Инфлационната буря е тук. Как да предпазим парите си бързо и лесно?

Последно обновена: 26.11.2021

При така започналите процеси на страховитото повишаване на инфлацията логичния въпрос,който си задава всеки един от нас е „ Как можем да запазим спестяванията си ?“

Тук ще намерите отговор на този и много други въпроси,които бихте си задали!

Повече от ясно, е че трябва да инвестираме паричните си средства някъде или в някакъв актив,  като доходността от там да бъде по-висока от инфлацията.

По долу ще разгледаме какви варианти съществуват за вашите спестявания.

 Недвижими имоти

Недвижимите имоти са „реални“ активи и имат висока материална стойност. Ако цената на една акция може да падне до 0 лева, то при имотите това е малко вероятно, тъй като те са направени от материали като бетон, тухли, дограма  неща притежаващи винаги стойност.

 Нещо повече те се представят и като остров на спасение за паричните средства при сериозни финансови кризи или сривове на финансовите пазари, например хипер инфлацията през 1996-1997г. Цените на недвижимите имоти са се доказали във времето и като актив който  изпреварва инфлацията.

Недостатъци:

  • Цените на имотите са податливи на пазарната конюнктура – както могат да растат при благоприятни условия, така могат и рязко да падат. За да е наистина печеливша инвестиция, освен всички съображения за атрактивност на имота (вид, локация и предназначение), добре е той да бъде закупен с лични средства, а не с кредит;
  • Има съпътстващи разходи (ремонт, данък, застраховка), които също трябва да бъдат неутрализирани;
  • Активът е ниско ликвиден (относително бавно неговата цена се превръща в реални пари).Нужни са значителни средства за да може да се инвестира.

Crowdfunding в недвижими имоти - Инвестиция през платформа в недвижими имоти или строителни проекти  - най-добрият начин да се инвестира в недвижим имот.

Груповото финансиране (crowdfunding) в строителни проекти и недвижими имоти дава възможност не само да се предпазим от инфлация, но и да спечелим от нея. Хубавото тук е, че не ни трябват десетки хиляди лева, за да инвестираме в строителен проект (изграждането на къща, кооперация, затворен комплекс),или недвижим имот,  минималната инвестиция е около 2000 евро, а процента доходност е еднакъв без значение дали си инвестирал 5000 или 100 000 евро.

Този метод дава възможност на всеки да инвестира в недвижими имоти.

Crowdfunding платформите в недвижими имоти визуализират пред нас целия проект, с най-малките подробности какво ще се изгражда или менижира, себестойността на проекта, цялата разходна и приходна част, чертежи, фази, документация, всичко на базата на която информация може да вземем обосновано инвестиционно решение.

В България има само една платформа за crowdfunding в строителни проекти на Споти Файнънс АД на име Spoti Finance Place, която предлага малки проекти, с времетраене около 12-14 месеца и с очаквана доходност над 16% времето на проекта.

Злато

До скоро златото беше важен актив за предпазване от инфлация, но последната година като, че ли статута му е превзет от крипто валутите.

При повишаването на цените на останалите стоки (или при спад на фондовия пазар), инвеститорите се насочват към ценния метал и неговата цена се увеличава. Това се случи и през последните няколко години и особено от началото на 2020 година. Не трябва да забравяме, че златото не се представя добре, когато борсите вървят нагоре и неговото търсене намалява.

Недостатъци

  • Силно спекулативен пазар, податлив на икономически и политически решения;
  • Не е подходяща за хора без опит.

За повече подробности как може да инвестираме в злато вижте тук. 

Инвестиции в акции.

При увеличаване на инфлацията не всички акции се повишават, защото в търговията на акции влияят много причинно следствени икономически връзки и зависимости. При увеличаване на инфлацията се очаква да се повишават лихвите, което увеличение влияе разнопосочно на отделните видове акции. То влияе позитивно на финансовите акции – банковите акции, защото маржа на печалбата на банките се повишава и това води до повишаване на очакванията за печалба и от там в повишение на акциите. Но банковите акции са първите, които се понижават при кризи.

От друга страна обаче повишаването на инфлацията влияе лошо на представянето на акциите на растежа и финансовите акции, защото акциите на растежа използват много заемен капитал, за да финансират растежа. Когато този заемен капитал поскъпва (когато се повишават лихвите) тяхната рентабилност се влошава. Това е причината да избягваме такива акции по време на инфлация.

Инвестиците в акции е много по-рисково от другите видове инвестиции, като трябва активно наблюдение. Акциите са силно податливи на пазарните тенденции – резки спадове и резки покачвания са част от обичайните състояния. Има риск значителна част или цялата инвестиция може да бъде загубена;

 

Разбира се има и много други активи, в които може да инвестираме, но инвестициите там са доста рискови и съществува вероятност от загуби на паричните средства.

Следователно, основен начин да се предпазим от инфлационната буря и да регистрираме висока доходност е учатието в строителен проект, чрез дигитална платформа за инвестиции в недвижими имоти, която дава възможност да се инвестират средства от 2000 евро нагоре. Това означава, че може да инвестираме в строителен проект прецизно подбран спремо нашите високи критерии с достъпни средства за инвестиране, за кратък период до 1 година и с очакване на доходност над 20%

 

Как става това?

 Чрез платформата Spoti Finance Place може да участвате в проект в сектор – строителство, т.е. там където маржа на печалбата  е най-голям. Как работи , вижте тук.

 Проектите са структурирани така, че да се реализират за сравнително кратко време, с висока доходност, в атрактивни райони, близки до големите градове.

     Топ 5 Предимства на Споделеното Финансиране чрез нашата платформа:

  1. Висока фиксирана доходност над 15%

Всеки е чувал за големият марж на печалбите в строителството, всеки иска да инвестира в недвижими имоти, сега вече всеки може да го направи с няколко клика през платформата на spotifinance.com;

 

  1. Проекти в недвижими имоти – проекта е обезпечен

Всеки един проект включва изграждането на недвижим имот, който става обезпечение за проекта. Добавената стойност в строителството добавя висока доходност и сигурност в проектите.

 

  1. Инвестиция в най-стабилния сектор последните 20 години: недвижимите имоти;

Ако искате да инвестирате в недвижими имоти, но нямате толкова свободни средства или не познавате строителния процес, имате много по-добра възможност. Инвестиране  през платформата на Spotifinance – последният хит при инвестициите.

 

  1. Възможност за инвестиция с малко парични средства : € 2000

Не всеки има на разположение десетки хиляди евро, които да инвестира в недвижим имот. Инвестирането на малко парични средства при същата възвръщаемост е голямо предимство, премахвайки бариерата в инвестирането в недвижими имоти, което досега изискваше много голям паричен ресурс.

 

  1. Възможност за диверсификация : различни проекти с различно съдържание;

Може да инвестирате в няколко проекта, с цел да получавате доходи от различни източници

 

Ако искате да се запознаете с една от най-добрите платформи за споделено инвестиране в недвижими имоти разгледайте проектите на www.spotifinance.com

 
Посетете нашата facebook страница тук