирана компания за финансови услуги, оперираща банки в Средния Запад и Югоизточната част на САЩ. Компанията предлага банкиране на дребно и търговски услуги, инвестиционни консултации и други услуги. На 22 юни Fifth Third обяви, че ще придобие Provide, цифрова платформа за здравни практики. Очаква се придобиването да засили фокуса на Fifth Third Bancorp върху бързо разрастващия се сектор на здравеопазването, като предостави национални цифрови възможности за обслужване на кредити и банкови нужди на доставчиците на здравни услуги на дребно. Условията на придобиването не са разкрити в прессъобщението
 
Boston Scientific Corp: Boston Scientific разработва, произвежда и продава минимално инвазивни медицински изделия. Продуктите му се използват в различни медицински области, включително урология, управление на сърдечния ритъм, ендоскопия и невромодулация. На 24 юни компанията обяви, че е упражнила опцията си да придобие останалите 73% от акциите на Farapulse Inc., които не притежава, за около 295 милиона долара. Като част от сделката, Boston Scientific също ще плати до 92 милиона долара за постигане на конкретни клинични и регулаторни етапи, както и допълнителни плащания, основани на приходите през следващите три години. Придобиването добавя системата FARAPULSE Pulsed Field Ablation (PFA) към съществуващите електрофизиологични предложения на Boston Scientific. PFA се използва за лечение на предсърдно мъждене и други сърдечни аритмии
 
Interpublic Group of Companies Inc .: Interpublic Group of Companies е група от рекламни и маркетингови услуги. Тя е специализирана в потребителска реклама, дигитален маркетинг, планиране на комуникации и закупуване на медии, връзки с обществеността и управление на данни.
 
Най-силните акции на растежа по ръст на продажбите
 
Това са акциите с най-висок ръст на продажбите през последното тримесечие. Нарастващите продажби могат да помогнат на инвеститорите да идентифицират компании, които могат да увеличат приходите си чрез органични или нови начини, и да намерят нарастващи компании, които все още не са достигнали рентабилност. В допълнение, EPS може да бъде повлиян значително от счетоводни фактори, които може да не отразяват общата сила на бизнеса. Ръстът на продажбите обаче може също да бъде подвеждащ за силата на бизнеса, тъй като нарастващите продажби на губещи предприятия могат да бъдат вредни, ако компанията не планира да постигне рентабилност.
 
Най-силните акции на растежа по ръст на продажбите


 
Zoom Video Communications Inc .: Zoom Video Communications е доставчик на платформа за комуникация с видео и услуги за уеб конферентна връзка. На 9 юни компанията пусна Zoom Phone Appliances, която е нова категория хардуер, предназначен за хибридната работна сила. Той разполага с видео и аудио възможности, сензорен дисплей, интерактивна дъска и свързани услуги

Etsy Inc .: Etsy е компания за електронна търговия, която продава произведения на изкуството, консумативи, домакински стоки, хартиени изделия, облекло и подобни продукти. Компанията обяви в началото на юни, че ще придобие Depop, частен, ръководен от общността пазар за мода за 1,6 милиарда долара. Etsy казва, че около 90% от активните потребители на Depop са под 26-годишна възраст и че Depop е 10-ият най-посещаван сайт за пазаруване от потребителите на Gen Z в страната. Очаква се сделката да приключи през Q3 2021

Essential Utilities Inc .: Essential Utilities е холдинг за комунални услуги, който предоставя услуги за вода, отпадъчни води и природен газ на около 5 милиона клиенти в източните, средните и южните щати, включително Пенсилвания, Охайо, Тексас, Илинойс, Ню Джърси и Вирджиния под марките Aqua и Peoples.
 
Акции с най-висок растеж на EPS и приходите
 
Това са най-добрите акции за растеж в индекса Russell 1000, класирани по модел на растеж, който оценява компании въз основа на 50/50 претегляне на техния последен тримесечен ръст на приходите на годишна база в % и последния им тримесечен растеж на EPS. Както продажбите, така и приходите са критични фактори за успеха на една компания. Освен това, класирането на компании само по един показател за растеж прави класирането податливо на счетоводните аномалии от това тримесечие (като промени в данъчното законодателство или разходи за преструктуриране), които могат да направят едната или другата цифра непредставителна за бизнеса като цяло.

Акции с най-висок растеж по EPS и приходиTesla Inc.: Tesla се занимава предимно с проектиране и производство на електрически превозни средства, включително луксозни и масови пазари седани и камиони. Също така произвежда продукти за генериране на слънчева енергия и съхранение на енергия.

Zoom Video Communications Inc .: Вижте по-горе за описание на компанията.

Everest Re Group Ltd .: Everest Re Group е презастрахователно предприятие, обслужващо застрахователи на имущество и злополуки както в САЩ, така и в чужбина. През първото тримесечие на 2021 г. компанията отчита силен ръст на нетния доход при увеличение от 38,4% на годишна база в общите приходи, подхранвани отчасти от увеличение на записаните премии.
 

Байдън призовава за инвестиция от $174 млрд.  в сферата на електрическите превозни средства - включително отстъпки и данъчни стимули, които биха насърчили американците да купуват електрически превозни средства, програми за безвъзмездни помощи и стимули за изграждане на 500 000 зарядни устройства за електрически превозни средства до 2030 г. и електрифициране на федералния автомобилен парк.

Това перо от инфраструктурния план ще окаже положително влияние на целия EV сектор, дори на Китайските производители на електро автомобили ще усетят подкрепа  в цените на акциите им, независимо че че те не продават в САЩ. Причината е, че това ще се приеме като начало  за нова държавна подкрепа , което ще последва и в Европа и в Китай.

Акциите на компаниите от сектора бяха в корекция последните 2 седмици, достигайки примамливи нива за покупка на около 30% и повече от върха си. В сектора има още много спекула и тя няма да бъде подмината от големите играчи. Компаниите при които ще се отрази положително плана, а и тя вече се отразява с ръстове в акциите им в сряда са:

Tesla, Nio, XPEV, Li Auto, автомобилния сектор в Европа и други.

Част от този план е насочен и към индустрията за зареждане на електромобили, което несъмнено ще помогне на компаниите да регистрират значителни парични потоци в ускоряването на променящата се инфраструктура  за зарядни станиции на EV  автомобили.

Нека видим четири акции за зареждане на електрически превозни средства, за които си струва да разгледаме, тъй като растежът в индустрията може да продължи повече от десетилетие.
 
 • Holdings на ChargePoint (NYSE: CHPT)
 • Blink Charging (NASDAQ:BLNK)
 • Tortoise Acquisition Corp. II (NYSE: SNPR)
 • TPG Pace Beneficial (NYSE:TPGY)


Джейм